Svensk kedja gör succé i Norge – ny butik öppnar

2024 07 08

Den svenska butikskedjan Panduro går starkt i Norge.

Hobbykedjan Panduro har en stark position i norra Europa.

Utöver Sverige finns butiker även i Norge, Danmark, Nederländerna och Belgien.

I Norge går verksamheten mycket bra, och nu är kedjan på väg att öppna en ny butik i landet.

Det rapporterar E-handel.

I köpcentrum

Det är i Markedets köpcentrum i Haugesund som den nya butiken kommer att öppnas.

– Vi är så glada att kunna öppna ännu en Panduro-butik i ett fantastiskt läge. Nu får även våra kunder i området mellan Bergen och Kristiansand en plats att besöka för råd och tips eller hjälp vidare med sina DIY-projekt, säger vd Richard Kemfors enligt sajten.

Viktig del i planen

Panduro har idag 103 butiker i Norge, Sverige, Danmark, Nederländerna och Belgien.

Just Norge ser kedjan som en viktig geografisk plats.

– Butiken i Haugesund är viktig för oss som en del i vår strategiska plan för butiksnätet i Norge. Vi är glada över att kunna presentera vårt breda sortiment med kvalitetsvaror och att kunna hjälpa våra kunder med deras kreativa projekt, säger Elin Krogh Osa vid Panduro i Norge.

Är marknadsledande

Panduro har blivit marknadsledande inom sitt segment och fortsätter att satsa på tillväxt.

Resan inleddes på 50-talet och företaget har blivit en mycket populär kedja för många.

– Den digra produktkatalogen blev snabbt legendarisk och var fram till 1980-talet Panduros främsta försäljningskanal, framhåller Panduro.

– På 80-talet inleddes en seriös satsning på detaljhandeln. Idag är Panduro marknadsledande inom hobbymaterial i Europa med 103 butiker fördelade på sex länder.

Gjort flera förvärv

Det är dock inte bara genom organiska medel som kedjan växer.

Under de senaste åren har Panduro även satsat på förvärv för att nå fler potentiella kunder.

– 2011 förvärvade Panduro Pipoos, motsvarigheten till Panduro i Holland. Totalt finns 27 Pipoos-butiker i Holland och Belgien. 2016 förvärvades Kreatima, en välrenommerad butik för konstnärsmaterial i Stockholm och på nätet.

Foto: C. Banks

Text: Redaktionen


SAS och Norwegian bryter mot bagageregler – resenärer uppmanas ta bild

2024 07 08

Konsumentverket har inlett en kontroll av flera stora flygbolag.

På listan finns jättar som SAS, Norwegian, Ryanair men också mindre bolag som Bra och Populair.

Enligt myndigheten brister flygbolagen i sin information om resenärernas bagage, rapporterar Upsala Nya Tidning.

– Felaktig information kan leda till att resenärer inte utnyttjar sina rättigheter fullt ut, säger Konsumentverkets jurist Hevi Aziz till tidningen.

"Vilseleder konsumenterna"

Specifikt syftar Konsumentverket på bolagens hantering av skadat bagage.

Många flygbolag har som policy att skadorna måste anmälas omedelbart när passageraren anländer till flygplatsen och att de vid annat fall måste återkomma inom sju dagar.

Men det går tvärsemot de internationella överenskommelser som upprättat regler för flygtransport av såväl passagerare som bagage.

– Flygbolagens nuvarande policy om skadat bagage kan vilseleda konsumenterna, säger Hevi Aziz.

Uppmaningen: fotografera

Reglerna kräver nämligen inte alls att skadan måste anmälas direkt på flygplatsen.

Det understryker Konsumentverket som nu förtydligar att det räcker att skadan anmäls inom en vecka efter upptäckt.

Samtidigt uppmanas resenärer att fotografera skadan för dokumentationens skull. Helst ska det göras omedelbart, gärna på bagagebandet där bagagetaggen är synlig.

Flygbolagen backar

Efter att Konsumentverket inlett sin granskning har tillsynsbrev skickats till ovan nämnda flygbolag. Dessa ska efter möten med myndighet ha sagt ja till att justera den tillgängliga informationen på dess hemsidor för att bättre matcha hur reglerna faktiskt ser ut.

Om ens bagage har skadats under rena kan man få ersättning på max 18 500 kronor. Det finns dock omständigheter där flygbolagen inte behöver ersätta en skada alls.

Flygbolaget behöver inte ersätta dig om bagaget skadats på grund av dess egenskaper eller om bagaget hade ett fel eller en svaghet som gjorde att det skadades, framhåller Konsumentverket.

Ersättning via hemförsäkring

Ovanstående kan till exempel handla om flygbolaget anser att du har packat på ett sätt så att bagaget av den anledning går sönder.

Konsumentverket tipsar även om att du ibland kan få ersättning via din hemförsäkring eller reseförsäkring för skadat bagage.

Har du flera reseförsäkringar, till exempel via både hemförsäkring och ett bankkort, kan du alltså skicka en skadeanmälan till båda bolagen, informerar myndigheten.

Foto: Norwegian

Text: Redaktionen


Sportkedja stänger allt i Sverige – “Har en sista utförsäljning”

2024 07 06

Sportkedjan Decathlon lägger ner.

Som bekant har det varit ett par tuffa år för svensk ekonomi.

Hög inflation och höjda räntor har lett till att såväl företag som hushåll har fått det tufft.

Konkursansökningarna väller in och många verksamheter tvingas lägga ner.

En av dessa är sportkedjan Decathlon, som inte längre kommer finnas i Sverige.

Lägger ner

Decathlon meddelar att de lägger ner all verksamhet i Sverige.

– Efter 13 år av att dela vår passion för sport med alla våra svenska kunder, kommer vi att upphöra med vår kommersiella verksamhet i Sverige i slutet av juli 2024, meddelar kedjan.

– Självklart kommer vi göra vårt bästa för att fortsätta att hjälpa dig som en del av vårt åtagande gentemot våra kunder och i full överensstämmelse med svensk lag.

“Inte vad vi ville”

Decathlon beklagar beslutet och hänvisar till de tuffa ekonomiska förutsättningarna.

– Genom åren har vi byggt upp en stark relation med er och ni har litat på oss att stödja era sportutövanden och fritidsäventyr, fortsätter kedjan via sin webbsida.

– Även om det inte var så här vi ville avsluta den här resan på grund av passionen hos vårt team här i Sverige och kärleken till det här landet, har den nuvarande globala ekonomiska situationen och dess inverkan på våra aktiviteter i Sverige tvingat oss att tyvärr fatta detta svåra beslut.

En sista utförsäljning

Från och med nu har Decathlon en sista utförsäljning i samband med avvecklingen.

– Innan vi stänger ner kommer vi att ha en utförsäljning i vår Mall of Scandinavia butik, -50 procent på allting från och med den 5e juli. Det här är din sista chans att få tag på några DECATHLON-produkter i Sverige.

Historiskt högt antal

Under det gångna året har de ekonomiska förutsättningarna skapat stora problem i näringslivet, enligt en ny rapport från myndigheten Tillväxtanalys.

– Under 2023 har totalt 8 868 företag gått i konkurs. Det är det högsta antalet konkurser under ett år sedan 1998. Konkurserna har varit särskilt höga sedan maj 2023, då antalet konkurser per månad varit högre än respektive månad tidigare under 00- och 10-talet.

Foto: L. Bresler

Text: Redaktionen