Strömmen gick vid Buschs stora KD-tal – Men allt var ett MP-skämt

2021 11 12

Mitt i Ebba Buschs stora tal på KD:s riksting inför 800 samlade kristdemokrater i Norrköping gick strömmen och hela lokalen blev nattsvart.

Samtidigt som lokalen så pass mörklagd att ingen kunde se knappt sin egen hand i mörkret så lät det bzzzz i lokalen precis som när elektriciteten säckar ihop. Men några sekunder senare visade det sig att strömmen inte hade gått på riktigt.

Tände en ficklampa

Partiledaren som befann sig på scenen tände en ficklampa och talade till publiken.

– Vet ni vad som hände nu, frågade Ebba Busch publiken.

– Får se om polletten trillar ner. Det blev vindstilla i Öresund så de där vindkraftverken som står där nere slutade snurra, sa Ebba (KD).

Sugen på spökhistorier

Ebba skojade till det med publiken.

– Det är nästan så man bli sugen på att dra spökhistorier istället, sa hon innan hon började viska.

– Det här är berättelsen om Miljöpartiets järngrepp om svensk energipolitik. Det är bara det att det här är ju ingen sagostund. Varde ljus, sa Ebba.

Ljuset kom tillbaka

Då tändes ljuset på KD:s riksting igen och Ebba kunde släcka ficklampan och tala vidare i en upptänd lokal.

– Det här är alltså svensk energipolitisk verklighet. Så som den ser ut idag. Lika osäker och volatil och labil som Socialdemokraternas regeringsunderlag, sa Ebba till publikens skratt och jubel.

Kritiserade vårdköerna

I samband med talet gick Ebba Busch även till angrepp mot vårdköerna.

– Sen klev Kristdemokraterna in på socialdepartementet. Och med kömiljarden pressade vi ned vårdköerna. När vi lämnade 2014 stod 76 000 personer i kö. Fortsatt alldeles för många – men vi var på rätt väg. Då kliver Socialdemokraterna in på Socialdepartementet och sen började vårdköerna stiga. Man slår rekord 2017. Rekord 2018. Rekord 2019. Då är vi uppe i 140 000 patienter som väntat olagligt länge på vård.

Socialdemokraternas vårdköer enligt Busch

– Och nu år 2021 har vi över 180 000 patienter väntat olagligt länge på att få vård. Hade alla i vårdkö varit en svensk stad hade det var Sveriges fjärde största stad. Så här har du det Magdalena Andersson! Den absolut största ökningen skedde före pandemin. Det här är inte några Coronaköer – det här – Magdalena Andersson – det är era vårdköer. Det här är de Socialdemokratiska köerna. För skillnaden mellan att skapa och kapa vårdköer – det är ett S. Det vet vi Kristdemokrater – och nu ska S:et bort, säger Ebba Busch (KD).

Foto: Kristdemokraterna FB-live