SVERIGE: Amerikansk medborgare gripen – Utreds för terrorbrott

2022 02 17

Under natten slog Säpo till mot en förort i Stockholm och grep en 35-årig amerikansk medborgare.

Gripandet ska ha skett på order av amerikanska FBI.

Misstänkt för terrorbrott

Mannen är misstänkt för inblandning i terrorbrott som genomförts i maj 2019. 35-åringen, som länge har varit efterlyst av FBI, misstänkts för att ha gömt undan bevis för fyra mordbränder mot judiska lokaler i Boston, rapporterar DN.

Tackar Sverige

I ett pressmeddelande riktar en talesperson från FBI ett stort tack till den svenska säkerhetspolisen.

– Jag skulle vilja tacka den svenska säkerhetstjänsten för deras hjälp. FBI:s starka relation och nära samarbete med dem var avgörande för att den här utredningen skulle bli framgångsrik, säger Joseph R. Bonavolonta, specialagent i FBI:s Bostongrupp i pressmeddelandet.

Hjälpte sin bror

Mannens yngsta bror är huvudmisstänkt för dåden i Boston, Massachusetts. 35-åringen misstänkts för att ha gömt undan bevis för sin brors misstänkta brott. Enligt utredarna handlar det bland annat om elektronisk utrustning och dokument som 35-åringen ska ha haft med sig till Sverige, rapporterar DN.

Svastika och cyanid

Bland bevismaterialet, som den 35-årige mannen försökt undangömma, fanns bland annat en t-shirt med en svastika på, ett anteckningsblock innehållandes en ritad svastika, broderns pass och en flaska cyanid. När mannen återvände till USA i mars 2020 förhördes han om sin brors roll i mordbränderna. Enligt FBI ska 35-åringen under förhören misslett polisen och ljugit om ett förråd där flera av hans brors tillhörigheter fanns, rapporterar Aftonbladet.

Yngre brodern avled

35-årigens yngre bror har inte kunnat dömas, då han kort efter dåden hamnade i koma efter ett självmordsförsök hösten 2019. Han avled i september 2020.

Polisen i Massachusetts kommer nu att begära att 35-åringen lämnas ut till USA för att ställas inför rätta, rapporterar Expressen. Han riskerar upp till 20 år i fängelse.

Vill inte kommentera

SÄPO vill inte uttala sig om gripandet och hänvisar till amerikanska myndigheter.

– Det jag kan säga är att Säkerhetspolisen har gjort ett ingripande i Stockholmsområdet och det skedde på begäran om rättshjälp från amerikanska myndigheter, säger hon och lägger till att en del av Säpos uppdrag är att bistå vid rättshjälpsbegäran, säger Nina Odermalm Schei, kommunikationschef på Säpo.

Foto: SÄPO

Text: Redaktionen