Putin kan komma att attackera Sveriges vapenleverans

2022 03 06

Sverige vapenleverans till Ukraina väntas väcka vrede från Rysslands diktator.

Nu väcks en oro för att vapnen, som ska stärka Ukrainas väpnade styrkor, istället kan utsättas för angrepp från ryska armén i samband med leveransen. 

Överstelöjtnant varnar

Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan, varnar för att leveransen av krigsmateriel till Ukraina kan bli en ”oerhört svår logistisk utmaning.” Att vapnen skulle flygas in till landet är enligt honom osannolikt och direkt farligt.

Inte minst eftersom den ryska diktatorn Vladimir Putin utryckt sig hotfullt mot det stöd som väst skickar till Ukraina.  

Kan skjutas ner

– Hela Ukrainas luftrum är nu en krigszon. Det vore en väldigt olycklig utveckling om det sköts ned Nato-plan, lastade med vapen, säger han till SvD och framhäver att en sådan händelse skulle ge Putin ”vatten på sin kran”.

Hotar länder som sänder vapen

Samtidigt har Ryssland ikväll gått ut med nya våldsamma hot. Länder som hjälper Ukraina med vapen kommer att hållas ansvariga om vapnen används mot ryska soldater varnar Rysslands utrikesdepartement i kväll, uppger Reuters.

Sverige kan drabbas av rysk hämnd

Sverige - precis som en rad andra EU-länder - låter sig dock inte skrämmas av Rysslands aggressiva diktator. EU-minister Hans Dahlgren bekräftar till Sveriges Radio att Regeringen Andersson (S) är medveten om de risker som finns i samband med vapenleveranserna till Ukraina vilket inkluderar hämndaktioner från Ryssland på Sverige.

Vapenexporten är värd risken, trots hot från Rysslands president, säger Hans Dahlgren (S) till SR.

Hemlighetsfullt

Hur Sveriges krigsmateriel som består av 5 000 pansarskott, 5 000 hjälmar, 5 000 kroppsskydd och 135 000 fältransoner, ska skickas till Ukraina är hemlighetsstämplat.

Under söndagens presskonferens framhävde försvarsminister Peter Hultqvist (S) att förberedelserna är långt gångna.

– Leveranserna kommer att ske så fort besluten är fattade, sade han.

Säkraste alternativet

Det säkraste alternativet skulle vara en överlämning vid gränsen, enligt Joakim Paasikivi. En sådan lösning vållar dock sina egna problem. Framförallt kan det bli svårt att transportera leveransen, då allt materiel uppges väga 235 ton.

Vid ett sådant scenario skulle det svenska bidraget kunna flygas till en militärflygplats i Polen för att sedan transporteras över den ukrainska gränsen, uppger SvD.

Polen har tagit på sig en samordnande roll när det gäller en hel del av vapenleveranserna från EU in till Ukraina.

Utesluter inte flygningar

Flygningar till Ukraina har redan skett – bland annat har det rapporterats om att Turkiet flugit in materiel till landet. Det framhåller Andreas Hörnedal, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut. Han tror att Sverige kommer att hitta en bra lösning, trots allt.

–  Vi kommer troligtvis aldrig få veta hur, men de kommer nog att lösa det på något bra vis, säger han till SvD.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Förbjuden dryck kan göra comeback på Systembolaget

2024 04 10

För lite mer än två år sedan startade produktionen av ett nytt vin i Småland.

I somras fattade dessutom Systembolaget beslut om att ta in den nya varan till sitt sortiment.

Men det dröjde inte länge innan vinprodukten förbjöds efter att Livsmedelsverket satt stopp för drycken.

– Det här är helt galet. En mardröm. Jag riskerar att bli bankrutt, sade den förtvivlade vintillverkaren Shahram Soltani till SVT i november.

Gick emot EU

Produkten det handlar om är ett persiskt vin vars druvor importeras frysta från det traditionella vinområdet Shiraz i Iran.

Men att kalla det vin är inte okej enligt EU, eftersom druvorna kommer utanför unionen. Det fick därför istället namnet "fruktvin" och “alkoholhaltig dryck från druvor” – namn som EU godkänner.

Livsmedelsverket gjorde dock en annan bedömning.

Myndigheten stoppade även dessa namn – och Shahram Soltani förbjöds därmed att göra andra drycker på “samma sätt som vin” av de druvor han hämtat in från Iran.

