Svensk stad slår larm: Över 200 barn försvunna
2024 11 27
Hela 274 barn är försvunna i Malmö.
Barnen har inte dykt upp i stadens skolor.
Nu misstänker kommunen att 111 barn befinner sig utomlands, rapporterar Sydsvenskan.
– Det handlar då om att vi har fått en signal att man själv, eller med syskon eller med sin familj befinner sig utomlands. Det kan även vara bekräftade fall, men för oss spelar det ingen roll.
Det säger Andreas Schouten, som arbetar på grundskoleförvaltningens skolplaceringsenhet, till tidningen.
Orosanmälningar
Om barnen misstänks ha förts utomlands mot sin vilja görs en orosanmälan till socialtjänsten, men frånvaro i skolan kan vara nog för att upprätta en anmälan.
– Utgångspunkten för barn som är skrivna i Sverige, är att man ska fullgöra skolgången här, säger Andreas Schouten till Sydsvenskan.
Hederskultur
Det har tidigare rapporterats om att mängder av barn förts bort från Sverige, i flera fall mot deras vilja.
Ofta handlar det om så kallat hedersrelaterat våld.
En kartläggning från SVT:s Uppdrag granskning visar att det är framför allt unga tjejer som förs utomlands. Granskningen fastslår att 538 barn och unga blivit bortförda i en hederskontext mellan 2018 och 2022.
Hedersrelaterat våld och förtryck i Sverige
- I Sverige har flera studier genomförts för att försöka ge en bild av omfattningen av hedersrelaterat våld och förtryck.
- I Ungdomsstyrelsens rapport (nuvarande Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor) Gift mot sin vilja gjordes en nationell postenkät riktad till cirka 6 000 personer mellan 16 och 25 år.
- Av de som svarade på enkäten var det fem procent som upplevde att föräldrar, religion eller kultur satte gränser för dem i valet av äktenskapspartner; 6,6 procent av kvinnorna och 3,8 procent av männen.
- Fem procent motsvarar cirka 70 000 individer i åldersgruppen.
- De elever som inte får välja sin partner är betydligt oftare utsatta för olika former av barnmisshandel, 88 procent har utsatts för någon form av barnmisshandel någon gång under uppväxten.
Källor: Hedersförtryck.se, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor resp Allmänna barnhusets rapport
Foto: K. Sikkema
Text: Redaktionen