Svensk polis får nytt vapen: Först i Norden – Amnesty rasar

2024 08 08

Från och med i höst kommer svensk polis att utrustas med ett nytt vapen.

Polisen kommer få tillåtelse att använda så kallade gummiprojektiler.

Beskedet innebär att svensk polis blir först i Norden att utrustas med gummikulor.

Vapnet är avsett att användas mot enskild individ i en folksamling eller mot enskild individ vid ingripande i särskilt farliga eller komplicerade situationer. 

– Syftet är att det ska bidra till en förbättrad säkerhet och arbetsmiljö för de poliser som arbetar mot allvarliga ordningsstörningar eller vid ingripanden i särskilt farliga och komplicerade situationer, säger Ulf Sand, verksamhetsutvecklare av utrustning på Noa, Nationella operativa avdelningen.

Kraftig kritik

Det nya vapnet är en del av ett åtgärdspaket som tagits fram efter de våldsamma påskupploppen 2022.

Henrik Moreau, verksamhetsutvecklare för SPT (särskild polistaktik) på Noa, menar att gummiprojektilen kommer öka säkerheten och minska skaderisken.

– Det minskar riskerna för allvarliga skador när poliser kan använda detta vapen i situationer då de annars skulle ha behövt använde ordinarie tjänstevapen.

Människorättsorganisationen Amnesty delar inte polisens uppfattning.

De riktar stark kritik mot det nya vapnet, rapporterar SVT.

– En gummikula ska inte kunna penetrera huden men det kan den om man råkar träffas på för nära håll. Det kan också vara extra farligt för smalt byggda personer och äldre att träffas av en gummikula,

Det säger Anja Bienert vid Amnesty International till tv-kanalen.

Bienert påpekar även att Amnesty har rapporterat om flera allvarliga skador till följd av polisens användning av vapnet. Hon hänvisar bland annat till att 83 personer allvarligt skadades av polisens gummiprojektiler under protester i Frankrike 2018.

Fakta: Det här är gummiprojektilen

- Gummiprojektilen, där toppen på kulan är gummi och botten består av ett plasthölje för precision, avfyras från ett vapen som påminner om ett förstärkningsvapen.

- Det, eller liknande modeller, har sedan en tid använts för att skjuta gummiprojektiler i ett par europeiska länder och i USA.

-  Det kommer enbart att vara poliser inom SPT och inom ramen för det nationella insatskonceptet, NIK, som får använda det nya vapnet.

Källa: Polisen

Foto: Gustav Lindqvist

Text: Redaktionen


Zelensky förfärad: ”Som en spottloska i ansiktet”

2025 06 16

Den ryska offensiven mot Ukrainas elnät fortsätter – Zelensky kräver nu hårdare internationella åtgärder.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky fördömer den senaste ryska attacken mot ett kraftverk i Kremenchuk och varnar för att fler angrepp mot landets energiinfrastruktur är att vänta.

Under söndagen slog ryska styrkor till med missiler och drönare, vilket ledde till omfattande skador på elförsörjningen i regionen.

– En spottloska i ansiktet på allt som det internationella samfundet försöker göra för att stoppa detta krig, säger presidenten enligt The Kyiv Independent.

Zelensky menar att attackerna är en del av en medveten strategi för att underminera Ukrainas samhällsfunktioner och demoralisera civilbefolkningen inför vintern.

– Detta är kalkylerade attacker riktade mot vårt samhälles hjärta, fortsätter presidenten.

Flera strömavbrott i området

Det statliga elbolaget Ukrenergo rapporterar att flera regioner har drabbats av strömavbrott. Reparationer pågår, men oron växer inför vintern då ytterligare attacker skulle kunna slå ut stora delar av Ukrainas energisystem.

Zelensky uppmanar västvärlden att stärka sitt militära stöd till Ukraina, framför allt genom att bistå med mer luftförsvar för att kunna skydda kritisk infrastruktur.

– Vi behöver inte bara solidaritet, vi behöver luftvärnssystem som fungerar, understryker han.

Ryssland har tidigare använt energiattacker som ett sätt att försvaga Ukraina under vintermånaderna, då behovet av el och värme är som störst. Med vintern i antågande ser regeringen det som avgörande att både försvara och återuppbygga elnätet.