Ny vändning

Nu, flera månader efter Livsmedelsverket stoppade Shahram Soltanis produktion, har tvisten fått en ny vändning.

Tillverkaren har tagit hjälp av Centrum för rättvisa, en ideell juridisk stiftelse med uppdrag att värna individens fri- och rättigheter, som nu driver processen mot Livsmedelsverket.

Och då har förhoppningarna ökat om att smålänningens dryck ska komma tillbaka till Systembolaget.

– Livsmedelsverkets förbud är fel och saknar stöd i EU-rätten. Som Systembolagets jurister tidigare kommit fram till finns det inga hinder mot att Shahram Soltani tillverkar och säljer sina produkter i Sverige – så länge han är tydlig med att det inte är fråga om europeiskt vin, säger juristen Fredrik Thorslund från Centrum för rättvisa.

Öppnar för comeback

Förbudet har nu överklagats till Förvaltningsrätten i Uppsala.

Stiftelsen har begärt att domstolen omedelbart stoppar förbudet i väntan på slutlig prövning, vilket kallas för inhibition.

Och domstolen sade ja. Den 12 mars beslöt domstolen att begäran beviljas med anledning av att man anser att det är “ovisst” om Livsmedelsverket förbud håller vid en slutlig prövning.

Därmed kan Sharam Soltani återuppta sin verksamhet och sälja sina produkter – tills vidare.

– Det är en viktig delseger för Shahram Soltani. Nu hoppas vi att domstolen går vidare och beslutar att upphäva beslutet för gott. Till skillnad från i Iran är hans drycker tillåtna i Sverige, säger Fredrik Thorslund.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen


Hushåll behöver bara betala halva priset

2024 04 10

Nu kommer positiva nyheter för många hushåll i nästan hela landet.

Frågan om svenska folkets elräkningar var kanske den hetaste valfrågan under 2022 efter att priserna skjutit i höjden samma år.

Under 2023 dämpades den värsta krisen, men många har fortsatt att kämpa med dyra räkningar samtidigt som flera andra utgifter också blivit större.

Men nu verkar en vändning – och mer än en halvering av priset – vara i sikte.

Kommer att fortsätta

Trots en kall vinter med hög efterfrågan på el parkerade det genomsnittliga elpriset för årets tre första månader på 66 öre per kilowattimme, 30 öre lägre än motsvarande period förra året.

Och trenden verkar fortsätta även under april månad, bekräftar elhandelsbolaget Bixia.

– Den svaga konjunkturen, med lägre bränslepriser som följd, är största anledningen till att vi ligger betydligt lägre prismässigt i år än under fjolåret, trots den höga efterfrågan i vintras, säger elprisanalytikern Johan Sigvardsson från samma bolag.

Halva priset i april

Prognosen är att de låga elpriserna ser ut att fortsätta under vårens alla månader.

I april månad kommer hushåll att kunna betala ett elpris som är mindre än hälften av vad det var för ett år sedan – genomsnittspriset beräknas ligga på 40 jämfört med förra årets aprilpris på 88 öre.

Särskilt lönsamt blir det för kunder med timprisavtal som planerar sin elförbrukning.

– April är en lite lurig månad där högre temperaturer och ljusare dagar påverkar elpriset positivt samtidigt som totalproduktionen av el minskar på grund av det årliga underhållet av kärnkraftsreaktorer, säger Johan Sigvardsson.

– Om vi får ytterligare en köldknäpp kan det få effekten att vissa timmar blir väldigt dyra. För dem som har timprisavtal och laddar sin elbil kan det därför vara värt att planera sin elanvändning.

"Vårfloden" ger effekt

Sett över april fram till och med juni väntas elpriset landa på 35 öre/kWh för hela Sverige.

Men det kommer sannolikt bli större skillnader mellan landets fyra elområden än vad det varit hittills i år, eftersom snön nu börjar smälta i norr och “vårfloden” sätter igång.

– Vårfloden brukar dyka upp någon gång mellan vecka 17 och 20 och då måste vattenkraftsproducenterna i norr producera el. Det gör att elpriset tidvis kan bli nära noll i elområde 1 och 2 medan elområde 3 och 4, som exporterar el till andra elområden, kan komma att få helt andra priser, säger Johan Sigvardsson. 

Foto: I. Rifath

Text: Redaktionen