Strömmen gick vid Buschs stora KD-tal – Men allt var ett MP-skämt

2021 11 12

Mitt i Ebba Buschs stora tal på KD:s riksting inför 800 samlade kristdemokrater i Norrköping gick strömmen och hela lokalen blev nattsvart.

Samtidigt som lokalen så pass mörklagd att ingen kunde se knappt sin egen hand i mörkret så lät det bzzzz i lokalen precis som när elektriciteten säckar ihop. Men några sekunder senare visade det sig att strömmen inte hade gått på riktigt.

Tände en ficklampa

Partiledaren som befann sig på scenen tände en ficklampa och talade till publiken.

– Vet ni vad som hände nu, frågade Ebba Busch publiken.

– Får se om polletten trillar ner. Det blev vindstilla i Öresund så de där vindkraftverken som står där nere slutade snurra, sa Ebba (KD).

Sugen på spökhistorier

Ebba skojade till det med publiken.

– Det är nästan så man bli sugen på att dra spökhistorier istället, sa hon innan hon började viska.

– Det här är berättelsen om Miljöpartiets järngrepp om svensk energipolitik. Det är bara det att det här är ju ingen sagostund. Varde ljus, sa Ebba.

Ljuset kom tillbaka

Då tändes ljuset på KD:s riksting igen och Ebba kunde släcka ficklampan och tala vidare i en upptänd lokal.

– Det här är alltså svensk energipolitisk verklighet. Så som den ser ut idag. Lika osäker och volatil och labil som Socialdemokraternas regeringsunderlag, sa Ebba till publikens skratt och jubel.

Kritiserade vårdköerna

I samband med talet gick Ebba Busch även till angrepp mot vårdköerna.

– Sen klev Kristdemokraterna in på socialdepartementet. Och med kömiljarden pressade vi ned vårdköerna. När vi lämnade 2014 stod 76 000 personer i kö. Fortsatt alldeles för många – men vi var på rätt väg. Då kliver Socialdemokraterna in på Socialdepartementet och sen började vårdköerna stiga. Man slår rekord 2017. Rekord 2018. Rekord 2019. Då är vi uppe i 140 000 patienter som väntat olagligt länge på vård.

Socialdemokraternas vårdköer enligt Busch

– Och nu år 2021 har vi över 180 000 patienter väntat olagligt länge på att få vård. Hade alla i vårdkö varit en svensk stad hade det var Sveriges fjärde största stad. Så här har du det Magdalena Andersson! Den absolut största ökningen skedde före pandemin. Det här är inte några Coronaköer – det här – Magdalena Andersson – det är era vårdköer. Det här är de Socialdemokratiska köerna. För skillnaden mellan att skapa och kapa vårdköer – det är ett S. Det vet vi Kristdemokrater – och nu ska S:et bort, säger Ebba Busch (KD).

Foto: Kristdemokraterna FB-live


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Natoledare går ut med sensationellt utspel

2024 02 26

Flera Natoländer överväger att skicka militära trupper till Ukraina.

Det hävdar Slovakiens kontroversielle premiärminister Robert Fico, rapporterar Reuters. 

– Jag kommer att begränsa mig till att säga att mina uppgifter antyder att ett antal Nato- och EU-medlemmar överväger att skicka trupper till Ukraina på bilateral basis, säger Fico efter ett möte med Slovakiens säkerhetsråd.

– Jag kan inte säga i vilket syfte och vad de kommer att göra där, fortsätter premiärministern enligt nyhetsbyrån.

Vidare varnar Fico för en ”eskalering av konflikten i Ukraina” och framhåller att ”ytterligare information inte kan avslöjas för allmänheten”.

Tvärvändning

Robert Ficos uttalande kommer kort innan måndagens stora säkerhetsmöte i Paris. Ett 20-tal europeiska ledare, inklusive Fico, ska träffas för att diskutera framtida åtgärder mot Ryssland.

Om uppgifterna stämmer skulle det innebära en tvärvändning i Natos förhållningssätt till kriget i Ukraina.

Försvarsalliansen har varit tydlig med att man inte vill sända marksoldater till Ukraina. Samtidigt har Nato stärkt sitt försvar i östra Europa som ett svar på den ryska aggressionen.

Vänligt inställd till Ryssland

Ficos uttalanden kan dock vara bra att ta med en nypa salt. Slovakiens ledare har länge intagit en ståndpunkt som har tolkats som pro-rysk.

Premiärministern har motsatt sig militärt stöd till Ukraina och har ständigt återupprepat det ryska narrativet kring kriget.

Han har bland annat  anklagat "ukrainska nazister och fascister” för att provocera Putin till att invadera Ukraina.

"Är inte för fred"

Grigorij Mesežnikov, politisk analytiker och ordförande för den slovakiska tankesmedjan Institute of Public Affairs, menar att Fico har mycket gemensamt med andra ryska sympatisörer.

Bland annat att han ställer sig bakom Moskvas “fredsinitativ”.

– Han och hans allierade hävdar att vi inte borde skicka vapen till Ukraina eftersom det kommer att få kriget att pågå längre. De säger “det kommer att bli fred om vi slutar att skicka vapen till Ukraina”, för om vi inte gör det kommer konflikten att ta slut tidigare, säger han till CNN och tillägger:

– Så i grund och botten är de inte för fred, de är för Ryssland.

 

 

Foto: Nato 

Text: Redaktionen