Svenska folkets besked – här är bästa statsministern

2024 10 05

Svenska folket har fått svara på vem som har varit den bästa statsministern i Sverige av dem som fortfarande lever.

Sverige har haft sju statsministrar efter att Olof Palme blev mördad 1986.

Det handlar om fyra socialdemokrater och tre moderater.

Men vem har varit den bästa statsministern de senaste 38 åren? Vem är mest populär av Sveriges nu levande statsministrar?

Den frågan har svenska folket fått besvara i en ny undersökning från Indikator Opinion, rapporterar TV4.

Tar en klar seger

Svaret kanske överraskar vissa: Fredrik Reinfeldt (M) är den mest nu levande statsministern bland svenska folket.

20 procent anger honom som favorit.

TV4:s politiske kommentator påpekar att Reinfeldt förvisso har kritiserats en del från höger på senare år, med anledning av Alliansregeringens migrationspolitik. Men här är det hela folket, både höger-, mitten- och vänsterväljare, som har svarat.

– Han tar en ganska klar seger här faktiskt, han plockar också poäng från mittenväljarna och även en del väljare till vänster uppskattar Fredrik Reinfeldt, säger Marcus Oscarsson till kanalen.

Men det finns också andra överraskningar i undersökningen.

Magdalena Andersson populär

Magdalena Andersson (S) ligger tvåa på listan med 16 procent av rösterna.

Detta trots att Andersson bara var statsminister i tio månader innan Ulf Kristersson (M) tog över.

Hennes fina resultat är ett styrkebesked inför valet, menar Marcus Oscarsson.

– Det säger nog också en hel del om själva personen och inte bara politiken, säger han.

Betydligt sämre gick det för Anderssons företrädare, Stefan Löfven.

Bara 5 procent av svenskarna anger honom som sin favorit bland svenska statsministrar.

Bland övriga socialdemokratiska statsministrar som fortfarande är i livet får Ingvar Carlsson 10 procent och Göran Persson 8 procent av rösterna.

Marcus Oscarsson är imponerad av Carlssons fina resultat. Han tycks fortfarande vara populär trots att det var länge sedan han var statsminister, och trots att han sällan syns i offentligheten.

Kristersson mindre populär än Bildt

Den nuvarande statsministern Ulf Kristersson (M) får bara 8 procent av rösterna, men har å andra sidan inte innehaft posten lika länge som de två andra moderaterna, Reinfeldt och Bildt.

Carl Bildt är fortfarande mer populär än Kristersson, av undersökningen att döma. 13 procent av svenskarna har Bildt som favorit.

Här är Sveriges mest populära nu levande statsministrar

Fredrik Reinfeldt (M) 20 procent

Magdalena Andersson (S) 16 procent

Carl Bildt (M) 13 procent

Ingvar Carlsson (S) 10 procent

Ulf Kristersson (M) 8 procent

Göran Persson (S) 8 procent

Stefan Löfven (S) 5 procent

Källa: Indikator Opinion

Foto: Melker Dahlstrand, Sveriges Riksdag

Text: Redaktionen


Polismeddelande till alla som kör bil – gäller hela veckan

2025 03 10

Från och med måndagen inleds en nationell trafikvecka i Sverige.

Det innebär en större polisiär närvaro längs vägarna än vanligt.

Fram till och med söndag gäller intensifierad trafikövervakning med extra hastighetskontroller på vägar med hastighet upp till 70 kilometer i timmen, till exempel utanför skolor och i bostadsområden.

– Vill man eliminera risken att bli stannad och belagd med böter för hastighetsöverträdelser så är valet enkelt, håll rådande hastighetsbegränsning, framhåller polisen på Facebook.

"Toleransen kommer att vara låg"

Syftet med nationell trafikvecka är att skapa trygghet i trafiken. Ökad närvaro bedöms vara den kanske viktigaste metoden, tillsammans med att beivra all brottslighet på vägarna.

– Toleransen kommer att vara låg, varnar polisen på sociala medier.

