STUDIE: Så stor effekt har tredje dosen mot omikron

2022 02 02

En tredje vaccindos ger ett bra skydd mot den dominerande virusvarianten.

Det pekar flera studier på. Att två vaccindoser ger ett relativt begränsat skydd mot omikron är välkänt. Men en tredje dos kan stärka skyddet markant.

Starkt förändrade nivåer

En brittisk studie som publicerades i tidskriften Lancet påvisade att personer som mottagit den tredje dosen av vaccinet Pfizer utvecklade starka förändrade nivåer av neutraliserade antikroppar, rapporterade TV4 Nyheterna.

Ökar skyddet

– Man kan var säker på att en tredje dos ökar på de så kallade aktiva antikropparna och vi vet att om man har mycket av den antikroppen så är du mer skyddad mot infektion och sjukdom, sade Ali Mirazimi, professor vid Karolinska institutet, till TV4.

Ny studie stärker tesen

Nu väntas ytterligare fakta presenteras som påvisar det stärkta skyddet mot omikron efter vaccindos tre. Enligt en ny studie, som fortfarande inte är publicerad i någon medicinskt tidskrift, halveras risken att smittas av omikron efter den tredje vaccindosen, rapporterar Aftonbladet.

2,2 miljoner personer

I den nya studien har 2,2 miljoner personer deltagit. Studien har genomförts i Qatar i december 2021 och januari 2022, då omikron stod för 88 procent av landets totala sjukdomsfall. Resultatet av studien visar på en bättre resistans mot omikron efter den tredje dosen.

Antal smittade

I gruppen som fick en tredje dos blev 13 948 personer sjuka. Det motsvarar 2,9 procent. I gruppen som endast fick två doser drabbades 88 729 personer av viruset. Det motsvarar 5,9 procent av deltagarna i gruppen. Effekten av skyddet från en tredje dos var följaktligen 50 procent högre hos gruppen som mottog tre vaccindoser.

Jättestor skillnad

50 procent är ganska mycket, och gör jättestor skillnad för samhällsspridningen, säger Ali Mirazimi till Aftonbladet.

Foto: CDC

Text: Redaktionen