SVERIGE: Allvarliga uppgifter – unga slår larm om sexvanor

2023 03 01

Strypsex, att bli dragen i håret och smärta vid samlag.

Hårt och smärtsamt sex har blivit det nya normala.

Det vittnar flera ungdomar om, enligt en undersökning av SVT:s Uppdrag granskning.

– I princip alla tjejer jag känner har blivit utsatta för strypgrepp under sex, säger en tjej som intervjuas i programmet.

– Bortsett från att strypgrepp blir typ normen så är det att man ska stoppa ner fingrar i halsen på folk. Dra i håret, tillägger hon.

Varannan utsatt

Professor Carolina Överlien vid Stockholms universitet har forskat på våld i ungas nära relationer.

Hennes studie visar att varannan tjej mellan 15 och 19 år har utsatts för någon form av sexuellt våld i en relation.

–  Vi har framför allt stött på unga tjejer som inte har vetat om de har rätt att säga nej när man inte vill. 15-åringar som tror att när man är ihop med någon så förväntas man ställa upp på det han önskar. Man vet inte att det är upp till en själv att sätta gränser kring sin egen kropp, säger Carolina Överlien till SVT Nyheter.

Slog larm 2020

Redan 2020 varnade barnmorskan Katarina Svensson Flood för att många unga pressas till hårt sex.

– Jag träffar så många unga kvinnor som har mer eller mindre ont vid samlag i princip varje gång. En av de vanligaste orsakerna är ’hårt sex’, skrev hon i ett inlägg på Facebook.

Katarina Svensson Flood nämnde bland annat att flera unga tjejer vittnat om att  killen trycker sin knytnäve mot tjejens mage för att det ska bli trängre i slidan, att man har sex bakifrån så att livmodertappen stöts emot, eller genomför oralsex så att tjejen nästan kräks.

Pressas

Barnmorskans inlägg fick stor spridning.

I en intervju med SvD poängterar Katarina Svensson Flood att det är upp till var och en att gilla det man gillar, men att det har blivit vanligare att framför allt tjejer, men även killar, pressas till saker som de egentligen inte vill göra.

– Det har blivit väldigt mycket att allt ska vara okej, man får inte ”kink shame:a” någon, som det kallas. Men det som glömts bort är diskussionen om att våga sätta gränser och stå upp för den egna njutningen, att det ska kännas bra, säger barnmorskan till SvD.

Foto: WVT

Text: Redaktionen