SVERIGE: Allvarliga uppgifter – unga slår larm om sexvanor

2023 03 01

Strypsex, att bli dragen i håret och smärta vid samlag.

Hårt och smärtsamt sex har blivit det nya normala.

Det vittnar flera ungdomar om, enligt en undersökning av SVT:s Uppdrag granskning.

– I princip alla tjejer jag känner har blivit utsatta för strypgrepp under sex, säger en tjej som intervjuas i programmet.

– Bortsett från att strypgrepp blir typ normen så är det att man ska stoppa ner fingrar i halsen på folk. Dra i håret, tillägger hon.

Varannan utsatt

Professor Carolina Överlien vid Stockholms universitet har forskat på våld i ungas nära relationer.

Hennes studie visar att varannan tjej mellan 15 och 19 år har utsatts för någon form av sexuellt våld i en relation.

–  Vi har framför allt stött på unga tjejer som inte har vetat om de har rätt att säga nej när man inte vill. 15-åringar som tror att när man är ihop med någon så förväntas man ställa upp på det han önskar. Man vet inte att det är upp till en själv att sätta gränser kring sin egen kropp, säger Carolina Överlien till SVT Nyheter.

Slog larm 2020

Redan 2020 varnade barnmorskan Katarina Svensson Flood för att många unga pressas till hårt sex.

– Jag träffar så många unga kvinnor som har mer eller mindre ont vid samlag i princip varje gång. En av de vanligaste orsakerna är ’hårt sex’, skrev hon i ett inlägg på Facebook.

Katarina Svensson Flood nämnde bland annat att flera unga tjejer vittnat om att  killen trycker sin knytnäve mot tjejens mage för att det ska bli trängre i slidan, att man har sex bakifrån så att livmodertappen stöts emot, eller genomför oralsex så att tjejen nästan kräks.

Pressas

Barnmorskans inlägg fick stor spridning.

I en intervju med SvD poängterar Katarina Svensson Flood att det är upp till var och en att gilla det man gillar, men att det har blivit vanligare att framför allt tjejer, men även killar, pressas till saker som de egentligen inte vill göra.

– Det har blivit väldigt mycket att allt ska vara okej, man får inte ”kink shame:a” någon, som det kallas. Men det som glömts bort är diskussionen om att våga sätta gränser och stå upp för den egna njutningen, att det ska kännas bra, säger barnmorskan till SvD.

Foto: WVT

Text: Redaktionen


86 000 svenskar får pengar på kontot

2024 05 28

För drygt tre år sedan föll domarna mot pensionsbolaget Allras grundare Alexander Ernstberger och tre andra Allra-profiler i Svea hovrätt. 

De dömdes till mångåriga fängelsestraff för mutbrott och för att ha berikat sig på bekostnad av pensionssparare.

Samtidigt tilldömdes Pensionsmyndigheten ett stort belopp i skadestånd. Pengarna ska fördelas till kunder som drabbades i Allra-härvan.

Nu meddelar Pensionsmyndigheten att man påbörjar den första inbetalningen – 95 miljoner ska fördelas på 86 400 sparare.

De som får in pengar på kontot tillhör tidigare sparare som hade hela eller delar av sitt premiepensionskapital i fonder med kopplingar till Allra under 2012.

– Det här är en milstolpe för oss på Pensionsmyndigheten att vi lyckas med vad vi hela tiden har förmedlat: att vi ska hitta, ta tillbaka och betala in pengar som sparare förlorade i samband med Allra.

– Jag är glad för de sparare som nu börjar få ekonomisk upprättelse, säger Anna Pettersson Westerberg, generaldirektör på Pensionsmyndigheten.

Flaggar för fler inbetalningar

Beloppet på 95 miljoner kronor är lägre än skadeståndet vilket kan innebära ytterligare inbetalningar till pensionssparare i framtiden.

– Inbetalningen innebär ett delmål i vårt arbete med att se till så att de som drabbades av Allra-härvan ska få ersättning för varje krona de har lidit skada. Pensionsmyndighetens arbete med detta är uthålligt, envist och metodiskt, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson.

Så fungerar inbetalningarna

- Pengarna betalas in automatiskt till de drabbades premiepensionskonton och man behöver inte göra något för att få pengarna.

- Inbetalningens storlek beror på olika faktorer som exempelvis när och hur länge man haft innehav i någon eller några av de aktuella fonderna och storleken på innehavet.

- Inbetalningen väntas nå berörda personers konton den 28 maj och syns som ”korrigering” om man loggar in på Mina sidor på pensionsmyndigheten.se. De som får en inbetalning på minst 50 kronor informeras också via brev.

Så fördelas pengarna

- 86 400 sparare berörs av inbetalningen.

- 36 251 personer får upp till 1 000 kronor

- 43 592 personer får mellan 1 000 och 2 000 kronor

- 6 414 personer får mellan 2 000 och 3 000 kronor

- 144 personer får över 3 000 kronor

Källa: Pensionsmyndigheten

Foto Windows

Text: Redaktionen


Populära chips stoppas

2024 05 28

En av Sveriges populäraste chipssorter dras nu tillbaka i butikerna runt om i landet.

Det handlar om Svenska Lantchips.

Har gått snett

Svenska Lantchips har blivit allt populärare och känns bland annat igen på de ljusbruna och naturfärgade påsarna som de säljs i.

Svenska Lantchips har blivit en stark konkurrent till giganterna OLW och Estrella men nu meddelar företaget att något tycks ha gått snett.

Därför stoppas nu en del av Svenska Lantchips chipspåsar.

Gräddfil & Lök

Det handlar om smaken gräddfil och lök.

– Svenska Lantchips återkallar ett parti med Gräddfil & Lök, rapporterar chipstillverkaren på sin webbsida.

Orsaken är att det kan ha kommit in ett ämne i chipspåsarna som inte är tänkt att ingå.

– Det kan finnas spår av mjölk i dessa produkter, förklarar Svenska Lantchips ikväll.

Återlämnas till butik

De drabbade chipspåsarna har märkts med datumet 2024 10 12 och har även ett så kallat extnummer.

Denna märkning utgörs av koden ”Extnr: 2304150515-22”.

– Kunder ombeds återlämna dessa produkter, framhåller Svenska Lantchips.

Återlämnandet ska ske i de affärer där man har inhandlat chipsen. Ett annat alternativ är att kontakta Svenska Lantchips direkt på deras mejladress [email protected].

Tretton olika sorter

Svenska Lantchips startade 1991 och hör hemma i Södertälje i Södermanland.

Totalt säljer företaget tretton olika chipssorter, tre dippmixar och två veggie sticks.

Bland Svenska Lantchips populäraste sorter återfinns gräddfil, gräddfil och lök samt dill. Bolaget framhåller sin tillverkningsprocess som en del av succén.

– Inom ”vanlig ” chipstillverkning brukar man blanchera potatisskivorna innan den friteras. Detta medför att stärkelsen tvättas ut och chipsen blir ljusa.

– Vi avstår från detta moment och eftersom skalet också är kvar bevaras potatisens stärkelse och innehåll när den friteras vilket också medför varierande färg på chipsen alltefter säsong och årstid.

– I och med detta skapas också ett knaprigt chips med ca 20% lägre fetthalt än ”vanliga” chips.

Text: Redaktionen