Svensk storstad uppmanar sina invånare: bete er som danskar

2022 12 13

I Göteborgs stad uppmanas invånarna att börja bete sig mer som människor i Danmark.

Uppmaningen kommer direkt från kommunala Kretslopp och vatten, och handlar om att spara vatten i den rådande energikrisen. Det rapporterar Göteborgs-Posten.

Framför allt trycks det på att göteborgarna måste vrida åt kranarna och duscha kortare, någonting som Sveriges grannland föregår med bästa möjliga exempel.

I Danmark är nämligen vattenförbrukningen betydligt lägre än hos gemene svensk – enbart 100 liter per person och dygn.

– En anledning är med största sannolikhet att det är mycket dyrare med vatten i Danmark. Det är många gånger dyrare än vad vi betalar i Göteborg. Då är man kanske lite mer benägen att spara mer, säger Fredrik Torstensson, chef för ledningsnät på Kretslopp och vatten, till GP.

"Inte omöjligt med effektbrist"

Enligt Fredrik Torstensson bör göteborgarna tänka enligt principen många bäckar små, och det är viktigt att alla bidrar för att inte hamna i en situation där man tillfälligt måste koppla bort delar av landet.

– Vi är ett i läge i samhället där det inte är ett omöjligt scenario där vi får effektbrist, och det kostar ju el att producera och distribuera vatten. Dessutom när man har använt vattnet, så blir det avloppsvatten och då kostar det el att rena det vattnet.

Flera tips

Och viktigast av allt är alltså att spara på varmvattnet, berättar Fredrik Torstensson.

Det är nämligen det vattnet som ger mest effekt ur ett samhällsperspektiv, då man besparar både själva vattnet men också uppvärmningen.

Han tipsar även om att inte diska under rinnande vatten och förvara kallt vatten i kylskåpet istället för att spola kallt i kranen.

Samtidigt jobbar Kretslopp och vatten med att justera temperaturer i tekniska anläggningar och smartare styra pumpstationerna för att spara på energiförbrukningen, skriver GP.

"Vill be svenska folket"

Uppmaningen från Göteborgs stad följer liknande budskap som regeringen gav till svenska folket förra veckan.

– Nu vill vi be svenska folket att spara el också för att minska risken för bortkoppling, sade statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff i fredags.

Varje kilowattimme räknas, konstaterade energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

– Vi har gått från en svår och utdragen pandemi, där det var avgörande att vi hjälptes åt. Nu befinner vi oss i en annan typ av kris där det vi gör tillsammans kan göra skillnad.

Högsta beredskap

I natt sattes Karlshamnsverket i beredskapsläge för att rädda svensk elförsörjning. Det rapporterar flera svenska medier under förmiddagen med hänvisning till nyhetsbyrån TT.

– Det oljeeldade Karlshamnsverket fick rycka in för att rädda den svenska eltillgången i natt. Nu råder högsta beredskap fram till den 16 december, skriver till exempel Svenska Dagbladet i ett twitterinlägg.

Foto: E. Tabitha resp K. Baquerizo

Text: Redaktionen


Kina rasar mot Sverige

2024 02 26

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen