Svensk jakt uppmärksammas av amerikanska medier
2025 01 05
Den pågående vargjakten får internationell uppmärksamhet.
Regeringen har aviserat att det svenska vargbeståndet ska minska.
Jakten har inletts - och debatt råder inrikes gällande hur många vargar som ska få finnas i landet.
Samtidigt uppmärksammas jakten i internationella medier.
Amerikanska medier
En av de amerikanska medierna som rapporterar om jakten är CNN.
– Sverige inledde sin årliga vargjakt i veckan och tillåter att nästan 10 procent av den hotade arten dödas, samtidigt som naturvårdare uttrycker oro över den kontroversiella politiken, skriver CNN.
– Nu tillåter regeringen att 30 av de uppskattningsvis 375 djuren avlivas, med hänvisning till säkerhetsproblem för landsbygdsbor och boskapsägare.
Går ut med signalement
CNN fortsätter.
– Det är en del av regeringens strävan att drastiskt minska det totala antalet vargar i landet - från en tidigare minimipopulation på 300 till en ny minimipopulation på 170. Detta minimiantal kallas enligt Naturvårdsverket för ett ”gynnsamt referensvärde”.
Flera medier
Andra medier som uppmärksammar jakten är The Science Times och brittiska The Guardian.
The Guardian tar bland annat upp hur kritiker pekar på att det finns en risk för vargpopulationen givet den rådande politiken.
– Kritiker menar att detta kommer att hota vargstammen, som historiskt sett har haft ett bräckligt fäste i Sverige, delvis på grund av överjakt.
“Arbetar aktivt”
Landsbygdsminister Peter Kullgren har sagt att “sedan regeringen tillträdde 2022 har vi arbetat med att lägga om vargpolitiken”.
I takt med att de särskilda förvaltningsåtgärderna vidtas och "så snart som möjligt" – vill regeringen att stammen ska minskas ner mot referensvärdet, samtidigt som möjligheterna till licensjakt upprätthålls och riktlinjerna kring skyddsjakt inte skärps.
I många år har debatten om vargens förekomst i landet gått varm.
Förespråkare för ytterligare jakt pekar på risken för bland annat får och hästar, medan kritiker anser att vargens status hotas av den nuvarande regeringens politik.
Foto: S. Pociecha
Text: Redaktionen