SVERIGE: 16-åring förbjuds att lämna landet

2022 08 29

En flicka i Malmöregionen förbjuds nu att lämna svensk mark.

Det är förvaltningsrätten i Malmö som fattat det ovanliga beslutet.

Giftas bort i Tjetjenien

Bakgrunden är att det svenska rättssystemet är orolig för att flickans föräldrar vill henne illa.

I maj månad försökte flickan rymma hemifrån varpå hennes mamma hotade att döda henne, uppger den utredning som ligger till grund för beslutet, rapporterar SVT

– Enligt flickans uppgifter hade hennes föräldrar planerat att gifta bort henne och en äldre syster i Tjetjenien under sommaren eftersom de varit olydiga och skämt ut familjen, enligt TV-kanalen.

Våldsamma manliga släktingar

Flickan bedöms leva i en så kallad hederskontext.

Flickor och unga kvinnor runt om i Sverige drabbas av hedersvåld och svenska myndigheter försöker informera om vad som gäller.

– Hedersvåld kan innebära att begränsa någon annans möjlighet att bestämma över sig själv och sin kropp, förklarar Kristianstads kommun.

Får inte klä sig fritt

– Det är ofta mannen eller pappan som bestämmer. Våldet och förtrycket kan handla om att inte få bestämma hur man ska klä sig, vem man får umgås med eller vem man får gifta sig med, uppger kommunen på sin webbsida.

Det finns flera exempel på hur svenska rättssystemet fått gripa in för att rädda unga flickor vars föräldrar planerat att gifta bort dem.

Giftas bort i Saudiarabien

2020 fick en 16-årig flicka utreseförbud eftersom man misstänkte att föräldrar tänkte gifta bort henne med en äldre kusin i Saudiarabien.

Föräldrarna menade att det bara handlade om en semester till Saudiarabien men förvaltningsrätten bedömde att föräldrarna ljög.

Tack vare att straffen för hedersbrott skärpts har åtgärder som utreseförbud kunnat vidtas.

– I princip räcker det att man tar barnet ut över Öresundsbron så kan man dömas till upp till två års fängelse, sa rådman Mattias Steen vid förvaltningsrätten i Malmö till SVT vid tillfället.

Foto: E. Ward

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen