SVERIGE: Befarar att Putinvänliga kan ta plats i regeringen

2022 08 21

– Gång på gång har sverigedemokratiska politiker visat sig gå Putinrysslands ärenden.

Det framhåller en av de främsta politikerna i Socialdemokraternas partiledning som nu uttrycker stor oro avseende Sverigedemokraternas inställning till Ryssland inför valet. Det riktas även hård kritik mot Moderaterna.

Veckans mest väntade besked

Det är Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin som går ut med ett meddelande där han framhäver att det enligt hans bedömning finns anledning till bekymmer kopplade till SD:s utrikespolitik.

Bakgrunden är en TT-intervju i veckan där SD-ledaren Jimmie Åkesson framhöll att han inte utesluter att partiet sätter hårt mot hårt och kräver att få sitta i regeringen om man ska stödja den.

– Veckans mest väntade besked, anser Socialdemokraternas partisekreterare.

Djupa nynazistiska rötter

Tobias Baudin menar att Moderaterna har blivit desperata.

– Ulf Kristersson har i sin desperation att bli statsminister öppnat dörrarna på vid gavel in i regeringskansliet för ett parti som i sin egna vitbok, skriven av en partimedlem, påtalar sina djupa rötter i den nynazistiska myllan.

– Ulf Kristersson, som lovade förintelseöverlevaren Hédi Fried att han aldrig skulle samarbeta med Sverigedemokraterna, understryker Tobias Baudin.

Svårt välja mellan Putin och Biden

Baudin som ingår i Socialdemokraternas absoluta partiledning anser att Sverigedemokraternas inställning till Ryssland är djupt problematisk.

– Så sent som bara några dagar före Putins invasion av Ukraina så hade Jimmie Åkesson svårt att välja mellan Putin och den demokratiskt valda presidenten Joe Biden.

– Gång på gång har sverigedemokratiska politiker visat sig gå Putinrysslands ärenden.

– Den typen av ställningstaganden kan aldrig höra hemma i en svensk regering, framhåller Socialdemokraternas partisekreterare.

Aldrig göra sig beroende av SD

– Jag är glad och stolt över att tillhöra ett parti med ryggrad. Vi kommer aldrig göra oss beroende av Sverigedemokraterna. Och det går att lita på.

– För till skillnad från Moderaterna så har vi socialdemokrater en partiledare i Magdalena Andersson som säger som det är, gör vad som krävs och står vid sitt ord, avslutar Tobias Baudin sitt meddelade som han gått ut med på Facebook.

Valaffisch från Folkpartiet

SD har inte svarat på Baudins uttalande men däremot har partiledaren Jimmie Åkesson svarat på det inlägg som justitieminister och inrikesminister Morgan Johansson (S) nyligen gjorde.

Morgan Johansson gick då ut med en text på Twitter där han publicerade en gammal valaffisch från Folkpartiet där en man med en sopkvast sopar undan ett nazikors och en sovjetskära till rubriken ”Bort med varje tendens till diktatursträvanden”.

Måtta på tonläget

– Oftast svarar jag inte på trams, men det får vara någon måtta på tonläget, skrev SD-ledaren som svar på sin Facebooksida.

Han publicerade även en bild från Twitter där han svarat att ministern enligt SD-ledaren inspirerats av bland annat Trump och Putin och borde ta en banan för blodsockrets skull och lugna ned sig.

Foto: Socialdemokraterna resp Sverigedemokraterna

Text: Redaktionen