Svenska folket uppmanas – döda inte myggor
2025 05 22
Fånga myggor i stället för att slå ihjäl dem.
Uppmaningen kommer från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, och riktar sig till hela svenska folket.
Myndigheten har inlett en stor kartläggning om var olika stickmyggor finns i Sverige. Syftet är att få fram bättre analyser av risker för spridning av myggburna sjukdomar.
Nu uppmanas svenska folket att fånga och skicka in myggor till SVA. Myndigheten betonar att det är viktigt att hålla insekterna vid liv.
– På SVA:s webbsida Myggkartan finns en film om hur mygg fångas utan att de skadas och hur man ser till att den är död innan den skickas, framhåller SVA i ett uttalande.
Nya virus
SVA har inte möjlighet att sätta ut myggfällor i hela Sverige och tömma dem regelbundet. Därför behöver myndigheten allmänhetens hjälp.
– Vi är särskilt intresserade av att kartlägga de myggor som finns där människor finns. Det är de myggorna som medför störst risk för smittspridning. Kan vi få in myggor från hela Sverige får vi en bra geografisk täckning över var olika arter lever. Eftersom långa dataserier är viktiga vill vi få infrasstrukturen på plats så vi kan börja insamlingen redan nu i sommar, säger Tobias Lilja, forskare på SVA.
Enligt Lilja genomförs kartläggningen i ett kritiskt skede.
De senaste åren har olika myggarter spridit sig norrut i Europa på grund av klimatförändringar som ger dem gynnsammare förutsättningar med kortare och mildare vintrar.
För två år sedan upptäcktes den fruktade asiatiska tigermyggan, Aedes albopictus, för första gången i Sverige.
– Under senare år har vi sett hur myggburna sjukdomar som West Nile virus och usutuvirus har spridit sig norrut. Det är bara en tidsfråga innan de dyker upp i Sverige, säger Anders Lindström, forskare på SVA.
– Vissa myggarter är bättre på att sprida de här virusen mellan fåglar, andra arter är bra på att sprida dem från fåglar till människor. Ju mer vi vet om var de olika myggarterna finns desto bättre kan vi förutsäga risken för spridning av myggburna smittor.
Så skickar du myggan till SVA
- När en mygga fångats ska fyndet rapporteras i Artportalen på SVA:s hemsida. Användare behöver inte registrera ett konto. Rapportören får ett nummer som kuvertet ska märkas med. När myggan är artbestämd registrerar SVA arten i Artportalen och rapportören får ett mejl om vilken art det var.
- På SVA:s webbsida Myggkartan finns en film där forskaren Anders Lindström visar hur du fångar myggor utan att krossa dem och hur du ser till att den är död innan du skickar den.
- Från Artportalen kan SVA:s forskare, och andra, göra analyser på alla fynd av myggor. SVA:s myggfynd från insamlingsprojekt sedan 15 år kommer bidra med långa serier av data.
- Artportalen har skapat en särskild ingång för att rapportera mygg som redan är igång. Hela infrastrukturen blir klar under 2025. SVA och Artportalen får sammanlagt 425 000 kronor i finansiering.
Källa: SVA
Foto: W. Hasselmann
Text: Redaktionen