Svenska folket nobbar restauranger – dit går pengarna istället
2024 09 09
Svenskarna drar in på restaurangbesöken.
Det har som bekant varit några tuffa ekonomiska år för hushållen.
Det kan vara en bidragande anledning till varför svenskarna nu nobbar restauranger och caféer.
En ny undersökning visar att de svenska hushållen lägger mindre pengar på restaurangbesök, i synnerhet om man jämför med andra europeiska länder.
Det rapporterar Dagligvarunytt.
Ny undersökning
En konsumentundersökning från CPS GFK visar att svenskarna drar ner på pengarna som spenderas på restauranger och caféer.
Istället väljer man att lägga pengarna på matkassen.
Svenskarna väljer även i större omfattning att laga måltider hemma än att köpa utemat.
“Blir hårdare konkurrens”
Elin Scotford, analytiker på CPS GFK, menar att det leder till en ännu hårdare konkurrens bland restaurangerna.
– Svenskarna verkar vilja hålla mer i plånboken än de europeiska hushållen just nu, förklarar hon.
– Detta trots att 33 procent av hushållen nu uppger att de inte behöver hålla igen ekonomiskt, att jämföra med 25 procent i EU. För landets restauranger och caféer betyder det en hårdare konkurrens om de kvarvarande 24 procent som inte vill prioritera bort utelivet.
Hushållen rikare
Beskedet om att svenska folket nobbar restauranger kommer trots att en ny sammanställning från banken SEB visar att de svenska hushållens förmögenhet har nått en ny rekordnivå.
– Hushållens förmögenhet fortsätter att trotsa lågkonjunkturen och nådde under andra kvartalet en ny toppnotering på nästan 28 800 miljarder kronor, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i samband med ett pressmeddelande.
– En rekordstor skatteåterbäring, som ett resultat av räntetoppen 2023, och en god utdelningssäsong är några av de faktorer som fick förmögenheten att växa under kvartalet.
Väljer hellre matkassen
När det kommer till hur man väljer att spendera pengarna tycks många svenskar hur som helst föredra matkassen framför restaurangen.
Kampen om uppmärksamheten väntas därmed bli allt mer intensiv bland landets krogar och restauranger.
Foto: S. Seitamaa
Text: Redaktionen