SVERIGES NATOANSÖKAN: USA hjälper Sverige i slutspurten

2022 06 24

Det finns fortfarande chans för Sverige att få ett ja av Turkiet inför det stora Natomötet på tisdag.

Det uppger källor i regeringskansliet.

Erdogans hätska utfall

Till att börja med sågs det nästan självklart att Sverige och Finland skulle få så kallad inbjudanstatus till världens mäktigaste försvarsallians Nato i samband med Natotoppmötet som hålls i spanska huvudstaden Madrid på tisdag, onsdag och torsdag kommande vecka.

Men sedan gick plötsligt Turkiets auktoritära ledare Erdogan ut med diverse hätska utfall och anklagelser mot Sverige och Finland och sade att han skulle blockera möjligheten att få Natomedlemskap.

USA och Storbritannien hjälper

Men det finns ännu förhoppningar om att Turkiet ska ge med sig och säga ja inför toppmötet uppger källor i regeringskansliet till marcusoscarsson.se.

Regeringen Joe Biden i USA och Regeringen Boris Johnson i Storbritannien är två av de aktörer som nu uppges  pressa Turkiet för att få Erdoganregimen att ändra sig och godta att Sverige och Finland får grönt ljus.

Källor i regeringskansliet

– Det råder ingen tvekan om att Sverige och Finland får ett ja av Turkiet. Frågan är bara när, säger en källa i regeringskansliet.

Erdoğan tros egentligen inte vilja stoppa Sverige och Finland utan kan istället använda frågan för att pressa i första hand USA att sälja avancerade vapen till Erdoganregimen.

Storbritannien har hävt sitt stopp mot vapenförsäljning till Turkiet och det är möjligt att Erdoğan får ytterligare delsegrar för att säga ja inför Natotoppmötet.

Men det är också mycket möjligt att man inte lyckas övertyga Erdogan och att det kan dröja betydligt längre innan landet säger ja till Sveriges ansökan om Natomedlemskap. Ovissheten är stor.

Putins brutala anfallskrig

Till TT framhåller Magdalena Andersson vikten av de säkerhetsgarantier som USA, Storbritannien, Tyskland och Frankrike med flera länder har givit Sverige nyligen.

Orsaken till att Sverige och Finland vill gå med i Nato är den ryska diktatorn Vladimir Putins brutala anfallskrig mot det självständiga europeiska landet Ukraina vars statsledning han anklagar för att vara knarkare och nazister.

Våldtäkter och tortyr

Den ryska diktatorns krig har även inkluderat en våg av bombningar, våldtäkter, tortyr och folkmord mot Ukraina i Putingregimens försök att invadera landet och förvandla det till en rysk lydstat.

Tack vare betydande stöd från USA, Storbritannien, Finland, Sverige och övriga västvärlden har Ukraina bjudit Ryssland oväntat hårt motstånd. Och framförallt har Ukrainas Väpnade Styrkor gjort hjältedåd för att försvara sitt land och sitt folk.

Brist på vapen

Stridsmoralen bedöms vara mycket hög i Ukraina jämfört med de ryska soldaterna.

Samtidigt har Ukrainas armé de senaste dagarna pressats allt hårdare och lidit stora förluster bland annat på grund av brist på vapen.

Foto: The White House

Text: Redaktionen


Akut uppmaning från Google: Till alla som använder Google Chrome

2024 05 17

Google har släppt en akut säkerhetsuppdatering till webbläsaren Google Chrome.

Det meddelar företaget på torsdagen.

Det är tredje gången på en vecka som Google tvingas åtgärda ett akut säkerhetsproblem i den populära webbläsaren.

Techjätten är fåordig om vad problemet handlar om och eventuella konsekvenser för användare.  

– Google är medvetet om att en exploatering för CVE-2024-4947 finns, skriver företaget i ett meddelande.

Det rör sig dock om ett allvarligt säkerhetshot.

