SVERIGE: 85-åring utsatt för åldringsbrott i kväll

2022 10 28

En äldre kvinna i Hagfors i Värmland har blivit bestulen på sina besparingar nu i kväll.

Kvinnan som är i 85-årsåldern drabbades av ett fräckt och mycket utstuderat brott.

Kunde hennes namn

Det hela började med att 85-åringen fick ett telefonsamtal.

– [Hon] blir uppringd av en kvinna som säger sig komma från den utsatta kvinnans bank, uppger polismyndigheten i Polisregion Bergslagen.

85-åringen får klart för sig att kvinnan som ringt upp henne kan namnet på henne. Kvinnan utger sig för att vilja hjälpa 85-åringen.

Ber 85-åringen att swisha

– Kvinnan berättar att någon håller på med ett bedrägeriförsök mot den utsatta kvinnans konto, berättar polisen.

Uppringaren förklarar för 85-åringen att hon behöver legitimera sig med bank-ID samtidigt som uppringaren väntar kvar i telefonen.

– Den utsatta kvinnan blir också ombedd att swisha en summa pengar till ett i samtalet uppgett telefonnummer, framhåller polisen.

Blivit grundlurad

Uppringaren säger till 85-åringen att swishandet av pengar ska hjälpa till att stoppa det pågående

bedrägeriförsöket som den äldre kvinnan påstås ha drabbats av.

Men när uppringaren till slut avslutar telefonsamtalet med 85-åringen så får den äldre kvinnan klart för sig att hon har blivit grundlurad.

Länsat hennes bankkonton

– Samtalet läggs på och därefter har man länsat den utsatta kvinnans bankkonton, förklarar polisen.

Polismyndigheten går ut med en varning och understryker att ingen bank skulle ringa upp en kund och be kunden om att swisha pengar och dylikt på det sätt som 85-åringen lurades att göra.

– Om du blir uppringd av någon som säger att de kommer från din bank, ditt försäkringsbolag, polisen eller någon annan myndighet så ska du aldrig, aldrig gå in på ditt bank-ID.

Lägg på luren

–  Utan du ska lägga på luren och leta reda på ett telefonnummer till uppgedd uppringare och fråga om de har sökt dig.

– Använd alltså inte det telefonnummer som du precis har blivit uppringd av eller har fått av den som ringt upp dig, förklarar polisen.

Polisen betonar att man ska inte bli lurad av att uppringaren vet vad man heter eller vilken bank man använder.

Spärra kontona

– Bedragarna har en väldigt stor förmåga att ta fram information om sina tilltänkta offer.

– Om du tror att du blivit utsatt för ett brott, kontakta din bank omgående för att spärra konton och kontakta därefter polisen för att göra en anmälan, framhäver polisen efter att det står klart att 85-åringen förlorat sina besparingar på de aktuella kontona efter brottet i Värmland i kväll.

Arkivfoto: Polisen

Text: Redaktionen


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen