SVERIGE: Amerikansk medborgare gripen – Utreds för terrorbrott

2022 02 17

Under natten slog Säpo till mot en förort i Stockholm och grep en 35-årig amerikansk medborgare.

Gripandet ska ha skett på order av amerikanska FBI.

Misstänkt för terrorbrott

Mannen är misstänkt för inblandning i terrorbrott som genomförts i maj 2019. 35-åringen, som länge har varit efterlyst av FBI, misstänkts för att ha gömt undan bevis för fyra mordbränder mot judiska lokaler i Boston, rapporterar DN.

Tackar Sverige

I ett pressmeddelande riktar en talesperson från FBI ett stort tack till den svenska säkerhetspolisen.

– Jag skulle vilja tacka den svenska säkerhetstjänsten för deras hjälp. FBI:s starka relation och nära samarbete med dem var avgörande för att den här utredningen skulle bli framgångsrik, säger Joseph R. Bonavolonta, specialagent i FBI:s Bostongrupp i pressmeddelandet.

Hjälpte sin bror

Mannens yngsta bror är huvudmisstänkt för dåden i Boston, Massachusetts. 35-åringen misstänkts för att ha gömt undan bevis för sin brors misstänkta brott. Enligt utredarna handlar det bland annat om elektronisk utrustning och dokument som 35-åringen ska ha haft med sig till Sverige, rapporterar DN.

Svastika och cyanid

Bland bevismaterialet, som den 35-årige mannen försökt undangömma, fanns bland annat en t-shirt med en svastika på, ett anteckningsblock innehållandes en ritad svastika, broderns pass och en flaska cyanid. När mannen återvände till USA i mars 2020 förhördes han om sin brors roll i mordbränderna. Enligt FBI ska 35-åringen under förhören misslett polisen och ljugit om ett förråd där flera av hans brors tillhörigheter fanns, rapporterar Aftonbladet.

Yngre brodern avled

35-årigens yngre bror har inte kunnat dömas, då han kort efter dåden hamnade i koma efter ett självmordsförsök hösten 2019. Han avled i september 2020.

Polisen i Massachusetts kommer nu att begära att 35-åringen lämnas ut till USA för att ställas inför rätta, rapporterar Expressen. Han riskerar upp till 20 år i fängelse.

Vill inte kommentera

SÄPO vill inte uttala sig om gripandet och hänvisar till amerikanska myndigheter.

– Det jag kan säga är att Säkerhetspolisen har gjort ett ingripande i Stockholmsområdet och det skedde på begäran om rättshjälp från amerikanska myndigheter, säger hon och lägger till att en del av Säpos uppdrag är att bistå vid rättshjälpsbegäran, säger Nina Odermalm Schei, kommunikationschef på Säpo.

Foto: SÄPO

Text: Redaktionen


Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Högriskområde i sju län – EU har varnat husdjursägare

2023 11 28

Från och med måndag 27 november klassas kommuner i hela sju svenska län som högriskområde.

Det bekräftar Jordbruksverket idag.

Beslutet är fattat med anledning av att länen i fråga är särskilt utsatta för fågelinfluensa – och nu gäller särskilda regler i berörda områden.

"Håll hunden kopplad säger jag"

I första hand påverkar beslutet fåglar i fångenskap.

Alla kommersiella besättningar med fjäderfän måste hålla sina fåglar inomhus.

Hobbyfåglar måste förvaras inhägnade för att skyddas mot direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar.

Jordbruksverkets beslut kommer efter att EU tidigare under året uppmanat husdjursägare i Sverige att hålla sina djur inomhus – eller koppla dem när man går ut.

En minst lika kraftig varning kom från Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vi Uppsala universitet, efter att viruset börjat smitta däggdjur.

– Håll hunden kopplad säger jag rakt upp och ned. Ta in katterna. För katter och hundar kan drabbas av det här viruset och speciellt om de stöter på döda eller halvdöda fåglar och biter i dem, framhöll han till TV4.

– Det finns rapporter om både hundar och katter som smittats.

Ökar i flera länder

Utbrott av fågelinfluensa ökar nu i flera europeiska länder, enligt Jordbruksverket.

Vilka kommuner som nu klassas som högriskområden är baserat på historisk data som visar var i landet som smittspridningen generellt är högre.

 Vi gör det här som en ytterligare förebyggande åtgärd för att skydda tamfåglar från smittan. Viruset överlever extra bra nu när temperaturen sjunker och vilda fåglar som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset rör sig över landet vilket ökar risken, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Berörda län och kommuner

Följande län och kommuner berörs av högriskområdet. Utöver förvaring gäller även särskilda regler för försäljning av ägg, kött och andra produkter.

- Blekinge län - Samtliga kommuner

- Gotlands län - Gotlands kommun

- Hallands län - Kommunerna: Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Varberg och Laholm

- Kalmar län - Kommunerna: Kalmar, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Torsås, Oskarshamn och Västervik.

- Skåne län - Samtliga kommuner

- Västra Götalands län - Kommunerna: Essunga, Färgelanda, Grästorp, Götene, Hjo, Lidköping, Mariestad, Mellerud, Skara, Skövde, Tidaholm, Töreboda, Vara, Vårgårda och Vänersborg.

- Östergötlands län - Kommunerna: Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Linköping, Motala och Norrköping.

LÄS MER: Fågelinfluensan sprider sig – här är symtomen hos husdjur

Foto: J. Street

Text: Redaktionen