Hotnivån är satt till hög, uppger tidningen Forbes.

Uppmanar användare

Den nya säkerhetsuppdateringen kommer automatiskt att installeras hos samtliga Google Chrome-användare.

Akutåtgärden har följande nummer: 124.0.6367.207/.208

 För att kontrollera att man tagit del av uppdateringen uppmanas användare vidta följande åtgärder:

Uppdatera Google Chrome manuellt eller kontrollera att den automatiska uppdateringen har tillämpats och starta sedan om webbläsaren.

Så uppdaterar du Google Chrome

  1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Klicka på de tre punkterna uppe till höger
  3. Klicka på ”Hjälp” och sedan ”Om Google Chrome”
  4. Klicka på ”Uppdatera Google Chrome” (om alternativet inte finns har du redan den senaste versionen)
  5. Klicka på ”Starta om”

Har varnat för webbläsare

Sårbarheten som upptäckts är den tredje under en vecka som Google behövt korrigera.

Tidigare i år gick ett flertal forskare ut och varnade användare av Chrome på grund av stora mängder tillägg i webbläsaren som används aktivt efter installation för att söka sparade lösenord och stjäla dem.

En del, inklusive annonsblockerare och shoppingappar, har laddats ned flera miljoner gånger av användare världen över.

LÄS MER: Forskare varnar användare av Google Chrome

Foto: Firmbee

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAT: Jätteförändring för alla som tankar bilen i Sverige

2024 05 17

Så sent som hösten 2023 hade Sverige de högsta dieselpriserna i hela Europa.

Ett halvår senare är läget helt omvänt.

Nu har Sverige lägst priser på både diesel och bensin i nästan hela Europa. Det visar nya siffror från bilistorganisationen M Sverige, rapporterar SVT.

Enbart Andorra, Liechtenstein samt några få länder i östeuropa har lägre drivmedelspriser än Sverige. 

– Jag tycker att det är en jätteintressant jämförelse för det brukar inte förhålla sig på det sättet. Men det är en klen tröst för den som tankar i Sverige när det ändå är ett högt pris, säger M Sveriges hållbarhetsansvariga Carl-Erik Stjernvall till tv-kanalen.

Tre kronor lägre

När prissänkningarna började träda i kraft vid årsskiftet var efterfrågan hög. Dieseln tog slut vid pump på flera ställen och från Norge vallfärdade bilister till Sverige för att tanka.

Och för den som ska ut och bila genom Europa i sommar är det alltså fortsatt värt att tanka på hemmaplan så mycket det går.

Just nu är dieselpriset drygt tre kronor lägre än exempelvis i samtliga av Sveriges grannländer, och samma ska gäller alltså nästan överallt för bensin. 

Utsläppen ökar

Den kraftiga förändringen får också två förändringar, att färre köper elbil och att utsläppen ökar.

Det senare konstaterades av regeringen själva när man i höstas gick fram med att utsläppen totalt sett kommer att öka med uppemot 10 miljoner ton fram till 2030 med nuvarande politik.

Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) har tidigare påtalat att man måste titta längre än så. Att avskaffa några klimatmål är inte aktuellt.

– Sverige ska föra en ambitiös och effektiv klimatpolitik som når klimatmålen. Den här budgeten ska inte ses som hela svaret på att vi når dit, framhöll hon till DN i höstas.

"Riskfylld väg"

Men regeringens utsläppspolitik har fått kritik.

Förutom från oppositionen har också experter i Klimatpolitiska rådet vädrat sitt missnöje.

– Vi menar att regeringen leder in Sverige på en onödigt riskfylld väg. Planen visar inte hur vi når målen, varken på kort eller lång sikt, sade rådets vice ordförande tillika professor Björn Sandén till DN nyligen.

LÄS MER: Oväntat besked om bensin och diesel – räknar med kraftig förändring

Foto: Circle K

Text: Redaktionen