Svenska kyrkan slår larm – “Det börjar bli allvar”

2024 04 14

Många svenska kyrkor kan behöva stängas framöver.

Det råder stora ekonomiska utmaningar för Svenska kyrkan.

På flera håll räcker inte pengarna till, och arbetet med flera kyrkor sätts på paus på grund av de finansiella besvären.

Det innebär också att svenska kyrkor kan behöva stängas framöver.

Det rapporterar TV4.

“Börjar bli allvar”

I Falkenberg pastorat har arbetet med två olika kyrkor pausats med anledning av läget.

Det menar pastoratets kanslichef är mycket besvärande.

– Det är ju en första indikation på att nu börjar det bli allvar av det som vi har anat under flera års tid, säger kanslichef Håkan Widepalm till TV4.

Behöver höjas

Det årliga statliga stödet bedöms inte räcka till.

Om inte stödet höjs så befaras många svenska kyrkor få slå igen, en situation som regeringen har koll på.

– Vi hör och ser och har också noterat att kyrkan har gjort den här förfrågan, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M).

Det är oklart exakt hur mycket pengar Svenska kyrkan ber om, men de slår fast att behovet är stort och att man kan tvingas till drastiska åtgärder om det inte finns tillräckligt med pengar.

Kyrkoavgiften betydande

Svenska kyrkan finansieras som bekant med hjälp av kyrkoavgiften.

– Svenska kyrkans arbete finansieras till största delen av den kyrkoavgift som alla medlemmar betalar. Kyrkoavgiftens storlek bestäms lokalt i varje församling, förklarar Svenska kyrkan.

– Den totala intäkten från kyrkoavgiften 2022 uppgick till 14,5 miljarder kronor. Kyrkoavgiften motsvarar ungefär 60 procent av Svenska kyrkans totala verksamhetsintäkter.

Även kapitalförvaltning

Svenska kyrkan arbetar dock även med kapitalförvaltning på olika sätt.

– Förvaltningen följer en särskild Svenska kyrkans finanspolicy som slår fast att kapitalet ska förvaltas på ett etiskt försvarbart sätt i enlighet med Svenska kyrkans grundläggande värderingar. 

– Detta innebär att kyrkan i sin förvaltning försöker identifiera företag som både bidrar till en hållbar global utveckling och ger bra finansiell avkastning.

Foto: S. Lindberg Svensk kyrkan

Text: Redaktionen


JUST NU: USA helvänder – nytt besked om vapenvilan

2025 04 03

Igår uppgavs USA ha gett upp ambitionen om att säkra ett fredsavtal om Ukraina inom de närmaste månaderna.

Underförstått var andemeningen att kriget kommer att fortsätta.

– Inget avtal verkar vara nära förestående, framhöll två amerikanska tjänstemän med insyn i förhandlingarna enligt Reuters.

Nya beskedet: vapenvila nära

På torsdagen låter det plötsligt annorlunda.

Enligt Keith Kellogg, USA:s sändebud i Ukraina, är ett avtal om vapenvila nära. Det säger han i en intervju med Fox Business.

Amerikanen citeras även i såväl ryska RT som i danska public servicekanalen TV2.

– Jag tror verkligen att vi är på gränsen till vapenvila, säger Kellogg.

"Ingen får allt de vill"

Sändebudet uttrycker emellertid att “ingen sida kommer att få allt de vill ha” och medger att Trump har varit frustrerad på både Rysslands diktator Vladimir Putin och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

– Vad vi vill ha är en omfattande 30 dagars vapenvila. När vi väl kommer dit kommer det att bli väldigt svårt att återuppta kriget, säger Kellogg.

– Vad vi behöver är vad jag skulle kalla ett “term sheet” – det här är vad ryssarna vill ha, det här är vad ukrainarna vill ha – och föra dem samman.

Ny strategi

Enligt Reuters uppgifter har USA gått fram med en ny strategi, efter att Trump ska ha ilsknat till på Putins ständiga förhalande av förhandlingarna.

– Om vi missar det här tillfället kommer Trump inte bara att tappa intresset för affären, han kan explodera av ilska, varnar en källa nära Kremls utrikespolitiska team enligt engelskspråkiga Moscow Times.

Amerikansk kritik har också riktats mot Ukraina som anses ha bromsat förhandlingarna genom att vägra att underteckna ett mineralavtal med USA.

– I en rad möten och samtal har tjänstemän i Vita huset erkänt att Rysslands president Vladimir Putin aktivt motsätter sig Washingtons försök att nå ett varaktigt fredsavtal. De har diskuterat ekonomiska eller diplomatiska bestraffningar som skulle kunna driva Ryssland närmare en överenskommelse, framhåller de amerikanska källorna enligt nyhetsbyrån.

Foto: White House Official Photographer (Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder)

Text: Redaktionen 


Finska public service ger besked om bojkott: ”Exceptionellt beslut”

2025 04 03

På fredag ställs Finland mot Belarus i den internationella fotbollsturneringen Nations League.

Det kommer dock bli svårt för finländarna att följa matchen.

Public service-kanalen Yle väljer nämligen att bojkotta tillställningen. Matchen kommer inte att sändas på varken tv eller radio.

Beslutet motiveras med att Belarus stödjer Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

– Belarus är uteslutet från de flesta internationella idrotter, men Uefa (Europeiska fotbollsförbundet, reds, anm.) har beslutat att de får delta. Vi var tvungna att bestämma oss för om vi skulle visa matchen eller inte, säger Yles sportchef Joose Palonen till Ilta-Sanomat.

”Exceptionellt beslut”

Palonen konstaterar att Belarus deltagande upprör många finländare. 

– Vi har en granne som för ett aggressivt anfallskrig, och Belarus är deras allierade.

Samtidigt betonar Palonen att det inte var ett lätt beslut att stoppa sändningarna. Yle har tidigare visat sportevenemang med ”problematiska” länder – exempelvis diktaturer som bryter mot internationell rätt.

– De etiska och moraliska frågorna inom idrotten är mycket komplexa, framhåller Palonen.

– Detta var ett mycket exceptionellt beslut, men det hänger samman med en mycket exceptionell situation. Vi har en mycket hög tröskel för att inte visa ett event.

”Det är vidrigt”

Finlands fotbollsförbund har tidigare beslutet att matchen kommer flyttas från finsk till neutral mark.

– I princip skulle spelarna inte vilja spela matchen alls, men under omständigheterna är det här den bästa lösningen, säger Marco Casagrande, generalsekreterare för Finlands fotbollsförbund, till Yle.

Lagkaptenen Tinja-Riikka Korpela kallar Uefas agerande för ”vidrigt”

– Det är vidrigt att Uefa sätter oss i en sådan här situation. Om vi inte spelar förlorar vi poäng och förbundet får böter. Det finns inget vi kan göra, säger hon till Yle.

Foto: G. Carstens-Peters

Text: Redaktionen