Svensk mjölk ska förändras i grunden – stort besked till alla konsumenter
2025 03 26
Ny teknik är på väg att möjliggöra en revolutionerande förändring i livsmedelsbranschen.
De flesta känner idag till Oatly, som är det kanske största bolaget i Sverige som erbjuder mjölk utan animaliska produkter.
Framöver kommer dock kunder inte att behöva göra den omställningen eftersom teknik nu möjliggör att byta ut animaliska ingredienser mot icke-animaliska.
Men den här gången med helt identiska egenskaper, rapporterar Dagligvarunytt.
– De kan fortsätta att dricka mjölk, men mjölken behöver ingen ko. Det är en revolution som håller på att hända där man kan utesluta djuret i värdekedjan, lyder beskedet till kunderna från Måns Ullerstam, vd för investeringsbolaget Kale United, enligt tidningen.
Exakt lika på cellnivå
Kale United storstasar på nya växtbaserade livsmedel. Målet är att minska matsvinnet och utsläppen.
Och de icke-animaliska ingredienserna är identiska kopior på de animaliska, ända ned på cellnivå.
Det gäller förutom mjölk även kött och ägg.
– Vi investerar i teknikbolag som löser ingredienstillgången för de stora matproducenterna, säger Måns Ullerstam.
"Framtidens mat"
Enligt Måns Ullerstam är “framtidens mat” redan tillgängligt idag. En del svenska bolag, exempelvis Remeat, Melt and Marble och Juice Marbles, har börjat sälja 3D-producerat kött och finns redan tillgängligt på den svenska marknaden.
Vd:n menar även att den nya tekniken och de nya produkterna skulle kunna få ned matpriserna, medan animaliska produkter på sikt kommer att öka i pris.
LÄS MER: Skulle utmana Oatly – ansöker nu om konkurs
Forskare: möjligen mindre hälsosamt
Växtbaserad mjölk har ofta beskrivits som ett mer hälsosamt alternativ än komjölk, men så kanske inte är fallet.
Det framhöll forskare vid Köpenhamns universitet efter en ny studie i januari tidigare i år.
Kemiska förändringar i de växtbaserade varianterna pekas ut som en orsak till att dryckerna inte innehåller lika mycket näring som komjölk.
– Vi behöver absolut äta mer växtbaserade livsmedel, men om man vill ha i sig ordentligt med näring och tror att de växtbaserade dryckerna kan ersätta komjölk, då misstar man sig, säger Marianne Nissen Lund på Institut för Fødevarevidenskab vid Köpenhamns universitet, i ett uttalande.
Foto: A. Green
Text: Redaktionen