SVENSK POLIS: Upprörda känslor efter uttalanden kopplade till Putin

2022 03 16

En poliskvinna inom svenska gränspolisen anklagas för flera allvarliga uttalanden kopplat till Rysslands diktator och Ukrainakriget.

– Vi vill inte att hon sätter sin fot här, säger en av poliskvinnans upprörda poliskollegor till Expressen.

”Ryssland krigar inte”

Enligt uppgifter till tidningen har den anklagade poliskvinnan sagt att Ryssland inte krigar i Ukraina vilket är precis vad den ryska regimens lögnaktiga retorik går ut på.

Och på sin skärmsläckare på datorn har hon ingen mindre än Vladimir Putin på bild rapporterar tidningen.

Tror inte på media

Det råder nu turbulens i polishuset i den svenska stad där kvinnan är verksam då hennes poliskollegor rasar mot händelserna.

– Det är flera som inte vill jobba med henne längre. Hon hävdar att det som sägs i svensk media är fejk, säger en poliskollega till Expressen.

Pressat andra personer

Den anklagade poliskvinnan uppger bland annat till tidningen att hon inte vill uttala sig och att hon har vänner på båda sidor i kriget.

I hennes roll som gränspolis skall hon enligt uppgifter från andra poliser ha pressat personer från före detta sovjetstater att tala ryska utan att andra haft kunskap om vad hon framfört för budskap.

Reser till Ryssland

Kvinnan, som är känd för att göra en hel del resor till Ryssland, skall nu vara föremål för en utredning men ansvarig polischef i den aktuella regionen vill inte vara med i tidningen.

Enigt EU

I samband med den ryska diktaturens anfallskrig mot den självständiga och europeiska nationen Ukraina har Europeiska Unionen och samtliga länder i Norden markerat kraftigt mot Putinregimen.

Kanske 15 000 dödsoffer

Uppskattningsvis upp emot 15 000 personer kan redan ha förlorat livet i Rysslands anfallskrig mot Ukraina med syfte att krossa landets demokrati och förvandla Ukraina till en rysk lydstat i stil med Belarus.

ANALYS

Detta handlar inte minst om förtroendet för Sveriges polismyndighet.

Statsanställda som uppvisar aktiva sympatier för Putinregimen på sin arbetsplats inklusive framför att svensk media har fel om Ukrainakriget och dessutom samtidigt jobbar i en så känslig roll som inom polisen riskerar att kraftigt rubba förtroendet för den svenska poliskåren.

I nuläget står emellertid de faktiska omständigheterna inte klara ännu och ärendet utreds enligt uppgift.

Foto: President of Russia Office resp Polisen Södermalm FB

Text: Redaktionen