Svenska folket sätter ned foten – flera varor kan försvinna från matbutiker

2024 07 05

Svenska folket handlar annorlunda i dag jämfört med tidigare.

Det visar en konsumentundersökning från företaget EY.

Varannan konsument i Sverige uppger att de endast köper märkesprodukter som är på rea eller kampanj. Många väljer i stället att köpa mer av butikernas egna märken.

Över hälften av svenskarna (55 procent) svarar att butikernas egna varumärken tillfredsställer deras behov lika bra som vanliga varumärken och 57 procent framhåller att butikernas egna varumärken hjälper dem att spara pengar.

Varor kan försvinna

Malin Andrée, partner samt ansvarig för konsumentprodukter och detaljhandel på EY, konstaterar att den nya trenden kan påverka utbudet i matbutiker runt om i Sverige.

Om konsumenterna fortsätter att köpa butikernas egna märken i lika stor utsträckning kan andra varumärken försvinna från butikshyllorna, enligt Malin Andrée.

– Butiker tar tillvara på denna trend genom att investera i sina egna varumärken, vilket hotar platsen för andra varumärkens produkter på hyllorna. Förlusten av distribution kommer att påverka märkesvarors förmåga att leverera volym, säger hon.

Förutspår stora satsningar

Malin Andrée förutspår att många stora varumärken kommer gå fram med stora satsningar för att motverka trenden.

– Allt fler konsumenter upptäcker värdet och den förbättrade kvaliteten i butikernas egna märken, vilket gör att varumärken kommer att behöva spendera mer för att vinna tillbaka dem, säger hon och tillägger:

– Vår undersökning visar att yngre generationer gärna köper kopior av populära produkter, vilket avsevärt minskar en framtida konsumentgrupp för dagens varumärken. Varumärken kommer därför behöva investera i både innovation, förbättrade produktutbud och starkare marknadsföringsinsatser för att skilja sig från mängden och driva tillväxt.

Om undersökningen

- Ey Future Consumer Index är en återkommande undersökning som två gånger per år analyserar förändrade konsumentbeteenden globalt och attityder över tid.

- Den 14:e upplagan av EY Future Consumer Index innehöll 23 016 respondenter från 30 länder: USA, Kanada, Mexiko, Brasilien, Argentina, Chile, Colombia, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien, Irland, Spanien, Danmark, Finland, Sverige, Norge, Australien, Nya Zeeland, Japan, Kina, Indien, Indonesien, Thailand, Sydkorea, Saudiarabien, Sydafrika, Vietnam, Nigeria och Nederländerna. Sverige hade 500 respondenter.

- Undersökningen genomfördes under mars och april 2024.

Källa: Ey

Foto: Ica Gruppen 

Text: Redaktionen


JUST NU: Bank of America hyllar svenska kronan – ”Euro på steroider”

2025 03 29

En storbank slår larm om en ny lågkonjunktur som kommer att bli smärtsam.

Svenska kronans revansch får internationellt uppmärksamhet, och Bank of America kallar den för ”euro på steroider”.

Den svenska kronan har återhämtat sig ordentligt på senare tid.

Kronans starka utveckling är ingenting som bara noteras av svenskar – den uppmärksammas också internationellt.

Den svenska valutan, liksom den norska, har därför blivit favoritvalutor bland folk som vill satsa på en europeisk återhämtning.

”Euro på steroider”

Både den svenska och den norska valutan har fått en bra start på 2025, vilket den internationella marknaden uppmärksammar, rapporterar Financial Times.

Den svenska kronan har stärkts med mer än 10 procent mot den amerikanska dollarn hittills i år, konstaterar tidningen. Det innebär att kronan har haft sin största uppgång under ett kvartal sedan 2010.

Detta innebär att svenska och norska kronan är de bäst presterande valutorna inom den så kallade G10-gruppen.

Investerare tror idag mer på Skandinavien än på övriga Europa, menar bland annat den multinationella bankkoncernen Bank of America.

– De skandinaviska valutorna är helt enkelt euron på steroider, säger Kamal Sharma, valutastrateg på Bank of America, till tidningen.

Tror på svensk tillväxt

Bank of America tror också att Tysklands stora plan på att investera enorma summor pengar i försvaret kommer att ha en särskilt positiv effekt på Sverige och den svenska ekonomin.

Detta eftersom Sverige har en stor försvarssektor. Exempelvis låg svensk vapenexport förra året inte långt ifrån Frankrikes, som i sin tur är världens näst största vapenproducent efter USA, enligt tidningen.

Bank of America tror därför på en högre tillväxt i Sverige än i Europa i stort.

Han spår en övergång till euron

Alla ser dock inte ljust på kronans framtid.

Under gårdagen gjorde statsminister Ulf Kristerssons (M) tidigare närmsta man, PM Nilsson, ett utspel om att Sverige kan komma att övergå till euron redan under 2025.

Detta eftersom Sverige kommer att hamna i en kris där man pressas av Trumps USA, menar Nilsson, vilket MarcusOscarsson.se har rapporterat om.

LÄS OCKSÅ: UPPGIFTER: Sverige kan införa euro – redan i år

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


JUST NU: Rysslands toppförhandlare ger Trump kalldusch – ”Inte under 2025”

2025 03 29

Rysslands toppförhandlare ger nu Donald Trump en rejäl kalldusch angående den amerikanska presidentens löfte om en snabb fred.

USA:s president Donald Trump har lovat att han kan ordna en snabb fred mellan Ryssland och Ukraina.

USA har också inlett förhandlingar med de båda länderna, vilket har gett vissa resultat.

Men nu flaggar Rysslands toppförhandlare för att en mer omfattande vapenvila eller fred kan ta betydligt längre tid än vad USA hoppas på.

Ifrågasätter Trump-administrations förmåga

Den ryske förhandlaren Grigory Karasin var den som ledde Rysslands delegation under de 12 timmar långa tekniska konsultationerna med USA i Saudiarabien den 24 mars, rapporterar Kyiv Independent.

Han har medverkat i förhandlingar som har lett till överenskommelser om att sluta attackera energiinfrastruktur, samt ett stopp för attacker i Svarta havet.

Men när det gäller möjligheterna att nå mer långtgående resultat i förhandlingarna, kommer Karasin med en rejäl kalldusch.

Karasin ifrågasätter Trump-administrationens förmåga att förhandla fram en snabb vapenvila, enligt tidningen.

”Skulle vara naivt”

Grigory Karasin menar att det kanske inte blir någon vapenvila under 2025, enligt tidningen.

På frågan om hur han tror att tidslinjen ser ut när det gäller möjligheten att nå större resultat i förhandlingarna, svarar Karasin att sådana resultat kanske inte kommer ”det här året eller i slutet av det här året”.

Detta går emot både Trump och Zelenskyj, som har pratat om nödvändigheten av att nå vapenvila och fred under 2025.

Men den ryske toppförhandlaren signalerar alltså att Ryssland inte har bråttom.

– Det skulle vara naivt att förvänta sig några genombrottsresultat vid det allra första mötet, säger Karasin också, med anledning av de förhandlingar som hittills har ägt rum.

Trump: ”Ryssland drar benen efter sig”

Ryssland har flera gånger signalerat att de inte har bråttom att uppnå vare sig vapenvila eller fred.

Samtidigt har Kyiv anklagat Ryssland för att ha brutit mot överenskommelsen om att inte attackera energiinfrastruktur. Ryssland har också gett blandade signaler om hur det blir med överenskommelsen om Svarta havet.

Moskva har dessutom sagt nej till en 30 dagars vapenvila som USA och Ukraina var överens om.

Donald Trump, som alltså har utlovat en snabb fred, sade den 25 mars att Ryssland kanske ”drar benen efter sig” i fredssamtalen.

Foto: Gage Skidmore resp President of Transnistra

Text: Redaktionen