Svensk klädjätte varslar hundratals anställda

2022 10 12

Klädbolaget H&M kommer att varsla anställda om uppsägning, vilket kommer påverka nästan hälften av företagets butiker i Sverige.

Hennes & Mauritz bekräftar att en varsel om uppsägning har lämnats över till Facket och Arbetsförmedlingen. Enligt Handelsanställdas förbund handlar uppsägningen om 69 butiker och drygt 400 anställda, uppger Ekot.

– Vi har tidigare idag informerat våra kollegor i butik om att vi har beslutat att se över vår nuvarande organisationsstruktur och bemanning i våra H&M-butiker i Sverige, skriver Laura Mendez Blanco vid företagets pressavdelning. 

Anpassat efter kundbehov

Uppsägningen handlar om att klädkedjan har ett behov av att anpassa sig till nya beteenden hos kunderna, något som resulterat i färre anställda. Tidsplanen för omorganisationen är ännu okänd, och företaget är återhållsamma vad gäller information om beslutet. 

– Då detta är en pågående förhandlingsprocess och av respekt för våra kollegor kommer vi inte dela med oss av någon ytterligare information kring varslet, skriver H&M:s pressavdelning.

Stora nedskärningar

H&M har omkring 12 000 anställda i Sverige. Klädjätten offentliggjorde i och med delårsrapporten för det tredje kvartalet ett åtgärdsprogram som ska hjälpa till att effektivisera verksamheten och spara ytterligare 2 miljarder kronor per år. 

Dessa besparingar förväntas bli synliga under andra halvåret 2023, men enligt H&M själva har varslen inte att göra med det nylanserade sparprogrammet.

Varslet är en uppskattning

H&M har via mejl meddelat att alla butiksmedarbetare kommer att erbjudas fortsatt anställning i butik, varslet är en uppskattning av hur många som kommer tacka nej, rapporterar Ekot. 

H&M meddelade förra året att de skulle stänga 250 butiker under 2021, någonting som berodde på tillväxten hos den digitala shoppingen, en faktor som även kan vara bidragande i år. 

Anställda hör av sig till facket

Efter massutskicket till H&M:s anställda hörde flertalet av sig till facket. 

– Oroliga medlemmar har hört av sig till våra fackliga rådgivare, men vi har inte så mycket att säga i nuläget. Först när förhandlingar tar vid, både på lokal och central nivå, kommer det att klarna vad varslet innebär och om det också omfattar andra utöver Handels medlemmar, enligt Fritjof Carlsson-Brandt, pressekreterare på Handelsanställdas förbund.

Foto: N. de Partee

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen