Svensk storstad uppmanar sina invånare: bete er som danskar

2022 12 13

I Göteborgs stad uppmanas invånarna att börja bete sig mer som människor i Danmark.

Uppmaningen kommer direkt från kommunala Kretslopp och vatten, och handlar om att spara vatten i den rådande energikrisen. Det rapporterar Göteborgs-Posten.

Framför allt trycks det på att göteborgarna måste vrida åt kranarna och duscha kortare, någonting som Sveriges grannland föregår med bästa möjliga exempel.

I Danmark är nämligen vattenförbrukningen betydligt lägre än hos gemene svensk – enbart 100 liter per person och dygn.

– En anledning är med största sannolikhet att det är mycket dyrare med vatten i Danmark. Det är många gånger dyrare än vad vi betalar i Göteborg. Då är man kanske lite mer benägen att spara mer, säger Fredrik Torstensson, chef för ledningsnät på Kretslopp och vatten, till GP.

"Inte omöjligt med effektbrist"

Enligt Fredrik Torstensson bör göteborgarna tänka enligt principen många bäckar små, och det är viktigt att alla bidrar för att inte hamna i en situation där man tillfälligt måste koppla bort delar av landet.

– Vi är ett i läge i samhället där det inte är ett omöjligt scenario där vi får effektbrist, och det kostar ju el att producera och distribuera vatten. Dessutom när man har använt vattnet, så blir det avloppsvatten och då kostar det el att rena det vattnet.

Flera tips

Och viktigast av allt är alltså att spara på varmvattnet, berättar Fredrik Torstensson.

Det är nämligen det vattnet som ger mest effekt ur ett samhällsperspektiv, då man besparar både själva vattnet men också uppvärmningen.

Han tipsar även om att inte diska under rinnande vatten och förvara kallt vatten i kylskåpet istället för att spola kallt i kranen.

Samtidigt jobbar Kretslopp och vatten med att justera temperaturer i tekniska anläggningar och smartare styra pumpstationerna för att spara på energiförbrukningen, skriver GP.

"Vill be svenska folket"

Uppmaningen från Göteborgs stad följer liknande budskap som regeringen gav till svenska folket förra veckan.

– Nu vill vi be svenska folket att spara el också för att minska risken för bortkoppling, sade statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff i fredags.

Varje kilowattimme räknas, konstaterade energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

– Vi har gått från en svår och utdragen pandemi, där det var avgörande att vi hjälptes åt. Nu befinner vi oss i en annan typ av kris där det vi gör tillsammans kan göra skillnad.

Högsta beredskap

I natt sattes Karlshamnsverket i beredskapsläge för att rädda svensk elförsörjning. Det rapporterar flera svenska medier under förmiddagen med hänvisning till nyhetsbyrån TT.

– Det oljeeldade Karlshamnsverket fick rycka in för att rädda den svenska eltillgången i natt. Nu råder högsta beredskap fram till den 16 december, skriver till exempel Svenska Dagbladet i ett twitterinlägg.

Foto: E. Tabitha resp K. Baquerizo

Text: Redaktionen