SVERIGE: Bombgruppen på plats efter explosion

2022 09 24

Det var vid midnatt som boende på Södermalm i Stockholm väcktes av en kraftig explosion.

Polis var snabbt på plats och konstaterade att en port i en fastighet hade sprängts. En person, som bor en kilometer från platsen, vittnar för Aftonbladet. 

Fönstren skakade

– Jag låg i sängen precis vid fönstret. Jag trodde först att det var nån som sköt fyrverkerier precis utanför. Men sedan skakade fönstren i flera sekunder som av en tryckvåg. 

Just som klockan hade slagit över till lördag kom flera larm om den misstänkta sprängningen in till polisen. Förödelsen stod ganska snabbt klar. Området spärrades av, bombskyddet kallades in och en helikopter likaså. 

Det är något som exploderat på bottenvåning eller markplan. Det är skador på huset och fönsterrutor har exploderat på ett närliggande hus, säger Jonas Widmark, RLC-befäl vid polisen, till Expressen. 

Flera evakuerade

Sprängdådet ägde rum i ett flerfamiljshus. Omfattningen av dådet gjorde att flera boende fick lämna sin bostäder. De har tillfälligt placerats i en intilliggande lokal. 

– Ett 20-tal personer har evakuerats, säger Timmy Cehlin, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar, till samma tidning. 

Polisens första rapporter från platsen gör gällande att inga människor kommit till skada. Däremot är förödelsen på fastigheten stor. Entrén och flera rutor är förstörda. 

Ingen gripen – en hörd

Ingen person hade under gryningen gripits för explosionen, men en hade medtagits för förhör. 

– Vi undersöker om det finns kameror som kan ha filmat händelsen, säger Per Fahlström. 

Explosionen utreds initialt som allmänfarlig ödeläggelse. 

Detta var den andra sprängningen av samma karaktär inom loppet av två dygn i Stockholm. Natten innan förstördes ett bostadshus i Solna i norra om Stockholm. Där orsakade en sprängladdning stora skador på husets entré.  

Arkivfoto: Polisen

Text: Redaktionen