Zelensky varnar också för att Ryssland kan planera ytterligare attacker mot Ukrainas energisektor, inklusive kärnkraftsinfrastruktur.

Kritik mot saknat stöd från USA

Zelensky har tidigare uttryckt sin besvikelse över stödet och tystnaden från USA under föregågna attacker, enligt BBC.

Under en massiv rysk robot- och drönarattack mot Kyiv tidigare i år drabbades sju av stadens tio distrikt. Angreppet orsakade dödsfall, skador och skadade civila byggnader.

Presidenten pekar på att USA:s tystnad uppmuntrar den ryska diktatorn Vladimir Putin till allt fler attacker i regionen.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen


Hushållen uppmanas: dubbelkolla elräkningen – kan ha blivit fel

2025 06 16

Få har full koll på sin elräkning – och det kan bli dyrt.

Elräkningar är någonting som i princip alla svenskar får hem varje månad, men långt ifrån alla förstår vad siffrorna faktiskt betyder. På Konsumenternas energimarknadsbyrå är förvirring kring elfakturor ett av de vanligaste klagomålen.

– De tillhör de vanligaste frågorna vi får, säger Thomas Björkström, vd för byrån, till DN.

Brist på tydlig information, snåriga avtalsvillkor och tekniska termer gör att många har svårt att avgöra om priset de betalar är rimligt. I värsta fall kan det innebära att konsumenter betalar mer än de borde, utan att ens veta om det.

Nu uppmanas kunder att dubbelkolla så att fakturorna verkligen stämmer.

– Har man exempelvis som kund tecknat ett rörligt- eller timavtal ska man alltid kontrollera om priset på fakturan stämmer med det man avtalat, säger Thomas Björkström.

Trots nya regler

Sedan den 1 januari gäller nya föreskrifter från Energimarknadsinspektionen, som syftar till att göra elräkningen mer begriplig. Elhandelsföretagen måste nu redovisa ett totalpris, samt tydligt visa hur priset är uppdelat i olika komponenter.

Tidigare har det varit vanligt att fakturorna listat många olika avgifter utan att ange det faktiska priset för varje del. Det har gjort det i princip omöjligt för konsumenter att jämföra erbjudanden eller kontrollera sin räkning.

Men trots de nya reglerna räcker det inte med att ändra fakturamodellen, tillsynen behöver också skärpas, menar Thomas Björkström. Han påpekar att många regler redan finns, men att bristen ofta ligger i att de inte följs upp tillräckligt.

LÄS MER: Lägre elpriser – men 70-procentig ökning i ett elområde

Byrån: lägre kostnader förra året

Enligt Konsumenternas energimarknadsbyrå hade många hushåll runt om i landet lägre elkostnader under 2024 i jämförelse med 2023.

När det gäller elnätsavgiften ha dock kostnaderna skenat de senaste åren. Den årliga Nils Holgersson-rapporten kunde i maj konstatera den största höjningen av elnätsavgiften på 30 år i flera regioner.

– Det är tydligt att 2025 blir ett nytt rekordår för elnätsavgifterna. Även tidigare lågprisområden genomför nu omfattande höjningar. Det tyder på en bred trend att justera upp avgifterna oavsett lokala förutsättningar. Det är en mycket allvarlig utveckling, säger gruppens ordförande Rikard Silverfur i en kommentar.

"Rättvist"

Rapporten kritiserar bland annat ut den så kallad enhetsprismodellen, vilket innebär att alla kunder inom ett större område betalar samma avgift oavsett om de bor på landet eller i en stad.

Elnätsbolaget Ellevio har svarat på den kritiken.

– Ellagen säger att det måste vara samma pris oavsett var man bor i landet. Vi måste hantera kunder på samma sätt, oavsett om de bor i Stockholm eller på landsbygden i till exempel Dalarna. Det är rättvist, säger David Bjurhall, ansvarig för prisfrågor på Ellevio, i ett uttalande.

LÄS MER: Ekonomerna överens: Glädjebesked för hushållen på onsdag

Foto: Kronofogden

Text: Redaktionen