Stort polistillslag i Finland – svenskar huvudmisstänkta

2023 02 08

En grupp på 14 personer – misstänkta för bland  annat grovt narkotikabrott, vapenbrott och grov penningtvätt – har gripits i Finland.

Två av personerna är svenska medborgare.

De uppges ha ledande roller i organisationen.

– Gruppens ledare och den andra huvudmisstänkta är svenska medborgare. De fängslades i början av september, misstänkta för grovt narkotikabrott, rapporterar Svenska Yle med hänvisning till den finska polisen.

Den huvudmisstänkta svenska medborgaren står åtalad för två grova narkotikabrott, ett vapenbrott och misshandel.

Åklagaren yrkar på fängelsestraff.

Enligt åklagaren har den huvudmisstänkta svensken lett distributionen av narkotikan i Finland. Svensken ska ha fört in fyra kilo kokain till Helsingfors.

– Kokainet fördes till Helsingfors i flera omgångar mellan april och augusti 2022, och även amfetamin hämtades till Finland, rapporterar Svenska Yle.

Skaffade skjutvapen

Den finska polisen uppger att gruppen startade sin verksamhet i Finland i början av förra året. De svenska medborgarna uppges då ha inlett en värvningskampanj. De rekryterade finska medborgare och försåg dem med vapen.

Cannabisodlingar, amfetamin och kokain samt flera skjutvapen har beslagtagits av den finska polisen. 

Värdet på drogerna som förts till Finland beräknas till 450 000 euro.

–  Vi hindrade en kriminell grupp från att få fotfäste på kokainmarknaden i Finland, säger kriminalkommissarie vid Helsingforspolisen Toni Uusikivi till Yle Uutiset

De gripna svenskarna har ingen koppling till de senaste våldsdåden i Sverige. Stockholm med omnejd har skakats av flera skjutningar och explosioner. 

– Det handlar inte om gatugängen som består av unga män som har setts i nyheterna i Sverige, understryker Uusikivi.

Ny sprängning i Sverige

I Sverige har en ny explosion inträffat natten mellan tisdag och onsdag.

Klockan 01.21 larmades polisen till en ett företagshus i Helsingborg. Husets entré har totalförstörts efter en kraftig explosion.

Skadorna är begränsade till entrén, uppger polisen. Ingen brand uppkom och inga personskador är inrapporterade.

Utredningsåtgärder är påbörjade från polisens sida. Det finns inga misstänkta i nuläget.

Foto: S. Rodgersson 

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen