SVERIGE: Besvärande uppgifter gällande skolbarn

2023 04 27

32 elever som är folkbokförda i Göteborgs kommun saknas.

Römosseskolan i Göteborg stängdes ner av Skolinspektionen vid årsskiftet 2022.

Kommunen vet inte vart barnen har tagit vägen, och Skolinspektionen kräver nu att Göteborgs kommun tar reda på var barnen är.

Kravet handlar även om att säkra barnens rätt till utbildning, och att skolplikten efterföljs, uppger Expressen.

– Se till att samtliga de 32 barn som omnämns i kommunens sammanställning och som är folkbokförda i Göteborgs kommun är placerade vid en skolenhet och påbörjar sin skolgång, framhåller Skolinspektionen.

Dömdes till fängelse

Beslutet om att återkalla Föreningen Framtidsskolan, som drev Römosseskolan, togs av Skolinspektionen redan 2021.

Den tidigare rektorn Abdirizak Waberi har utretts och dömts till fängelse för såväl grov förskingring som flera allvarliga bokföringsbrott.

Flera av de inblandade styrelseledamöterna har bedömts vara olämpliga för att bedriva skolverksamhet.

Kan få sanktioner

De berörda eleverna gick tidigare på Römosseskolan, Lilla Römosseskolan och Römosseskolan Agnesberg, men nu vet inte kommunen var de befinner sig.

Skolinspektionen understryker att kommunen måste åtgärda problemet senast den 22 september, annars kan den mötas av sanktioner.

Kommunen hävdar att de gjort flera försök att ta reda på var barnen är.

Skyldiga att erbjuda

Efter att skolan stängdes ner meddelade Skolinspektionen att elevernas hemkommun har en skyldighet att erbjuda eleverna utbildning i en annan kommunal skola.

– Eleverna och deras föräldrar kan också i mån av plats välja en fristående skola, framhöll Skolinspektionen. Det är viktigt att varje elev i samråd med sin hemkommun så snabbt som möjligt får sin fortsatta utbildning tryggad. 

Skolplikt gäller

I Sverige har barn skolplikt från och med sex års ålder.

– Skolplikt innebär att barn måste gå i skolan och delta i den verksamhet som anordnas för att ge den avsedda utbildningen. För att inte behöva gå till skolan ska barnet ha ett giltigt skäl att vara frånvarande, till exempel sjukdom eller beviljad ledighet, förklarar Skolverket.

Foto: T. Flowe

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen