Stort larm om arbetsmarknaden – en grupp pekas ut

2025 05 06

Personer med funktionsnedsättning halkar efter ekonomiskt, diskrimineras på arbetsmarknaden och riskerar försämrad hälsa.

Det fastslås i en ny rapport från Myndigheten för delaktighet (MFD).

Myndigheten slår larm om att situationen för personer med funktionsnedsättning försämras på flera områden.

Den ekonomiska utsattheten ökar, hälsan är sämre än övriga befolkningen och arbetsmarknaden fortsätter att diskriminera. 

Växande fattigdom och otrygghet

MFD konstaterar att var fjärde person med funktionsnedsättning i dag lever i fattigdom. 

Det är dubbelt så vanligt att personer i denna grupp har svårt att få ekonomin att gå ihop jämfört med andra. 

Det påverkar inte bara levnadsstandarden utan också människors möjligheter till självständighet och delaktighet i samhället.

– Det här är helt oacceptabelt. Regeringen måste ta krafttag för att vända utvecklingen och säkerställa att alla har möjlighet att delta i samhället på lika villkor, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

MFD pekar också på att regelverken som ska ge ekonomiskt skydd är alltför snåriga och svåra att hantera.

Många får inte det stöd de har rätt till. Samtidigt väntar ytterligare försämringar när högkostnadsskyddet för läkemedel förändras, enligt MFD.

– Det här riskerar att slå direkt mot både hälsan och ekonomin hos människor som redan befinner sig i en utsatt situation, säger Mårtensson.

Diskriminering på arbetsmarknaden

Skillnaderna i sysselsättning är stora. Enligt statistik från SCB har endast 53 procent av personer med funktionsnedsättning någon form av arbete jämfört med 80 procent i övriga befolkningen. 

Diskriminering, särskilt i samband med rekrytering, lyfts som en viktig förklaring till klyftan.

Enligt MFD upplever många att arbetsgivare saknar kunskap, eller väljer bort personer med särskilda behov trots att kompetensen finns.

Regeringen: Vi har ett tydligt mål 

Regeringens funktionshinderpolitik utgår från FN:s direktiv. 

– Det nationella målet för funktionshinderspolitiken är att, med FN:s konvention som grund, uppnå jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet för personer med funktionsnedsättning i ett samhälle som bygger på mångfald, uppger regeringen.

Foto: M. Bjork

Text: Redaktionen


USA ställer krav på svenska leverantörer

2025 05 06

Uppgifter gör gällande att USA:s ambassad i Stockholm kräver att svenska leverantörer följer amerikanska bestämmelser – och därmed upphör med arbetet för jämställdhet. Nu hotar den svenska regeringen med påföljder.

Även svenska leverantörer måste intyga att de följer USA:s antidiskrimineringslagstiftning.

Tidigare har internationella medier rapporterat att företag som levererar varor eller tjänster till amerikanska ambassader tvingas skriva på ett papper – där man intygar att man följer de amerikanska bestämmelserna.

– Regeringen Trump har varnat leverantörer till amerikanska ambassader och konsulat samt mottagare av amerikanska bidrag över hela världen om att de måste följa förbudet mot program för mångfald, rättvisa och inkludering (DEI) eller riskera att förlora betalningar, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Detta gäller nu även den amerikanska ambassaden i Stockholm, rapporterar DN under måndagen.

Läs mer: USA förlorar gigantisk affär – går till Sverige i stället

Svenska hotet: “Kan bli påföljder”

Enligt jämställdhets- och arbetslivsminister Nina Larsson (L) har den svenska regeringen redan gjorts informerad om den amerikanska ambassadens krav.

Svensk lagstiftning gör dock gällande att företag är skyldiga att arbeta förebyggande och aktivt för att motverka diskriminering, vilket ministern också hänvisar till.

Larsson understryker även vikten av att företag känner trygghet i att det är svensk rätt som gäller.

– Annars kan det komma att bli påföljder. Det är viktigt att vi, både politiskt och från branscherna, är tydliga med detta gentemot utländska uppdragsgivare, säger Nina Larsson till DN.

Läs också: Trump utropar massiv åtgärd – ska rädda döende bransch

Foto: Ninni Andersson – Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Pansarfordon rullar mot ryska gränsen

2025 05 05

Ukraina har genomfört en överraskande framryckning i Kurskregionen i södra Ryssland.

Under måndagen har ukrainska styrkor forcerat den ryska gränsen med särskilda militära fordon och robotar, rapporterar brittiska The Telegraph.

Enligt tidningen har ukrainarna sprängt broar med raketer under natten innan de inledde ett pansarangrepp på morgonen och utnyttjade det dåliga vädret till sin fördel.

– En numerisk överlägsen fiende kan bara besegras med okonventionella drag, skriver överbefälhavaren för Ukrainas väpnade styrkor, Oleksandr Syrskyj, i ett inlägg på Facebook.

Strategiska mål uppnådda

Ukrainas överbefälhavare framhåller att offensiven syftar till att skapa en buffertzon och förhindra ryska attacker mot de ukrainska städerna Sumy och Kharkiv.

– Ukraina har visat att man är kapabel att gå till motanfall, besegra och driva bort fienden, även på egen mark, skriver Syrskyj.

En rysk Telegram-kanal som rapporterar om kriget uppger att minst 50 ukrainska soldater korsade regionen under morgonen.

"Hård strid vid gränsen"

Den ryska Telegram-kanalen rapporterar:

– Minröjningsfordonen började ta sig fram i minfälten, följt av bepansrade fordon med trupper. Det pågår en hård strid vid gränsen.

Kreml hävdar framgång

Attacken kommer efter påståenden från Rysslands militära ledning om att ukrainska trupper helt har fördrivits från Kurskregionen.

Ukrainska trupper inledde en första invasion av regionen i södra Ryssland i augusti 2024. Attacken beskrevs som den största invasionen av ryskt territorium sedan andra världskriget.

Foto: Sociala medier resp Nato

Text: Redaktionen