SVERIGE: 16-åring förbjuds att lämna landet

2022 08 29

En flicka i Malmöregionen förbjuds nu att lämna svensk mark.

Det är förvaltningsrätten i Malmö som fattat det ovanliga beslutet.

Giftas bort i Tjetjenien

Bakgrunden är att det svenska rättssystemet är orolig för att flickans föräldrar vill henne illa.

I maj månad försökte flickan rymma hemifrån varpå hennes mamma hotade att döda henne, uppger den utredning som ligger till grund för beslutet, rapporterar SVT

– Enligt flickans uppgifter hade hennes föräldrar planerat att gifta bort henne och en äldre syster i Tjetjenien under sommaren eftersom de varit olydiga och skämt ut familjen, enligt TV-kanalen.

Våldsamma manliga släktingar

Flickan bedöms leva i en så kallad hederskontext.

Flickor och unga kvinnor runt om i Sverige drabbas av hedersvåld och svenska myndigheter försöker informera om vad som gäller.

– Hedersvåld kan innebära att begränsa någon annans möjlighet att bestämma över sig själv och sin kropp, förklarar Kristianstads kommun.

Får inte klä sig fritt

– Det är ofta mannen eller pappan som bestämmer. Våldet och förtrycket kan handla om att inte få bestämma hur man ska klä sig, vem man får umgås med eller vem man får gifta sig med, uppger kommunen på sin webbsida.

Det finns flera exempel på hur svenska rättssystemet fått gripa in för att rädda unga flickor vars föräldrar planerat att gifta bort dem.

Giftas bort i Saudiarabien

2020 fick en 16-årig flicka utreseförbud eftersom man misstänkte att föräldrar tänkte gifta bort henne med en äldre kusin i Saudiarabien.

Föräldrarna menade att det bara handlade om en semester till Saudiarabien men förvaltningsrätten bedömde att föräldrarna ljög.

Tack vare att straffen för hedersbrott skärpts har åtgärder som utreseförbud kunnat vidtas.

– I princip räcker det att man tar barnet ut över Öresundsbron så kan man dömas till upp till två års fängelse, sa rådman Mattias Steen vid förvaltningsrätten i Malmö till SVT vid tillfället.

Foto: E. Ward

Text: Redaktionen