– Kom ihåg att ju fortare man kör – desto längre blir bromssträckan om något skulle hända. Våra vägar är anpassade för en bestämd hastighet av en anledning. Håll avstånd till framförvarande fordon och planera din körning.

– Är du rädd om ditt körkort så rekommenderar vi att du anpassar körsättet därefter.

Därför berättar polisen i förväg

Varje år genomför polisen flera nationella trafikveckor med olika fokusområden.

Enligt Polismyndigheten är insatsveckor i trafiken ett effektivt sätt att få trafikanter att sänka hastigheten, vilket också är anledningen till att polisen berättar om insatserna i förväg.

– Att vi informerar i förväg om fler hastighetskontroller kan verka märkligt men faktum är att det också ger resultat, har Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen, tidigare förklarat.

– Människor följer i större utsträckning hastighetsbegränsningarna under våra insatsveckor, vilket också syns på olycksstatistiken. Vårt yttersta mål är alltid att rädda liv, inte att bötfälla så många som möjligt.

Fakta: Polisens insatsvecka i trafiken

- Den nationella trafikveckan med fokus på hastighet är en av många trafiksäkerhetsveckor som polisen genomför varje år. Syftet är att kraftsamla resurser och för att göra samstämmiga kontroller i hela EU. 

- Under årets resterande insatsveckor ligger fokus på bland annat nykterhet, brott på väg och yrkestrafik. Självklart arbetar polisen i trafiken alla andra veckor på året också.

Källa: Polisen

Foto: Polisen

Text: Redaktionen


Trump ändrar sig om Ukraina – läxar upp Putin

2025 03 10

Förra veckan slutade USA att dela underrättelseinformation med Ukraina.

Beskedet beskrevs som ett stort problem för det krigsdrabbade landet, som på många sätt varit beroende av informationen under kriget.

USA:s underrättelse är helt avgörande för ukrainarna för att de ska veta vilka mål som ska attackeras och kunna kommunicera med frontlinjen. Utan amerikansk underrättelseinformation famlar Ukraina till stor del i blindo, sade exempelvis Paul Vallet, säkerhetsexpert vid tankesmedjan Geneve Centre for Security Policy, till SvD.

USA backar

Nu har USA:s president Donald Trump ändrat sig i frågan.

Enligt Trump har USA redan börjat dela med sig av underrättelser igen.

– Vi har nästan det. Jag menar, vi har i princip gjort det. Och vi vill göra allt vi kan för att få Ukraina att bli seriösa i att få något gjort, säger han enligt Fox News.

Presidenten bekräftar därmed de uppgifter som började florera i fredags om att USA hade fortsatt att dela viss information med Ukraina för att skydda sig mot inkommande ryska anfall.

Varnar Putin

I samma veva läxar Trump upp den ryska diktatorn Vladimir Putin på samma sätt som han gjorde med Ukrainas president Volodymyr Zelensky i Vita huset.

– Ryssland har inte korten. Vad ni måste göra är att ni måste göra en deal, och ni måste stoppa dödandet. Det är ett meningslöst krig, och vi kommer att få slut på det, säger Trump enligt Fox.

Han säger också att Ukraina i större utsträckning måste visa att de vill ha fred.

– Jag tror att de kommer att göra det, och jag tror att det kommer att bli uppenbart under de kommande två eller tre dagarna.

– Den här veckan dog hundratals människor i städer i Ukraina och vi måste få slut på det. Det hade aldrig hänt om jag varit president, säger Trump.

Hotar med sanktioner

Förra veckan hotade Trump med tullar och sanktioner mot Ryssland om inte krigandet upphör.

Presidenten menar att det fortfarande är aktuellt, men att hans administration i första hand tittar på andra alternativ för Ryssland och Ukraina.

– Vi får se om vi kan få något gjort. Många människor dog den här veckan, som ni vet, i Ukraina. Inte bara ukrainare utan även ryssar. Så jag tror att alla vill se att det blir gjort. Vi kommer göra stora framsteg, tror jag, den här veckan.

Foto: Official White House Photo by Shealah Craighead

Text: Redaktionen