SVERIGE: Amerikansk medborgare gripen – Utreds för terrorbrott

2022 02 17

Under natten slog Säpo till mot en förort i Stockholm och grep en 35-årig amerikansk medborgare.

Gripandet ska ha skett på order av amerikanska FBI.

Misstänkt för terrorbrott

Mannen är misstänkt för inblandning i terrorbrott som genomförts i maj 2019. 35-åringen, som länge har varit efterlyst av FBI, misstänkts för att ha gömt undan bevis för fyra mordbränder mot judiska lokaler i Boston, rapporterar DN.

Tackar Sverige

I ett pressmeddelande riktar en talesperson från FBI ett stort tack till den svenska säkerhetspolisen.

– Jag skulle vilja tacka den svenska säkerhetstjänsten för deras hjälp. FBI:s starka relation och nära samarbete med dem var avgörande för att den här utredningen skulle bli framgångsrik, säger Joseph R. Bonavolonta, specialagent i FBI:s Bostongrupp i pressmeddelandet.

Hjälpte sin bror

Mannens yngsta bror är huvudmisstänkt för dåden i Boston, Massachusetts. 35-åringen misstänkts för att ha gömt undan bevis för sin brors misstänkta brott. Enligt utredarna handlar det bland annat om elektronisk utrustning och dokument som 35-åringen ska ha haft med sig till Sverige, rapporterar DN.

Svastika och cyanid

Bland bevismaterialet, som den 35-årige mannen försökt undangömma, fanns bland annat en t-shirt med en svastika på, ett anteckningsblock innehållandes en ritad svastika, broderns pass och en flaska cyanid. När mannen återvände till USA i mars 2020 förhördes han om sin brors roll i mordbränderna. Enligt FBI ska 35-åringen under förhören misslett polisen och ljugit om ett förråd där flera av hans brors tillhörigheter fanns, rapporterar Aftonbladet.

Yngre brodern avled

35-årigens yngre bror har inte kunnat dömas, då han kort efter dåden hamnade i koma efter ett självmordsförsök hösten 2019. Han avled i september 2020.

Polisen i Massachusetts kommer nu att begära att 35-åringen lämnas ut till USA för att ställas inför rätta, rapporterar Expressen. Han riskerar upp till 20 år i fängelse.

Vill inte kommentera

SÄPO vill inte uttala sig om gripandet och hänvisar till amerikanska myndigheter.

– Det jag kan säga är att Säkerhetspolisen har gjort ett ingripande i Stockholmsområdet och det skedde på begäran om rättshjälp från amerikanska myndigheter, säger hon och lägger till att en del av Säpos uppdrag är att bistå vid rättshjälpsbegäran, säger Nina Odermalm Schei, kommunikationschef på Säpo.

Foto: SÄPO

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


TELIA: Skarp uppmaning till alla med router i hemmet

2024 07 14

Alla med en router i bostaden bör omedelbart vidta flera säkerhetsåtgärder.

Det hävdar teleoperatören Telia som flaggar för risken att bli direkt drabbad av kriminella som vill övervaka dig eller dirigera dig till skadliga webbplatser.

– Routern fungerar som gateway till ditt nätverk och enheterna som är anslutna till ditt hem. Utan tillräckligt bra skydd kan obehöriga ansluta sig, säger Ellen Cecilia Scheen, kommunikationschef på Telia, till Dagbladet.

Hon tillägger:

– Med rätt kunskap och skadliga avsikter kan de stjäla personlig information, övervaka din nätverkstrafik och vidta åtgärder som kan påverka dig och dina enheter.

Ändra lösenord om det är inte är gjort

Även Telenor varnar för samma sak.

Det spelar ingen roll om kommunikationen är krypterad, information om vilken server man är ansluten till syns ändå om man inte vidtar säkerhetsåtgärder.

– Har man kontroll över routern kan man dirigera ett offer till en till synes legitim webbplats som angriparen själv har kontroll över, säger Dag Eng från Telenor till tidningen.

De två operatörerna pekar ut ett av de vanligaste misstagen som gör att människor utsätts för angrepp via routern.

Man ändrar nämligen inte det lösenord som följer med routern när man köper den. Tillverkare använder ofta samma lösenord, som enkelt går att hitta online.

Minst 20 tecken

Och de som byter lösenord väljer ofta ett alldeles för svagt sådant.

– Längden på lösenord är avgörande, eftersom korta lösenord knäcks snabbare. Minst 20 tecken rekommenderas, men gärna längre. Lösenordet du ställer in på det trådlösa nätverket och lösenordet du ställer in på adminanvändaren på routern bör vara olika, säger Dag Eng.

Dessutom ska routern uppdateras kontinuerligt.

– Detta sker ofta automatiskt och är viktigt då uppdateringarna ofta innehåller korrigeringar för svagheter på routern och säkerhetsprotokoll som i sin tur ger mer säkerhet för dina enheter, framhåller Telia.

Finska Säpo: Vem som helst kan utnyttjas

Förra året gick Skyddspolisen, Finlands motsvarighet till Säkerhetspolisen, ut och uppmanade om samma sak. 

– En vanlig medborgare är knappast föremål för ryskt eller kinesiskt spionage, men vem som helst av oss kan bidra till att möjliggöra spionage på nätet, sade myndighetens chef Antti Pelttari på en pressträff vid tillfället.

Man gick samtidigt ut med sju konkreta åtgärder som är enkla att vidta för att skydda sitt trådlösa nätverket och sin router.

Läs mer här: Finska skyddspolisen – vidta åtgärder för att skydda din router

Foto: Compare Fibre

Text: Redaktionen