SVERIGE: Avhoppad KD-profil föreslår namnbyte på sitt gamla parti

2022 05 25

Högprofilerade advokaten Peter Althin kritiserar sitt forna parti och tycker att Kristdemokraterna borde byta namn.

Advokaten Peter Althin har en gedigen meritlista från sin tid hos Kristdemokraterna. I tio år satt han med i partistyrelsen och har dessutom både varit riksdagsman (2002 – 2007) och rättspolitisk talesperson för partiet.

Althin lämnade dock KD redan 2015 efter att ha uttryckt stort missnöje med att partiet valde att tillsätta Ebba Busch som partiledare, som han ansåg var alldeles för konservativ och högerinriktad.

Riktar ny kritik

Nu riktar den forne riksdagsmannen på nytt kritik mot både sitt gamla parti och dess partiledare Ebba Busch, uppger SVT. 

Peter Althin menar att KD inte längre står för den värdegrund han önskar och har drivit sig själva ut mot högerkanten i politiken.

Tycker partiet ska byta namn

Den tidigare partifprofilen uttrycker även ett nytt namnförslag på vad KD borde kalla sig: “Yttersta högern”.

– Dessutom är partiledaren otroligt okunnig och påstår att Kristdemokraterna bildades 1964 som en motkraft till nazismen vilket ju är helt galet. Sedan undrar hon varför polisen inte sköt skarpt. Jag känner mig inte alls hemma i det här partiet, säger Peter Althin i SVT:s Politbyrån.

KD svarar: "Oförskämt"

Kristdemokraterna rasar över kritiken från den förre partimedlemmen. Enligt partiets policychef Johan Ingerö har partiet behållit sin värdegrund även om man ändrat sig i ett par sakfrågor.

– Jag tycker det är oförskämt. Peter Althin har en strålande karriär bakom sig och har råd att bo i områden där den nya brottsligheten inte finns. Vi är orienterade mot människor som drabbas av gängkriminaliteten och får sin frihet beskuren av den nya sortens brottslighet. Jag hävdar att det är en värld som Peter Althin är okunnig om, säger han enligt SVT.

Var en uppskattad politiker

Advokaten var under sin tid i KD en uppskattad medarbetare.

– Det är tråkigt att Peter Althin väljer att lämna Kristdemokraterna. Han har betytt mycket för partiet, sade Marlene W Antonson, då pressekreterare för partiet, till Aftonbladet i samband med avhoppet 2015.

Ville avsätta kungen

Peter Althin är bland annat känd för att ha försvarat Peter Sunde i den uppmärksammade rättegången mot fildelarsajten The Pirate Bay 2009. 

Han var även ordförande i Republikanska föreningen, som vill ersätta monarkin med ett republikanskt statsskick, mellan 2009 och 2013 under sin tid i KD. Till skillnad från Althin är hans tidigare parti en mycket stark förespråkare av det svenska kungahuset.

Foto: Kristdemokraterna

Text: Redaktionen