Svaret till Moderaterna: Byt ut Sverigedemokraterna mot Miljöpartiet

2021 06 30

Centern är positiva till Moderaternas lockbete-paket med landsbygdsatsning. Men det finns ett avgörande problem anser Centern – och det är att SD ingår i paketet.

– Vi lovar Centerpartiet att genomföra detta om de släpper fram Ulf Kristersson som statsminister. En vänsterregering kommer aldrig kunna göra allt detta som vi nu lovar Centerpartiet, framhåller Moderaternas vice partiledare Elisabeth Svantesson till Aftonbladet.

Centern ställer sig positivt till sakinnehållet i det sockrade lockbete-paketet till Centern men det finns en stor hake.

Helt beroende av SD

– Moderaterna har låst sig vid ett alternativ där man i varenda fråga blir helt beroende av SD:s ja eller nej. Vi är inte beredda att medverka till en regering där Jimmie Åkesson har det avgörande inflytandet, säger Anders W Jonsson till Aftonbladet. Centern vill att Moderaterna, KD och Liberalerna byter ut SD mot Miljöpartiet istället. 

– Om Moderaterna skulle vara beredda för ett regeringsalternativ som var allianspartierna och kanske Miljöpartiet så skulle det vara intressant för oss. Men så länge man binder sig helt och hållet till ett regeringsalternativ där hela makten ligger i knät på Sverigedemokraterna så är inte vi intresserade av att lyfta fram en sådan regering, säger Anders W Jonsson till SVT.

Lockbete-paket

Här är innehållet i Moderaternas lockbete-paket till Centern, för att få Centern att byta sida i svensk politik och lämna S-MP-sidan och gå över till M-ledda sidan istället: 

🔸Ökad offentlig service på landsbygden
▪Ökad återbäring till kommuner och regioner för vind- och vattenkraftverk
▪Fler poliser på lands- och glesbygd, framför allt i Norrlands inland
🔸Satsning på vägar och tåg i hela Sverige
▪Rädda bensinmackarna på lands- och glesbygd
▪Bygg Norrbotniabanan
▪Säkra de regionala flygplatserna
▪Ökade medel till vägunderhåll
🔸En starkare landsbygd
▪Skogs- och äganderättsfrågor
▪Avskaffa det generella strandskyddet
▪Underlätta för jakt och jägare
Får nobben
Men Centern nobbar lockbetet.

– Det är glädjande att Moderaterna äntligen börjar utveckla en politik för att hela Sverige ska kunna leva. Det är något vi i Centerpartiet har jobbat med i mer än 100 år, säger Anders W Jonsson (C) till SVT.

Foto: Annie Lööf, FB resp. partisymbolerna
[yop_poll id="298"]