SVERIGE: Befarar att Putinvänliga kan ta plats i regeringen

2022 08 21

– Gång på gång har sverigedemokratiska politiker visat sig gå Putinrysslands ärenden.

Det framhåller en av de främsta politikerna i Socialdemokraternas partiledning som nu uttrycker stor oro avseende Sverigedemokraternas inställning till Ryssland inför valet. Det riktas även hård kritik mot Moderaterna.

Veckans mest väntade besked

Det är Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin som går ut med ett meddelande där han framhäver att det enligt hans bedömning finns anledning till bekymmer kopplade till SD:s utrikespolitik.

Bakgrunden är en TT-intervju i veckan där SD-ledaren Jimmie Åkesson framhöll att han inte utesluter att partiet sätter hårt mot hårt och kräver att få sitta i regeringen om man ska stödja den.

– Veckans mest väntade besked, anser Socialdemokraternas partisekreterare.

Djupa nynazistiska rötter

Tobias Baudin menar att Moderaterna har blivit desperata.

– Ulf Kristersson har i sin desperation att bli statsminister öppnat dörrarna på vid gavel in i regeringskansliet för ett parti som i sin egna vitbok, skriven av en partimedlem, påtalar sina djupa rötter i den nynazistiska myllan.

– Ulf Kristersson, som lovade förintelseöverlevaren Hédi Fried att han aldrig skulle samarbeta med Sverigedemokraterna, understryker Tobias Baudin.

Svårt välja mellan Putin och Biden

Baudin som ingår i Socialdemokraternas absoluta partiledning anser att Sverigedemokraternas inställning till Ryssland är djupt problematisk.

– Så sent som bara några dagar före Putins invasion av Ukraina så hade Jimmie Åkesson svårt att välja mellan Putin och den demokratiskt valda presidenten Joe Biden.

– Gång på gång har sverigedemokratiska politiker visat sig gå Putinrysslands ärenden.

– Den typen av ställningstaganden kan aldrig höra hemma i en svensk regering, framhåller Socialdemokraternas partisekreterare.

Aldrig göra sig beroende av SD

– Jag är glad och stolt över att tillhöra ett parti med ryggrad. Vi kommer aldrig göra oss beroende av Sverigedemokraterna. Och det går att lita på.

– För till skillnad från Moderaterna så har vi socialdemokrater en partiledare i Magdalena Andersson som säger som det är, gör vad som krävs och står vid sitt ord, avslutar Tobias Baudin sitt meddelade som han gått ut med på Facebook.

Valaffisch från Folkpartiet

SD har inte svarat på Baudins uttalande men däremot har partiledaren Jimmie Åkesson svarat på det inlägg som justitieminister och inrikesminister Morgan Johansson (S) nyligen gjorde.

Morgan Johansson gick då ut med en text på Twitter där han publicerade en gammal valaffisch från Folkpartiet där en man med en sopkvast sopar undan ett nazikors och en sovjetskära till rubriken ”Bort med varje tendens till diktatursträvanden”.

Måtta på tonläget

– Oftast svarar jag inte på trams, men det får vara någon måtta på tonläget, skrev SD-ledaren som svar på sin Facebooksida.

Han publicerade även en bild från Twitter där han svarat att ministern enligt SD-ledaren inspirerats av bland annat Trump och Putin och borde ta en banan för blodsockrets skull och lugna ned sig.

Foto: Socialdemokraterna resp Sverigedemokraterna

Text: Redaktionen


Bank-ID slutar fungera – på flera mobiltelefoner

2023 11 30

Bank-ID är i dag Sveriges i särklass största e-legitimationssystem.

De allra flesta svenskar använder tjänsten.

Under 2022 nådde Bank-ID 8,4 miljoner unika användare.

Men nu kan en del svenskar behöva skaffa en ny mobiltelefon för att kunna fortsätta använda tjänsten.

Bank-ID kommer att försvinna från flera mobiltelefoner av märket Huawei, rapporterar DN.

E-legitimationstjänsten kommer att tas bort från samtliga Huawei-telefoner som är nyare än serien P90, som släpptes 2019, med andra ord stängs inte Huawei av generellt.

Bank-ID bekräftar

Anledningen till beslutet är att de nyare modellerna använder sig av appbutiken Appgallery, i stället för Googles egen butik.

Enligt Bank-ID handlar det om ett ekonomiskt beslut.

För få svenskar använder de nya Huawei-modellerna.

