SVERIGE: Därför kan du ställa in junisemestern

2022 06 01

Sommaren är här och många ser fram emot lediga dagar i solen.

Men semesterfirare i juni kan bli besvikna.

Månaden kommer att bjuda på regn och rusk, berättar SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

– Kanske kan man skippa junisemestern, säger han till tv-kanalen.

Har blivit kallare

I ett inslag berättar Nils Holmqvist att planeten blir varmare och varmare, men att juni i Sverige har både blivit kyligare och regnigare.

– Jämför man den förra referensperioden med den senaste, så ser man att juni blivit lite kallare i allmänhet. Men också regnigare, 20-30 procent mer regn och skurar.

”Slå upp paraplyet”

Anledningen till ett kallare klimat i juni beror enligt Nils Holmqvist på att vi har haft fler ostadiga väderlägen de senaste 30 åren, det vill säga mer regn och skurar.

– Men man måste också komma ihåg att ett lågtryck är varmare i dag än det var förr, därför får man inte så stort avtryck på temperaturkartan. Men 20-30 procent mer regn är ju ganska påtagligt. Man får slå upp paraplyet lite oftare nu i juni.

Då ska man ta semester

Har du planerat in en sen semester kan du vara nöjd.

Juli och augusti har passerat juni med råge som ”bästa semestermånader”, konstaterar meteorologen Per Stenborg.

– Eftersom både juli och augusti blivit varmare medan juni i snitt är oförändrad har temperaturskillnaden ökat mellan juni och de övriga två sommarmånaderna, fastlår han i SVT och tillägger:

– En huttrande semesterfirare är ingen glad semesterfirare, det vet jag efter år av klagomål från de som hoppats och ”krävt” för mycket sol, torka och värme av det svenska sommarvädret.

Foto: E. Witsoe

Text: Redaktionen