SVERIGE: Befarar att Putinvänliga kan ta plats i regeringen

2022 08 21

– Gång på gång har sverigedemokratiska politiker visat sig gå Putinrysslands ärenden.

Det framhåller en av de främsta politikerna i Socialdemokraternas partiledning som nu uttrycker stor oro avseende Sverigedemokraternas inställning till Ryssland inför valet. Det riktas även hård kritik mot Moderaterna.

Veckans mest väntade besked

Det är Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin som går ut med ett meddelande där han framhäver att det enligt hans bedömning finns anledning till bekymmer kopplade till SD:s utrikespolitik.

Bakgrunden är en TT-intervju i veckan där SD-ledaren Jimmie Åkesson framhöll att han inte utesluter att partiet sätter hårt mot hårt och kräver att få sitta i regeringen om man ska stödja den.

– Veckans mest väntade besked, anser Socialdemokraternas partisekreterare.

Djupa nynazistiska rötter

Tobias Baudin menar att Moderaterna har blivit desperata.

– Ulf Kristersson har i sin desperation att bli statsminister öppnat dörrarna på vid gavel in i regeringskansliet för ett parti som i sin egna vitbok, skriven av en partimedlem, påtalar sina djupa rötter i den nynazistiska myllan.

– Ulf Kristersson, som lovade förintelseöverlevaren Hédi Fried att han aldrig skulle samarbeta med Sverigedemokraterna, understryker Tobias Baudin.

Svårt välja mellan Putin och Biden

Baudin som ingår i Socialdemokraternas absoluta partiledning anser att Sverigedemokraternas inställning till Ryssland är djupt problematisk.

– Så sent som bara några dagar före Putins invasion av Ukraina så hade Jimmie Åkesson svårt att välja mellan Putin och den demokratiskt valda presidenten Joe Biden.

– Gång på gång har sverigedemokratiska politiker visat sig gå Putinrysslands ärenden.

– Den typen av ställningstaganden kan aldrig höra hemma i en svensk regering, framhåller Socialdemokraternas partisekreterare.

Aldrig göra sig beroende av SD

– Jag är glad och stolt över att tillhöra ett parti med ryggrad. Vi kommer aldrig göra oss beroende av Sverigedemokraterna. Och det går att lita på.

– För till skillnad från Moderaterna så har vi socialdemokrater en partiledare i Magdalena Andersson som säger som det är, gör vad som krävs och står vid sitt ord, avslutar Tobias Baudin sitt meddelade som han gått ut med på Facebook.

Valaffisch från Folkpartiet

SD har inte svarat på Baudins uttalande men däremot har partiledaren Jimmie Åkesson svarat på det inlägg som justitieminister och inrikesminister Morgan Johansson (S) nyligen gjorde.

Morgan Johansson gick då ut med en text på Twitter där han publicerade en gammal valaffisch från Folkpartiet där en man med en sopkvast sopar undan ett nazikors och en sovjetskära till rubriken ”Bort med varje tendens till diktatursträvanden”.

Måtta på tonläget

– Oftast svarar jag inte på trams, men det får vara någon måtta på tonläget, skrev SD-ledaren som svar på sin Facebooksida.

Han publicerade även en bild från Twitter där han svarat att ministern enligt SD-ledaren inspirerats av bland annat Trump och Putin och borde ta en banan för blodsockrets skull och lugna ned sig.

Foto: Socialdemokraterna resp Sverigedemokraterna

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


Nya regler när man går på restaurang – kan införas inom kort

2024 07 11

Ett slutgiltigt beslut om nya regler när man äter ute närmar sig.

Det bekräftar nu Livsmedelsverket.

Ändringen gäller nya krav som ska införas då man köper mat på restauranger – där besökarna nu måste få information om var köttet som serveras kommer ifrån.

Reglerna föreslås bli obligatoriska för samtliga restauranger och storhushåll – det vill säga exempelvis skolor, sjukhus och andra anläggningar där det serveras lunch – i Sverige.

Myndigheten har nu skickat föreskriftsförslaget till EU-kommissionen. När övriga medlemsstater har fått ge sin åsikt kan reglerna börja gälla i Sverige, kanske redan efter sommaren.

–  Vi kan inte säga när processen kommer att vara klar, men ambitionen är att föreskrifterna ska kunna beslutas under hösten. På Livsmedelsverket arbetar vi nu parallellt med en vägledning till företagen för att underlätta för dem att göra rätt, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Nya regler för hämtmat – det här gäller

Fick uppdraget i våras

I korthet innebär förslaget att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kött från nöt, svin, get och fjäderfä.

Förslaget har tagits fram efter att Livsmedelsverket tidigare i våras fick i uppdrag av regeringen att ta fram ett nytt regelverk.

– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Elin Häggqvist.

Ministern: Efterfrågad ändring

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) understryker att regeländringen är efterfrågad bland landets konsumenter.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, sade ministern när uppdraget tilldelades i april.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Ska vara flexibelt

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Foto: Elima Mwinyipembe Regeringskansliet

Text: Redaktionen