Svenska forskare misstänker: Tatueringar kan orsaka dödlig sjukdom

2023 01 11

Svenska forskare misstänker att det finns ett samband mellan tatueringar och flera former av cancer.

De senaste decennierna har tatueringstrenden i Sverige vuxit sig allt större. Parallellt har antalet fall av både hudcancer och cancer i lymfkörtlarna ökat.

Därför ska man nu inleda en undersökning på Lunds universitet om det eventuella sambandet, rapporterar P4 Kristianstad.

– I tatueringsfärg har man hittat både förbjudna ämnen och föroreningar. Dels kan själva tatueringspigmenten i sig brytas ned, till exempel genom exponering för UV-ljus när man solar. Då kan andra farliga ämnen brytas ned av tatueringsfärgen. Det skulle kunna leda till cancer, säger Emelie Rietz Liljedahl, post-doc i miljömedicin.

Skickat ut 9 000 frågeformulär

Forskarna är frustrerade över att det inte finns någon forskning alls hittills mellan tatueringar och ett samband med cancer 

Det är det man nu vill ta reda på. 

Tack vare Sveriges offentliga register på kan forskarna dra ut data över vem som har haft cancer, och har sedan skickat ut frågeformulär till 9 000 patienter som ett första steg.

– Vi i Norden har väldigt fina register. Ingen annanstans kan man göra en sådan här studie, säger Emelie Rietz Liljedahl till radion.

Mest tatuerade i västvärlden

Att tatuera sig har i Sverige blivit otroligt populärt under 2000-talet och 1,5 miljoner svenskar bedöms ha tatuerat sig bara de senaste 15 åren, enligt Dagens Medicin.

Tillsammans med amerikaner utgör svenskarna det procentuellt mest tatuerade folket i hela västvärlden.

En bidragande orsak är enligt tatuerarna själva är en ökad professionalisering runtom i landet.

– Nu har man förstått att man kan göra ett motiv över en hel rygg som är supersnyggt. Det är som att gå och köpa en tavla eller investera i något som man tycker är jättefint. Det är inte alls den uppfattningen att det är bara en viss kategori av människor som tatuerar sig, utan nu har ju faktiskt alla tatueringar, uttryckte Daniel Bejner, vd och grundare av Den ökända salong betong, som då låg på Arlanda, till svensk Yle häromåret.

Lättare att få jobb

För några år sedan kom en brittisk studie fram till att tatueringar dessutom tycks göra människor mer attraktiva på arbetsmarknaden – någonting som gick emot en gammal teori om att det skulle vara svårare att få jobb.

– Med tanke på den ökande förekomsten av tatueringar i samhället – omkring 40 procent av unga vuxna – kommer rekryteringschefer och arbetsledare som diskriminerar tatuerade arbetare sannolikt uppleva nackdelar i konkurrensen när de gäller de mest kvalificerade medarbetarna, sade professor Michael French vid University of Miami Business School 2018 enligt Metro UK.

Väntar med att ge råd

Enligt Emelie Rietz Liljedahl vid Lunds universitet ska dock inte redan tatuerade svenskar gå runt och bli oroliga. 

Några råd vill hon inte ge innan studierna är klara, mer än de vanliga direktiven om att inte utsätta tatueringarna för starkt solljus.

Foto: L. Lenzi

Text: Redaktionen


Kunder tömmer lagret på Ikea – alla vill köpa samma sak

2025 04 25

En av Ikeas mer omtalade kollektioner har gått åt som smör i solsken.

Slutsålt.

Så är fallet i större delen av Ikeas butiker i Sverige.

Den som vill köpa taklampor, bordslampor, golvlampor eller någon annan belysning från Ikeas Stockholmskollektion kommer att behöva vänta.

Lagerstatusen är nämligen noll för flera av produkterna i kategorin.

Även skåp och mattor från samma kollektion saknas i en stor del av varuhusen.

Firar jubileum

"Stockholm" tillhör några av Ikeas dyrare kollektioner. I år firar den dessutom 40 år. 

Det gjorde att Ikea i början av månaden lanserade det största tillskottet till kollektionen hittills, "Stockholm 2025", för att fira.

