STYCKMORDET: SD-politikern beskrivs ”som Stig Helmer i Sällskapsresan”

2021 11 21

Sverigedemokraterna är chockade av beskedet att en SD-politiker häktats för styckmord och beskriver den misstänkte som snäll och lugn.

Den 60-årige SD-politikern som varit verksam i Södermanland har häktats på sannolika skäl misstänkt för mord och för brott mot griftefriden vilket avser ett styckmord. Hos partiet råder chock och förstämning.

SD kontaktades av försvarsadvokaten

Den misstänkte SD-politikern har tagits bort från SD:s hemsida.

– Vi har blivit kontaktade av hans försvarsadvokat. Hon berättar att han avsäger sig alla politiska uppdrag. Det var då vi plockade bort honom från hemsidan, säger SD-ordföranden i SD Nyköping Thom Zetterström, till Sörmlands Nyheter, rapporterar Aftonbladet som även redogör för hur SD i Nyköping beskriver den misstänkte politikern.

Som Stig Helmer i Sällskapsresan

SD-ordföranden berättar att man är chockade av beskedet och beskriver politikern som en lugn och snäll person, lite som Stig Helmer i Sällskapsresan, rapporterar Aftonbladet.

Thom Zetterström (SD) uppger till Sörmlands Nyheter att man hoppades att uppgifterna inte skulle stämma.

– Länge hoppades jag och andra i partiet att det skulle komma en dementi. Det gjorde det inte. I stället bekräftades uppgifterna.

Människohuvud påträffades

Expressen rapporterar om att det 60-åriga offret enligt grannar inte öppnade dörren när det i september var dags för rörbyte i lägenheten i Stockholm varpå man larmade polisen.

I samma veva hittades enligt uppgift till SVT ett människohuvud i Karlbergskanalen i centrala Stockholm – mitt emellan Kungsholmen och Norrmalm.

SD-politikerns chef uttalar sig

Expressen har fått uppgifter om att den misstänkte SD-politikern och styckmordsoffret har jobbat på samma arbetsplats och SD-politikerns chef kommenterar nu det inträffade till tidningen.

– Med anledning av brottsmisstanken har även ett personalärende gällande medarbetaren inletts. Medarbetaren är misstänkt för ett mycket allvarlig brott, vilket vi ser på med största allvar. Nu avvaktar vi den fortsatta rättsprocessen, meddelar chefen.

Väldigt trevlig och artig

Mordoffrets grannar är förfärade och minns sin granne.

– Jag pratade mycket med honom och tyckte han var väldigt trevlig och artig. Så när jag fick reda på detta är det klart att jag tycker att det är fruktansvärt, säger granne till Expressen.


BEKRÄFTAT: Ryskt militärplan nära Helsingfors

2024 02 29

Ett ryskt spaningsplan har tagit sig in i närheten av Helsingfors.

Det ryska militärplanet, som är av typen Il-20, ska ha flugit strax sydost om den finska huvudstaden.

Finlands försvarsmakt har lagt locket på om händelsen.

– Ryssarna använder den bästa möjliga teknik som de har till sitt förfogande, säger generalstabens talesperson Henrik Gahmberg till Helsingin Sanomat.

Natoland blixtagerade

Incidenten fick Frankrike, ett annat medlemsland i Nato, att blixtagera.

Ett franskt Mirage-jaktplan skickades upp och jagade bort det ryska planet, bekräftar både franska och tyska försvarsstyrkor på X, tidigare Twitter.

– Igår aktiverades våra stridsflyg i Laage. Ett ryskt plan, Il-20, utan resplan, identifierades sydost om Helsingfors. Operationen avslutades efter visuell kontakt utan några efterföljande incidenter, framhåller det tyska flygvapnet.

Vill inte kommentera

Även om planet befann sig nära Helsingfors ska det inte ha trätt in i finskt luftrum, enligt den finska generalstaben.

Händelsen ska ha ägt rum i måndags, men bekräftats offentligt först under onsdagskvällen.

