SVERIGE: Avhoppad KD-profil föreslår namnbyte på sitt gamla parti

2022 05 25

Högprofilerade advokaten Peter Althin kritiserar sitt forna parti och tycker att Kristdemokraterna borde byta namn.

Advokaten Peter Althin har en gedigen meritlista från sin tid hos Kristdemokraterna. I tio år satt han med i partistyrelsen och har dessutom både varit riksdagsman (2002 – 2007) och rättspolitisk talesperson för partiet.

Althin lämnade dock KD redan 2015 efter att ha uttryckt stort missnöje med att partiet valde att tillsätta Ebba Busch som partiledare, som han ansåg var alldeles för konservativ och högerinriktad.

Riktar ny kritik

Nu riktar den forne riksdagsmannen på nytt kritik mot både sitt gamla parti och dess partiledare Ebba Busch, uppger SVT. 

Peter Althin menar att KD inte längre står för den värdegrund han önskar och har drivit sig själva ut mot högerkanten i politiken.

Tycker partiet ska byta namn

Den tidigare partifprofilen uttrycker även ett nytt namnförslag på vad KD borde kalla sig: “Yttersta högern”.

– Dessutom är partiledaren otroligt okunnig och påstår att Kristdemokraterna bildades 1964 som en motkraft till nazismen vilket ju är helt galet. Sedan undrar hon varför polisen inte sköt skarpt. Jag känner mig inte alls hemma i det här partiet, säger Peter Althin i SVT:s Politbyrån.

KD svarar: "Oförskämt"

Kristdemokraterna rasar över kritiken från den förre partimedlemmen. Enligt partiets policychef Johan Ingerö har partiet behållit sin värdegrund även om man ändrat sig i ett par sakfrågor.

– Jag tycker det är oförskämt. Peter Althin har en strålande karriär bakom sig och har råd att bo i områden där den nya brottsligheten inte finns. Vi är orienterade mot människor som drabbas av gängkriminaliteten och får sin frihet beskuren av den nya sortens brottslighet. Jag hävdar att det är en värld som Peter Althin är okunnig om, säger han enligt SVT.

Var en uppskattad politiker

Advokaten var under sin tid i KD en uppskattad medarbetare.

– Det är tråkigt att Peter Althin väljer att lämna Kristdemokraterna. Han har betytt mycket för partiet, sade Marlene W Antonson, då pressekreterare för partiet, till Aftonbladet i samband med avhoppet 2015.

Ville avsätta kungen

Peter Althin är bland annat känd för att ha försvarat Peter Sunde i den uppmärksammade rättegången mot fildelarsajten The Pirate Bay 2009. 

Han var även ordförande i Republikanska föreningen, som vill ersätta monarkin med ett republikanskt statsskick, mellan 2009 och 2013 under sin tid i KD. Till skillnad från Althin är hans tidigare parti en mycket stark förespråkare av det svenska kungahuset.

Foto: Kristdemokraterna

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


Nya regler när man går på restaurang – kan införas inom kort

2024 07 11

Ett slutgiltigt beslut om nya regler när man äter ute närmar sig.

Det bekräftar nu Livsmedelsverket.

Ändringen gäller nya krav som ska införas då man köper mat på restauranger – där besökarna nu måste få information om var köttet som serveras kommer ifrån.

Reglerna föreslås bli obligatoriska för samtliga restauranger och storhushåll – det vill säga exempelvis skolor, sjukhus och andra anläggningar där det serveras lunch – i Sverige.

Myndigheten har nu skickat föreskriftsförslaget till EU-kommissionen. När övriga medlemsstater har fått ge sin åsikt kan reglerna börja gälla i Sverige, kanske redan efter sommaren.

–  Vi kan inte säga när processen kommer att vara klar, men ambitionen är att föreskrifterna ska kunna beslutas under hösten. På Livsmedelsverket arbetar vi nu parallellt med en vägledning till företagen för att underlätta för dem att göra rätt, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Nya regler för hämtmat – det här gäller

Fick uppdraget i våras

I korthet innebär förslaget att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kött från nöt, svin, get och fjäderfä.

Förslaget har tagits fram efter att Livsmedelsverket tidigare i våras fick i uppdrag av regeringen att ta fram ett nytt regelverk.

– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Elin Häggqvist.

Ministern: Efterfrågad ändring

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) understryker att regeländringen är efterfrågad bland landets konsumenter.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, sade ministern när uppdraget tilldelades i april.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Ska vara flexibelt

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Foto: Elima Mwinyipembe Regeringskansliet

Text: Redaktionen