Svensk miljardförsäljning till Ryssland

2023 02 27

Under de första nio månader av kriget sålde Sverige för över fem miljarder kronor till Ryssland – i en och samma bransch.

Det är export av kemiska produkter som ligger bakom den enorma summan, rapporterar Sveriges Radio.

Summan är en ökning med 1,5 miljard jämfört med perioden mars-november 2021.

Enligt radiokanalen utgör mediciner den största delen, men av de fem miljarderna ska så kallade “organiska kemiska föreningar” ha stått för 2,2 miljarder.

Precis före EU-sanktioner

Ökningen har rapporterats i medierna tidigare.

Vad som är nytt är dock att SR kan avslöja att det skedde en ordentlig boost i försäljningen precis före det att EU införde ett nionde sanktionspaket mot Ryssland.

Sanktionerna trädde i kraft 16 december och och utökade förbudet mot “ytterligare kemiska produkter”.

– På exportsidan har vi fortsatt att exportera ganska mycket läkemedel framför allt, och det är till stor del en vara som inte omfattas av sanktioner av militära skäl, säger Petter Stålenheim, handelspolitisk expert på Kommerskollegium, myndigheten för export,  till radiokanalen.

Störst ökning i november

Den största ökningen i kemikaliehandeln med Ryssland skedde i november 2022 då Sverige sålde produkter för 1,2 miljarder kronor.

Till stor del mediciner, men återigen stod även “organiska kemiska föreningar” för en betydande del – nämligen 570 miljoner kronor.

Experterna kan inte svara på vad exakt dessa produkter är för någonting.

– Jag har inte grävt jättedjupt i det, men jag vet att den stora mängden är vissa typer av läkemedelsrelaterade kemikalier, säger Petter Stålenheim.

"En hemlighet för svenska myndigheter"

I höstas uppmärksammade även Dagens industri att försäljningen av kemikalier har ökat, trots att handeln med Ryssland i övrigt bromsat in kraftigt sedan Vladimir Putins invasion av Ukraina.

– Vem som ökat kemikalieförsäljningen till miljardsummor är dock en hemlighet svenska myndigheter bevarar, framhöll tidningen.

Stor skillnad från 2021

Enligt uppgifter från Kommerskollegium mer än halverades den svenska handeln med Ryssland under 2022.

En stor skillnad jämfört med hur det såg ut året dessförinnan.

– Från Ryssland köpte Sverige 2021 bland annat oljeprodukter, gödselmedel och uran. Vi exporterade verkstadsmaskiner, läkemedel, telekomutrustning, bilar och lastbilar till Ryssland, informerar Statistiska centralbyrån, SCB.

Under 2021 motsvarade Sveriges handel med Ryssland 1,4 procent av den totala exporten och 1,2 procent av den totala importen.

Totalt exporterade man varar till Ryssland för 22,5 miljarder och importerade för 19,6 miljarder.

Foto: Riksbanken (bild redigerad av MarcusOscarsson.se)

Text: Redaktionen