Svenskars oväntade beteende – undviker varandra

2025 08 03

Många svenskar reagerar undvikande när de träffar andra svenskar på utlandssemestern.

Att som svensk träffa på andra svenskar på utlandssemestern är inte alls ovanligt, eftersom många svenskar har samma preferenser när det gäller resmål.

Men alla är inte så pigga på att springa på sina landsmän när de är ute och reser, visar en ny undersökning.

Många försöker rent av undvika att träffa andra svenskar.

Undviker varandra

Resebolaget Ving har låtit Yougov genomföra en undersökning om hur svenskar reagerar när de träffar andra svenskar på utlandssemestern.

Resultaten visar att sex av tio föredrar att hålla distans till sina landsmän.

Bland dessa uppger 52 procent att de förvisso hälsar om de träffar andra svenskar – men sedan håller de sig för sig själva och söker ingen vidare kontakt med landsmännen. Detta är den vanligaste reaktionen bland både unga och gamla.

12 procent går ännu längre i undvikandet av andra svenskar.

De uppger att de aktivt försöker undvika sina landsmän när de är utomlands.

Men studien visar att det faktiskt också finns svenskar som väljer att socialisera med andra svenskar på semestern.

Alla inte lika osociala

Alla är inte lika skeptiska till att träffa på landsmän.

13 procent svarar att de gärna söker kontakt med andra svenskar när de semestrar utomlands.

Detta mer sociala beteende är vanligast bland män (16 procent) och i åldersgruppen 18-39 år.

Det är också vanligt bland barnfamiljer.

Svenskar tycks dessutom vara betydligt mer sociala med varandra än vad danskar och norrmän är.

– Jämför man med våra grannländer Danmark och Norge där vi ställt samma frågor är svenskarna betydligt med sociala, säger Claes Pellvik, kommunikationschef på Ving, i ett uttalande.

– Bland norrmännen är det endast 8 procent som aktivt söker nya bekantskaper bland sina landsmän och bland danskarna är det ännu färre, 4 procent, berättar Claes Pellvik.

Undersökningen bygger på intervjuer i form av webbenkät med totalt 1 019 svenskar i åldern 18 till 60+ år, och genomfördes i slutet av juni 2025 av YouGov på uppdrag av Ving.

Foto: J. Dylag

Text: Redaktionen


Trump bygger om Vita huset – “Min vision, mitt arv”

2025 08 03

USA:s president Donald Trump vill sätta sitt eget avtryck på Vita huset.

Donald Trump sätter igång ett av de mest omfattande byggprojekten i Vita husets historia – en 8 000 kvadratmeter stor balsal som ska bli hans politiska och personliga arv som han kallar "legacy project".

– Det blir ett fantastiskt arv, och jag tror att det kommer att bli något väldigt speciellt, säger Trump om det planerade tillbygget, till CNN.

Pampig inredning

Ingen annan amerikansk president har gjort så omfattande förändringar i Vita huset som Donald Trump.

Under året har han bland annat låtit resa två massiva flaggstänger, ersatt gräsmattan i Rosenträdgården med ett stengolv och dekorerat det Ovala rummet med gulddetaljer och porträtt av tidigare presidenter.

– Jag älskar byggarbete. Jag kan det bättre än någon annan, kommenterade han under en ceremoni när flaggorna hissades tidigare i år.

Omdiskuterad balsal

Trump har länge velat bygga en balsal på Vita husets område istället för att hålla middagar i trädgården. År 2010 erbjöd han sig att bekosta en för 100 miljoner dollar, ett erbjudande som dåvarande Obama-administrationen tackade nej till.

Med en prislapp på 200 miljoner dollar, cirka 2 miljarder kronor, kommer den kommande salen att bli det största tillbygget på flera decennier.

– När det regnar blir det katastrof. Kvinnorna kommer i sina vackra klänningar och är helt genomblöta innan de hinner fram till tältet, förklarar Trump som en av anledningarna till byggprojektet.

Balsalen kommer enligt ritningarna att prydas med kristallkronor, ha rutigt marmorgolv och fönsterbågar mot södra trädgården med gulddetaljer.

Långsiktigt projekt

Historiker är delade i sina bedömningar av projektets långsiktiga betydelse, men flera av de förändringar Donald Trump ska göra i Vita huset bedöms bli permanenta.

Trump uppger att projektet ska finansieras privat – av honom själv och ett fåtal donatorer. Vilka dessa är har dock inte specificerats.

Foto: A Bingöl

Text: Redaktionen


Oväntad orsak ökar risken för lungcancer – inte vad folk tror

2025 08 03

En ny studie kopplar ett överraskande ämne till lungcancer.

Konsumtion av ultraprocessad mat har upptäckts kunna öka risken för lungcancer, även hos personer som aldrig rökt. Detta slår hål på den gamla myten om att rökning är den enda ledande orsaken till sjukdomen.

Studien, som publicerats i The journal Thorax, analyserar kostvanor hos över 100 000 personer och visar att de som åt mest ultraprocessad mat hade 41 % högre risk att diagnostiseras med lungcancer jämfört med de som åt minst, även efter att forskarna tagit hänsyn till faktorer som rökning.

– Den här studien tyder starkt på att ultraprocessad mat kan bidra till risken för lungcancer, säger Dr. David Katz, expert på förebyggande medicin, till CNN.

Skadliga ämnen

Ultraprocessad mat består av livsmedel med ingredienser som sällan eller aldrig används i vanliga kök, ofta med tillsatser för att göra maten mer smakrik eller hållbar.

Exempel på dessa är läsk, chips, chicken nuggets och färdiglagade soppor.

– Industriell bearbetning förändrar matens näringsinnehåll och kan skapa skadliga ämnen, förklarar forskarna bakom studien.

Dessa ämnen kan komma från både tillsatser eller förpackningsmaterial.

Skadar immunförsvaret

Det är välkänt att rökning tros ha varit den ledande orsaken till lungcancer, men även icke-rökare kan drabbas, vilket pekar på andra riskfaktorer.

Forskarna menar att ultraprocessad mat kan driva inflammation och skada immunsystemet, vilket kan skapa en miljö där cancer lättare utvecklas.

– Ultraprocessad mat är ofta låg på nyttiga fetter som omega-3, som är viktiga för kroppens försvar, säger Tom Brenna professor i kostvetenskap och kemi vid Dell Medical School vid University of Texas i Austin, till CNN.

Minska risken 

Forskarna och experterna uppmanar till att prioritera naturliga och minimalt processade livsmedel i den mån det går.

– Läs ingredienslistor och undvik produkter med långa och okända namn. Satsa istället på naturliga livsmedel när det är möjligt, säger Marica Zhang, expert inom nutritionsepidemiologi.

Foto: National Cancer Institute

Text: Redaktionen