Svensk forskare uppmanar: Undvik vanligt kosttillskott

2023 09 04

C-vitaminer och andra antioxidanter som är vanliga i kosttillskott påskyndar utvecklingen av lungcancer.

Det framgår av en ny studie från Karolinska institutet.

I studien har forskarna identifierat en ny mekanism för hur lungcancertumörer kan bilda nya blodkärl som leder till att cancern sprids i en snabbare takt.  

–  Det är förvånande eftersom man tidigare trott att antioxidanter har en skyddande effekt. Blodkärlen tillför näring som hjälper tumören att växa och sprida sig i kroppen, säger forskaren Martin Bergö, som lett studien, i ett pressmeddelande.

Uppmanar två grupper

Mekanismen som forskarna har upptäckt aktiveras av antioxidanter – det vill säga näringsämnen som till exempel E-vitamin och C-vitamin.

Antioxidanter motverkar fria syreradikaler som kan ha skadliga effekter i kroppen och är därför vanligt förekommande i olika kosttillskott.

Ett nyttigt ämne för kroppen, men för höga doser kan vara farliga, enligt studien från Karolinska.

Behövs inget extra tillskott   

Martin Bergö går nu ut med en uppmaning till två specifika grupper.  

– Man ska inte vara rädd för antioxidanter i vanlig kost men de flesta människor behöver inget extra tillskott av antioxidanter. Det kan rentav vara skadligt för cancerpatienter och personer med ökad cancerrisk, förklarar han.

Han konstaterar även att det inte finns något övertygande vetenskapligt stöd för att extra kosttillskott med antioxidanter är nödvändigt för en frisk person.

– Att de här kosttillskotten skulle leda till positiva hälsoeffekter är främst baserat på myter och väldesignad marknadsföring där man väljer och vrakar ur all forskning för att hitta stöd för det man vill, säger forskaren i en intervju med Aftonbladet.

Då ska man äta kosttillskott

Martin Bergö betonar att friska människor får i sig tillräckligt med antioxidanter vid en hälsosam och balanserad kost.

Enstaka grupper kan dock få brist på näringsämnen: Veganer, gravida, eller människor som är sjuka på olika sätt.

– Då ska man äta kosttillskott. Vissa ämnesbrister leder till sjukdomar. Om man till exempel har brist på C-vitamin kan man få skörbjugg och det är en dödlig sjukdom, säger Martin Bergö till Aftonbladet.

Foto: D. Polekhina

Text: Redaktionen