SVERIGES NATOANSÖKAN: USA hjälper Sverige i slutspurten
2022 06 24
Det finns fortfarande chans för Sverige att få ett ja av Turkiet inför det stora Natomötet på tisdag.
Det uppger källor i regeringskansliet.
Erdogans hätska utfall
Till att börja med sågs det nästan självklart att Sverige och Finland skulle få så kallad inbjudanstatus till världens mäktigaste försvarsallians Nato i samband med Natotoppmötet som hålls i spanska huvudstaden Madrid på tisdag, onsdag och torsdag kommande vecka.
Men sedan gick plötsligt Turkiets auktoritära ledare Erdogan ut med diverse hätska utfall och anklagelser mot Sverige och Finland och sade att han skulle blockera möjligheten att få Natomedlemskap.
USA och Storbritannien hjälper
Men det finns ännu förhoppningar om att Turkiet ska ge med sig och säga ja inför toppmötet uppger källor i regeringskansliet till marcusoscarsson.se.
Regeringen Joe Biden i USA och Regeringen Boris Johnson i Storbritannien är två av de aktörer som nu uppges pressa Turkiet för att få Erdoganregimen att ändra sig och godta att Sverige och Finland får grönt ljus.
Källor i regeringskansliet
– Det råder ingen tvekan om att Sverige och Finland får ett ja av Turkiet. Frågan är bara när, säger en källa i regeringskansliet.
Erdoğan tros egentligen inte vilja stoppa Sverige och Finland utan kan istället använda frågan för att pressa i första hand USA att sälja avancerade vapen till Erdoganregimen.
Storbritannien har hävt sitt stopp mot vapenförsäljning till Turkiet och det är möjligt att Erdoğan får ytterligare delsegrar för att säga ja inför Natotoppmötet.
Men det är också mycket möjligt att man inte lyckas övertyga Erdogan och att det kan dröja betydligt längre innan landet säger ja till Sveriges ansökan om Natomedlemskap. Ovissheten är stor.
Putins brutala anfallskrig
Till TT framhåller Magdalena Andersson vikten av de säkerhetsgarantier som USA, Storbritannien, Tyskland och Frankrike med flera länder har givit Sverige nyligen.
Orsaken till att Sverige och Finland vill gå med i Nato är den ryska diktatorn Vladimir Putins brutala anfallskrig mot det självständiga europeiska landet Ukraina vars statsledning han anklagar för att vara knarkare och nazister.
Våldtäkter och tortyr
Den ryska diktatorns krig har även inkluderat en våg av bombningar, våldtäkter, tortyr och folkmord mot Ukraina i Putingregimens försök att invadera landet och förvandla det till en rysk lydstat.
Tack vare betydande stöd från USA, Storbritannien, Finland, Sverige och övriga västvärlden har Ukraina bjudit Ryssland oväntat hårt motstånd. Och framförallt har Ukrainas Väpnade Styrkor gjort hjältedåd för att försvara sitt land och sitt folk.
Brist på vapen
Stridsmoralen bedöms vara mycket hög i Ukraina jämfört med de ryska soldaterna.
Samtidigt har Ukrainas armé de senaste dagarna pressats allt hårdare och lidit stora förluster bland annat på grund av brist på vapen.
Foto: The White House
Text: Redaktionen