– Planet flög utan transponder, så det måste identifieras genom en identifieringsflygning. Jag kommer inte kommentera om det finska flygvapnet var inblandat i identifieringen, säger Henrik Gahmberg.

Flyger 685 km/h

Militärplanet Il-20 är ett mycket avancerat spaningsplan som funnits i bruk sedan 1970.

I Natokretsar går planet under kodnamnet “Coot-A” och maxhastigheten uppnår 685 kilometer i timmen.

Enligt Pekka Tover, tidigare underrättelsechef för generalstaben, är flygets närvaro kring Finland inte exceptionellt, men ska tas på allvar.

– I de här lägena ska man av säkerhetsskäl åka upp och se vad de gör, säger han till Ilta-Santomat.

Väcker frågor

Jarno Limnélli, riksdagsledamot tillika docent vid Försvarshögskolan i Finland, menar att liknande incidenter kring Östersjön kan väcka frågor.

– Ryska militärflyg flyger i Östersjöområdet och det kan de göra så länge de vistas utanför statens luftrum, säger han till samma tidning.

– Närhelst speciella flygplan eller fartyg rör sig nära statsgränserna kan det finnas någon form av kraftuppvisning i bakgrunden. De visar att sådan utrustning finns och flygs så här nära.

Foto: J. Kemppainen

Text: Redaktionen


Stoppar export av bensin

2024 03 01

Rysslands diktator Vladimir Putin och hans regim stoppar exporten av bensin från landet.

Rysslands premiärminister Mikhail Mishustin har godkänt ett förbud.

Förbudet gäller bensinexport.

Det rapporterar Reuters.

Undantag

Det finns några undantag i och med förbudet.

– Det tillfälliga exportförbudet gäller inte de överenskomna volymer av leveranser till Mongoliet, Uzbekistan, Abchazien och Sydossetien, uppger RBC.

I övrigt kommer förbudet att realiseras från och med den 1 mars 2024.

Då börjar det gälla

Förbudet gäller i sex månader från och med i morgon, fredag.

Det finns en förklaring till varför Ryssland väljer att införa förbud mot export av bensin.

– Vice premiärminister Alexander Novak talade tidigare till premiärministern och föreslog att införa det tillfälliga förbudet, uppger Reuters.

Anledningen till förslaget är att Alexander Novak insett att den säsongsmässiga efterfrågan på bränsle snart kommer att ta fart på den inhemska marknaden, något som premiärministern nu bestämt sig för att lyssna på.

Genom att stoppa exporten räknar man med att kunna hålla de inhemska priserna nere.

Inte första gången

Det är inte första gången som Ryssland inför ett förbud mot export av bränsle.

I september förra året införde landet ett förbud mot bränsleexport.

Det fanns dock några undantag från exporten. Vitryssland, Kazakstan, Armenien och Kirgizistan behövde inte följa beslutet. 

Anledningen till förbudet var detsamma då som nu.

Nästan alla restriktioner togs sedan bort i november.

Jättefartyg till Sverige

Tidigare i veckan anlände ett jättefartyg med rysk fossilgas till Sverige. 

Fartyget ankom till Nynäshamn utanför Stockholm.

Köparen av fossilgasen är det finska statliga energiföretaget Gasum som har ett avtal med den ryska gasjätten Gazprom.

Gasum levererar i sin tur bland annat till Raffinaderiet Nynas AB som tar emot gasen, trots att bolaget sedan mars 2022 bojkottar inköp av ryska råvaror.

Trots bojkotten fortsätter Nynas AB att använda rysk fossilgas.

I en kommentar till P4 Stockholm tidigare i veckan uppgav bolaget att de ”krävt att Gasum ska sluta leverera rysk gas” och att de är ”besvikna över att det fortsätter”.

– Utan leveranserna av flytande naturgas så skulle 300 personer på anläggningen i Nynäshamn förlora jobbet, uppgav Nynas kommunikationsdirektör Hans Östlin i en skriftlig kommentar till P4 Stockholm.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen