Svenska folket rasar – hur kan detta hända?

2022 04 16

Att polisen inte lyckas hejda 200 kriminella ligister från att sätta stad efter stad i skräck gör att svenska folket skakar på huvudet av besvikelse och ilska.

ANALYS: Linköping, Norrköping, Stockholm, Örebro och nu Landskrona. I stad efter stad går en relativt begränsad skara kriminella idioter bärsärkagång och gör svenska folket rasande.

Tre olika grupper

Att döma av reaktioner på många håll inklusive i lokaltidningar och riksmedia så finns det en rad kritiska frågor som ställs. Och frågorna riktas främst mot tre olika grupper.

Polisen

– Hur i all sin dar är det möjligt att Sveriges poliskår inte klarar att med kraft göra processen kort med en begränsad skara på 200 gangsters?

– Polisen har konstaterat att en del av demonstranterna ville döda poliserna och i så fall borde väl polisen svara med maximal kraft.

– Det är uppenbart att polisen har bristfällig utrustning, bristfällig ledning eller bristfälliga befogenheter. Hur är det möjligt efter alla år av mediala diskussioner om polisen?

– Om polisen redan på förhand vet om att situationen mycket lätt kan urarta och skattebetalarnas egendom – vilket inkluderar polisbilar och polisutrustning – kan skadas, hur kommer det sig då att högerextremisten ges tillåtelse att manifestera i tätbebyggt område?

Brottslingarna

– Hur är en människa funtad om man på grund av ilska över att en idiot ska elda upp en religiös bok ger sig på poliser? Bränner upp polisbilar och misshandlar och till och med försöker döda poliser?

Det är så sjukt att man knappt vet vad man ska säga.

– Filmer från brottsplatserna klargör att det rör sig om personer med utländsk koppling vilket inte är överraskande då det gäller islams bok koranen. Gärningsmännen ökar därmed sannolikt det redan befintliga missnöjet med asylmottagning och misslyckad integration.

S-regeringen

– Den här typen av kriminalitet där man enligt polisens egen utsago försöker döda poliser och lamslår stad efter stad kräver betydligt hårdare markeringar från regeringen och ledande politiker än vad som varit fallet så här långt.

Slutsats

Det inträffade är sammantaget pinsamt för Sverige, regeringen och polismyndigheten.

Samtidigt är det viktigt att slå fast att huvudansvaret självfallet ligger på brottslingarna själva. Det är dessa kriminella ligister och grova brottslingar som är skyldiga och som förhoppningsvis kan fångas in och dömas snarast möjligt.

Två saker samtidigt

Och dessutom är följande två saker möjliga samtidigt:

– Sveriges poliser är värda allt stöd och Sverige står bakom dem till 100 %. Det är fruktansvärt att galningar försöker döda våra poliser på grund av att de bara försöker upprätthålla lag och ordning.

– Samtidigt står det klart att polisens insatser inte håller måttet på långa vägar – om det sen beror på att polisen själv agerat svagt eller om det helt och hållet beror på att de på grund av polisledningen eller på grund av politikerna saknar rätt verktyg och befogenheter torde snarast framgå.

Foto: Polisen Motala, Mjölby, Vadstena, Boxholm och Ödeshög

Text: Redaktionen


Storkedja i konkurs – över 50 butiker i Sverige

2024 03 01

Krisen blir allt djupare för ett av de större bolagen inom den globala detaljhandeln.

Flera butiker i Sverige har redan gått förlorade.

Och nu är det sannolikt bara en tidsfråga innan ännu fler sällar sig till samma skara.

Detta efter ett nytt konkursbesked från en populär butikskedja inom hälso- och skönhetsbranschen med totalt 30 miljoner kunder i hela världen.

Det handlar om The Body Shop som nu går i konkurs i Danmark och stänger igen 15 butiker, rapporterar norska affärstidningen E24.

– Det här kommer från att de har gått i konkurs i Storbritannien, säger förvaltaren Anders Hoffman Køningsfeldt.

Flera butiker stänger i Sverige

I just Storbritannien väntas 2 000 personer sägas upp och 100 butiker kan slå igen. För Danmark handlar det om 90 personer och 15 butiker.

Men även i Sverige har The Body Shops butiker börjat stänga.

Så sent som för några dagar sedan kastade kedjans butik i Stenungsund in handduken. Innan dess hade motsvarande butik i Mölndal reat ut hela sitt sortiment, även det efter ett konkursbesked.

Bara en vecka innan dess stängde även The Body Shop på Kungsmässan i Kungsbacka av samma anledning – och i januari en butik i Växjö.

Det har inte funkat helt enkelt. The Body Shop har valt att avveckla butiker på andra ställen i Sverige med tror jag, säger Mats Jäderberg, chef på köpcentret Grand Samarkand, till Smålandsposten.

Över 50 butiker

The Body Shop har funnit i Sverige sedan 1979 och har haft 57 aktiva butiker i landet.

Under förra året sålde bolagets Sverigeavdelning för 213 miljoner kronor – en minskning med 15 procent jämfört med året innan.

Samtidigt har ungefär tio av kedjans butiker stängt portarna för gott under drygt ett års tid.

Framtiden för kedjan, som enligt sin egen hemsida har 22 000 anställda och 3 000 butiker i över 60 länder, ser med andra ord minst sagt dyster ut.

– The Body Shop har stått inför en längre period av finansiella utmaningar under tidigare ägare, vilket sammanfaller med en svår handelsmiljö för den bredare detaljhandeln, framhåller The Body Shop i ett uttalande.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

LÄS MER: Butikskedja i konkurs – 35 butiker tvingas slå igen

Foto: Väla

Text: Redaktionen


Sensationellt besked från Finland: “Bomba Ryssland”

2024 03 01

Finland går nu tvärsemot flera Natoländer – inklusive USA.

Det står klart efter ett i sammanhanget mycket uppseendeväckande besked från Helsingfors.

Sveriges grannland ger nämligen Ukraina grönt ljus att använda finska vapen för att slå till mot Ryssland – på rysk mark.

Det finns inga restriktioner för vad den ukrainska militären får lov att göra med deras vapen, klargör både Finlands försvarsminister Antti Häkkänen och Jukka Kopra, ordförande för finska parlamentets försvarsutskott.

– Om nödvändigt bör Ukraina också slå mot militära mål på den ryska sidan. Det är en helt legitim försvarsstrid som Ukraina för. FN-stadgan tillåter att militära mål attackeras över landsgränserna, säger Jukka Kopra till Yle.

Går emot USA

Finland överväger “på allvar” också att skicka Taurus – kryssningsmissiler avsedda för långdistansmål – för att hjälpa Kyiv.

Beskedet är raka motsatsen till flera andra Natoländers hållning i frågan. Exempelvis har USA uppmanat den ukrainska militären att inte använda USA-tillhandahållna vapen för att utföra attacker på ryskt territorium.

– Vi har bett ukrainarna att inte använda USA-levererad utrustning för direkta attacker mot Ryssland, sade armégeneralen Mark Milley till Reuters förra året.

Uppmanar Tyskland

Tyskland är ett annat land med samma inställning.

Landets förbundskansler Olaf Scholz har hållit inne på leveranser av Taurus, just med anledning av att Natolandet fruktar att vapnen kommer att användas för att slå mot mål djupt inne i Ryssland och därmed dra in Tyskland i ett krig med Vladimir Putin.

Men Finland uppmanar tyskarna att ändra sig.

– Jag uppmuntrar Tyskland att seriöst överväga det. Den tyska regeringen vet att det skulle vara av stor betydelse, säger Antti Häkkänen till Yle.

Putinregimen varnar för "tredje världskrig"

Ryssland har tidigare utfärdat skarpa varningar, mot bland annat Tyskland, om väst börjar förse Ukraina med just Taurus.

Det skulle göra länderna till “legitima mål”, har Kreml uppgett och talat om en "röd linje" som inte får passeras.

– Dessa idioter driver oss aktivt mot tredje världskriget, sade den tidigare ryska presidenten Dmitrij Medvedev, numera vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, i höstas.

Även Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml, har varnat för samma scenario.

– Det här är ett helt annat vapen som kommer att leda till, låt oss säga, ytterligare en omgång av eskalerade spänningar, sade han enligt Reuters i somras.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen