Svenska hushåll uppmanas till bättring – “Det är jätteviktigt”
2024 03 30
Svenska hushåll måste bli bättre på att källsortera.
Arbetet fortgår med att informera allmänheten om vikten av att sortera på rätt sätt.
Det tycks gå lite hackigt, då svenskarna inte bedöms vara tillräckligt bra på att källsortera.
I den vanliga soppåsen är en tredjedel matavfall som skulle kunna bli biogas och biogödsel.
Det rapporterar Svenska Dagbladet.
“Är jätteviktigt”
Hushållen står för ungefär hälften av livsmedelsavfallet.
– Det är jätteviktigt att vi blir bättre på att sortera och ökar materialåtervinningen. Sverige riskerar vite från EU eftersom det ser ut som att vi inte kommer att nå målen till 2025, säger Naturvårdsverkets handläggare Milla Sundström till SvD.
Inte bara Sverige
Det är inte bara i Sverige som det tycks finnas problem med källsorteringen.
18 av EU:s 27 medlemsländer ser ut att misslyckas med att uppfylla målen vad gäller materialåtervinning.
– Man är kanske lat och orkar inte hålla på att sortera ut matavfall som ligger i förpackning, säger Jenny Westin vid Avfall Sverige, som är kommunernas branschorganisation för avfallshantering.
Pågår ett arbete
Naturvårdsverket framhåller att arbetet med sortering i Sverige fortgår.
– I Sverige och Europa pågår ett förändringsarbete för att minska mängden avfall, framhåller myndigheten.
– Både för att förebygga avfall och få mer resurser i ett cirkulärt flöde.
Mycket hamnar i avlopp
Vidare förklarar Naturvårdsverket att mycket av maten och drycken hamnar i avloppet
– Enligt den senaste undersökningen beräknas hushållen hälla ut cirka 190 000 ton flytande mat och dryck i avloppet under ett år. Det motsvarar cirka 18 kilo per person och år, meddelar myndigheten via sin webbsida.
–De största mängderna som slängs är kaffe, te och mejeriprodukter. Det finns en stor potential att förbättra hanteringen av matavfall genom att det sorteras ut separat från övrigt avfall och behandlas biologiskt, antingen genom rötning eller kompostering, så att växtnäring och biogas tas tillvara.
Foto: D. MacKay
Text: Redaktionen