Svensk Handel rasar mot regeringen: ”Ett aprilskämt”

2023 03 29

För tolfte månaden i rad är handlarnas framtidsförväntningar negativa.

Handlare inom detaljhandeln, e-handeln och partihandeln ser negativt på kommande tre månader utifrån försäljning, antalet anställda samt lönsamhet.

Det visar Svensk Handels senaste Handelsbarometer.

Resultatet är unikt.

Framtidsförväntningarna har aldrig tidigare varit negativa under en så lång period.

–  Handeln genomgår en exceptionellt tuff period. Vi tvingas konstatera att svenska handlare aldrig tidigare haft en så lång period av pessimistiska framtidsutsikter. Vi måste ta siffrorna på allvar och inse vad som står på spel. Det finns tyvärr stor risk att vissa handlares livsverk försvinner, och arbetstillfällen med dem, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

Rasar mot regeringen

Inom e-handeln noteras ännu en dyster månad.

I februari sjönk framtidsförväntningarna med 4,2 procentenheter,

Det resulterar i ett negativt indikatorvärde på 77,8 procent – mer än 20 procentenheter under det neutrala värdet 100, rapporterar Svensk Handel.

Ett stort tapp noteras i e-handlarnas förväntningar på att anställa.

Sofia Larsen pekar ut regeringens förda politik som ett stort hinder för företagen.

Att regeringen i månadsskiftet planerar att höja arbetsgivaravgifterna för unga mellan 19–23 beskriver hon som en katastrof för handlarna.

– Att en regering som säger sig värna jobb och företagande gör det svårare för unga människor att få in en fot på arbetsmarknaden kan inte ses som annat än ett aprilskämt.

– Tajmingen är sämsta tänkbara. Vi kommer fortsätta att belysa regeringen om vinningarna som sänkta arbetsgivaravgifter medför, säger Svensk Handels vd.

Höjs för unga

Arbetsgivaravgiften har tillfälligt sänks för ungdomar mellan 19–23 år under perioden januari 2021 till och med mars 2023.

Sänkningen gäller för ersättningar som uppgår till högst 25 000 kronor per månad. Arbetsgivaravgiften uppgår då till 19,73 procent  av lönesumman. Betydligt lägre än en full arbetsgivaravgift som uppgår till 31,42 procent.

Från och med april 2023  slopas sänkningen och fulla arbetsgivaravgifter utgår för unga mellan 19–23 år.

Foto: Svensk Handel resp Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen