SVERIGE: Allvarliga anklagelser riktas mot populär kafékedja

2023 01 25

Kaféjätten Espresso House anklagas för en miserabel arbetsmiljö.

Flera anställda vittnar om allvarliga missförhållanden.

– Jag har jobbat på flera shoppar och det är kaos överallt. Det är så underbemannat att det nästan alltid är kö vid dörren, beställningarna strömmar in och berget av disk bara växer, säger en anställd till Aftonbladet och tillägger att cheferna flera gånger lämnat lokalen och låtit de anställda hantera situationen på egen hand.

Fick inte sjukskriva sig 

En annan berättar om en ytterst stressfull arbetsmiljö.

– Att blöda näsblod varje dag, inte få sjukskriva sig för att jag ’låter tillräckligt levande’ och att uppleva mobbning av högre uppsatta.

Vid ett tillfälle fick en av personens kollegor en panikattack. Personalen fick inte kontakt med sin kollega. De stängde kaféet och ringde ambulans.

– Dagen efter blev vi kallade till ett möte där chefen sa att vi borde ha hållit öppet. Jag tycker att det är helt sjukt. Vi tog ju hand om vår kompis.

Kritik 2019

I oktober 2019 granskade Aftonbladet arbetsförhållandena på Espresso House. Granskningen visade att det förekom en rad missförhållanden.

Efter avslöjandena inrättade kafékedjan en visselblåsarfunktion där anställda ska kunna lämna anonym feedback till ledningen.

Espresso House inledde även samtal med hotell- och restaurangfacket, HRF.

Tillsammans diskuterade parterna en väg framåt för en bättre arbetsmiljö.

– Vi ska se till att det blir sunt att jobba på Espresso House, för det har det inte varit. Vi har fått in massor av vittnesmål både från medlemmar, icke-medlemmar och föräldrar till personer som jobbar där, sa Per Persson, avtalssekreterare på HRF, till GP efter samtalen med Espresso House.

Fakta Espresso House

Espresso House är idag en del av världens största kaffefamilj JAB Holding BV. 

Nordens största kafékedja med 480 kaféer i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Tyskland. 

Huvudkontoret för Espresso House Group ligger i Stockholm.

Grundades 1996 i Lund

Foto: Espresso House

Text: Redaktionen