Syftet med Stockholm har alltid varit att visa att hög kvalitet inte behöver vara förknippat med ett högt pris, säger Karin Gustavsson, Creative Leader för Stockholm 2025, i ett uttalande.

Succé i Norge

Satsningen har gett eko även utanför Sveriges gränser.

Norska tidningen DinSide skriver att “flera av produkterna flög ur hyllorna och efter påskledigheten var det helt tomt på varor i många av varuhusen".

Men det finns ingen anledning till panik.

Produkterna som lanserats kommer att ingå i det permanenta sortimentet, försäkrar Stine Odland, kommunikationsrådgivare på Ikea.

– Lagerstatusen kommer att variera, men det kommer hela tiden påfyllning, säger hon till DinSide.

LÄS MER: Gekås Ullared går ut med varning till kunder

Största hittills

Ikea beskriver den senaste, och hittills största, upplagan av Ikea som “ett brett utbud av möbler textilier, belysning och accessoarer för hela hemmet”.

Vi har arbetat för att skapa en kompromisslös kollektion där varje produkt berättar en historia. Hantverket är kärnan och såväl traditionella tekniker som hantverksmetoder har resulterat i hållbara och vackra designföremål som står sig över tid, säger Karin Gustavsson.

Kollektionen började säljas den 10 april.

Foto: Ikea

Text: Redaktionen


Nytt förbud för alla bilägare kan bli aktuellt – “vi har bestämt oss”

2025 04 25

Många svenskar tvättar bilen hemma på uppfarten eller gatan.

Det innebär att stora mängder skadliga ämnen rinner ut i mark, sjöar och hav, exempelvis oljerester, tungmetaller och andra kemikalier.

Nu växlar motståndet mot beteendet upp. Ett förbud behöver införas och frågan kommer nu att lyftas till agendan, meddelar organisationen Hållbar biltvätt.

– Vi har tidigare varit osäkra på om lagstiftning är rätt väg att gå, men har nu bestämt oss för att driva frågan, säger Robert Dimmlich, initiativtagare till Hållbar biltvätt tillika vd för Organisationen Sveriges Servicestationer.

"Viljan i landet finns"

Robert Dimmlich pekar på en ny undersökning utförd av Norstat som visar att var femte svensk, 21 procent, vill göra det straffbart att tvätta bilen på gatan.

Nio av tio anser att böter är en rimlig påföljd.

– Idag finns det varken lagstiftning eller straff mot att tvätta bilen hemma, men vår undersökning visar att viljan finns ute i landet, säger Robert Dimmlich.

Majoriteten säger nej

Undersökningen visar dock att majoriteten, 53 procent, anser att det inte borde vara straffbart att tvätta bilen hemma. Av respondenterna har 26 procent ingen åsikt.

Ett starkare stöd i frågan finns emellertid i kommunerna. En rapport från samma organisation visade förra året att över 80 procent av Sveriges kommuner anser att det behövs lagstiftning mot att tvätta bilen på gatan.

Redan idag kan dock kommunernas respektive miljöförvaltning agera om det krävs.

– Det finns möjlighet för kommunerna att inom vissa geografiska områden som är särskilt känsliga, som exempelvis vattenskyddsområden, att föreskriva förbud mot fordonstvätt på gatan, framhåller Naturvårdsverket.

LÄS MER: Tung konkurs i bilbranschen – lägger ned efter 40 år

Omfattar privatpersoner

Enligt Villaägarnas riksförbund kan det handla om vite på tusentals kronor om kommunen väljer att ingripa för att efterleva lagen, som kräver att alla som bedriver en nedsmutsande verksamhet ska förebygga och motverka skador på miljön.

Lagen omfattar även privatpersoner.

– Det är olagligt att uppsåtligen förorena mark, vatten och luft och därför är det möjligt för miljönämnden att förbjuda enskilda bilägare att tvätta bilen på gatan, förklarar exempelvis Malmö stad.

Istället för att tvätta fordonet på gatan rekommenderas bilägare att åka till en biltvättsanläggning med oljeavskiljare och reningsverk.

Foto: E. Mclean

Text: Redaktionen