Företagen bedömer därför att det inte är lönsamt att stödja Appgallerry.

Bank-ID kommer hädanefter endast att stödja IOS från Apple och Android.

– Vi är där våra användare finns och har inte har möjlighet att underhålla fler plattformar än de två största i Sverige. Det är för att hålla högsta säkerhet och tillgänglighetsnivå

Det säger Charlotte Pataky, som är pressansvarig för Bank-ID, till DN.

Kopplas till Donald Trump

Beslutet kopplas även till USA:s före detta president Donald Trumps handelskrig mot Kina.

I maj 2019 undertecknade Trump en order om att blockera kinesiska telekommunikationsföretag från den amerikanska marknaden. Huawei var ett av flera företag som svartlistades. 

– Utländska motståndare utnyttjar sårbarheter för att begå skadliga cyberhandlingar och industrispionage mot USA och dess folk, sa Trump när han verkställde ordern.

Även Sverige har pekat ut Huawei som en säkerhetsrisk. År 2021 stoppades det kinesiska företaget från att delta i utbyggnaden av 5G-nätet. Beslutet fattades av Post och telestyrelsen efter en stark rekommendation från Säpo.

–  Bedömningen Säpo har gjort är att den kinesiska partistaten kan påverka och utöva påtryckningar på Huawei, dels genom företagets koppling till den kinesiska staten, dels med stöd av den kinesiska underrättelsetjänsten, framhöll Kurt Alavaara, informationssäkerhetschef på Säpo, efter beslutet.  

Exporten har upphört

När Huawei svartlistades av USA stoppades stora delar av den amerikanska exporten till det kinesiska företaget – bland annat upphörde  samarbetet med Google.

Google Play Store, Google Maps, Photos, Gmail och andra vanliga Google-tjänster finns därför inte på Huawei-modeller som lanserats efter 2019.

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Tung smäll för alla som tankar bilen

2023 11 30

Regeringen och Sverigedemokraterna har lovat väljarna att priserna på bensin och diesel ska pressas ner.

Tidöpartierna har sänkt bränsleskatten och vid årsskiftet sänks den så kallade reduktionsplikten till sex procent.

Enligt SD och regeringen kan sänkningen  resultera i att det blir ungefär 5,50 kronor billigare per liter diesel inklusive moms att tanka redan 2024.

För 2025 och 2026  beräknas dieselpriset bli över 6 respektive 7 kronor lägre.

Uppgifter: Extra kostnad tillkommer

Nu kommer dock ett dystert besked för den som hoppas på betydligt lägre drivmedelspriser.

I ett utkast till regeringens klimathandlingsplan, som DN tagit del av, framgår det att regeringen planerar att skapa ett eget system som lägger på en extra kostnad för den som tankar sin bil.

Den nya avgiften skulle innebära att bensin och diesel återigen blir dyrare.

– Särskilt om systemet utformas så att det tvingar ner utsläppen från transporter ända till de nivåer som Sverige har åtagit sig inom EU-systemet att nå till 2030, framhåller DN.

Ställer krav på Sverige

Bakgrunden till det eventuella beslutet är att regeringen pressas av EU:s utsläppsmål för transportsektorn.

Unionen kräver att Sverige gör något drastiskt åt de ökade utsläppen redan till 2030.

Läget är kritiskt.

Regeringens egna beräkningar visar att utsläppen inom transportsektorn kommer att öka med uppemot 30 miljoner ton till 2030.

Oense

Tidöpartierna är inte överens om det nya systemet.

Sverigedemokraterna motsätter sig förslaget, uppger DN.

Tidningen beskriver hur en ”dragkamp” pågår på statsrådsberedningen, som har ansvar för att leda och samordna arbetet i Regeringskansliet.

Hotat med regeringskris

För Sverigedemokraterna är lägre drivmedelspriser en hjärtefråga.

Partiet har gått så långt som att hota med regeringskris om inte drivmedelspriserna sjunker drastiskt efter årsskiftet.

– Det kommer komma en förändring som är ganska markant och substantiell till årsskiftet. Det kan vi vara 99,9 procent säkra på, annars har vi regeringskris, sa SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt till TV4 Nyheterna i slutet av mars.

Efter hotet har dock SD närmat sig regeringens klimatpolitik.

För drygt två veckor sedan meddelade  partiets klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen att SD ställer sig bakom Sveriges klimatmål till 2045.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp E. Akyurt

Text: Redaktionen