Svensk klädjätte varslar hundratals anställda

2022 10 12

Klädbolaget H&M kommer att varsla anställda om uppsägning, vilket kommer påverka nästan hälften av företagets butiker i Sverige.

Hennes & Mauritz bekräftar att en varsel om uppsägning har lämnats över till Facket och Arbetsförmedlingen. Enligt Handelsanställdas förbund handlar uppsägningen om 69 butiker och drygt 400 anställda, uppger Ekot.

– Vi har tidigare idag informerat våra kollegor i butik om att vi har beslutat att se över vår nuvarande organisationsstruktur och bemanning i våra H&M-butiker i Sverige, skriver Laura Mendez Blanco vid företagets pressavdelning. 

Anpassat efter kundbehov

Uppsägningen handlar om att klädkedjan har ett behov av att anpassa sig till nya beteenden hos kunderna, något som resulterat i färre anställda. Tidsplanen för omorganisationen är ännu okänd, och företaget är återhållsamma vad gäller information om beslutet. 

– Då detta är en pågående förhandlingsprocess och av respekt för våra kollegor kommer vi inte dela med oss av någon ytterligare information kring varslet, skriver H&M:s pressavdelning.

Stora nedskärningar

H&M har omkring 12 000 anställda i Sverige. Klädjätten offentliggjorde i och med delårsrapporten för det tredje kvartalet ett åtgärdsprogram som ska hjälpa till att effektivisera verksamheten och spara ytterligare 2 miljarder kronor per år. 

Dessa besparingar förväntas bli synliga under andra halvåret 2023, men enligt H&M själva har varslen inte att göra med det nylanserade sparprogrammet.

Varslet är en uppskattning

H&M har via mejl meddelat att alla butiksmedarbetare kommer att erbjudas fortsatt anställning i butik, varslet är en uppskattning av hur många som kommer tacka nej, rapporterar Ekot. 

H&M meddelade förra året att de skulle stänga 250 butiker under 2021, någonting som berodde på tillväxten hos den digitala shoppingen, en faktor som även kan vara bidragande i år. 

Anställda hör av sig till facket

Efter massutskicket till H&M:s anställda hörde flertalet av sig till facket. 

– Oroliga medlemmar har hört av sig till våra fackliga rådgivare, men vi har inte så mycket att säga i nuläget. Först när förhandlingar tar vid, både på lokal och central nivå, kommer det att klarna vad varslet innebär och om det också omfattar andra utöver Handels medlemmar, enligt Fritjof Carlsson-Brandt, pressekreterare på Handelsanställdas förbund.

Foto: N. de Partee

Text: Redaktionen