Succé för Ikea i stor undersökning

2023 02 04

Ikea bedöms vara världens mest trovärdiga bolag enligt en ny studie.

Jätteföretaget rankas som det mest trovärdiga företaget bland 50 granskade bolag världen över av strategikonsulten Lynxeye.

Företaget landar även på en sjätteplats gällande den sammanvägda studien som bedöms utifrån aspekter som innovation, vision och ansvarstagande.

– Bland alla globala företag så är Ikea det mest pålitliga. Det är trovärdigt i offentlighetens ögon på grund av hur de konsekvent agerar med ärligt uppsåt samtidigt som de har en tydlig inställning till sina värderingar, motiverar Lynxeye.

Störst framtidsrelevans

Studien har undersökt vilka företag som anses ha störst framtidsrelevans och bedöms utifrån ett mått som kallas “purpose index”, vilket förklarar allmänhetens uppfattning av företagens intentioner.

Undersökningen baseras på svar från 15 000 respondenter i Sverige, USA, Japan, Tyskland, Storbritannien, Indien och Singapore.

Techbolag i topp

Vad gäller den sammanvägda listan som utöver trovärdighet även utgår från saker som vision, framtidssäkerhet, ansvarstagande och innovation så toppar techbolagen.

Giganterna Google och Apple delar på förstaplatsen, medan Microsoft, Amazon och Samsung även säkrar höga placeringar.

Här landar Ikea på en sjätteplats, men skulle bara svenskar ha tillfrågats så hamnar Ikea först.

“Löser verkliga problem”

Under de senaste veckorna har stora mängder människor fått sparken från amerikanska techbolag på grund av ekonomiska nedskärningar.

Däremot tycks deras status som världsledande företag kvarstå och värderas högt av allmänheten.

– Människor vill se att företag har en ärlig avsikt att leda positiv förändring och de kommer att belöna de som gör det. Företag som löser verkliga problem för människor och samhälle är framtidens vinnare, säger Lynxeye-grundarna Johan Ekelin och Christian Ihre i ett gemensamt uttalande enligt Resume.

Oljebolag i botten

Medan techbolagen toppar listan så återfinns oljebolagen i botten.

Där finns bland annat företag som Shell och Exxonmobil.

Foto: Ikea

Text: Redaktionen