Stort giftlarm i Sverige – helt område förgiftat
2023 12 11
Ett stort PFAS-larm har utfärdats i Sverige.
Ett flygplansområde uppges ha uppmätt extremt höga halter PFAS i grundvattnet.
Hela 250 000 nanogram per liter har uppmätts på en punkt i närheten av en övningsplats som räddningstjänsten använder.
Gifterna läcker ut till grundvattnet.
Det rapporterar den Kalmarbaserade tidningen Barometern.
Enligt tidningen handlar det om ”skyhöga halter” av PFAS som är ett samlingsnamn för en stor och komplex ämnesgrupp på mer än 10 000 identifierade ämnen.
– Gemensamt för alla PFAS-ämnen är att de är mycket svåra att bryta ner och vissa PFAS kan ha skadliga effekter, både för människa och miljö. Alla PFAS-ämnen är syntetiskt framställda och finns inte naturligt i miljön, framhåller Kemikalieinspektionen på sin hemsida.
”Är illa”
Anna Aleljung är miljöspecialist vid Kalmar kommun.
Hon konstaterar att situationen är allvarlig.
– Vi vet redan att det är illa, men vi vet inte allt. Hur det ser ut och vilka åtgärder som är möjliga påverkar också vad åtgärderna kommer kosta. Är det fem miljoner, 50 miljoner eller ännu mer?, säger Aleljung till Barometern.
Vidare berättar hon att Kalmar kommun samarbetar med Trafikverket, flyget och försvaret för att kartlägga och bekämpa giftspridningen.
Det är ett omfattande arbete. De giftiga kemikalierna uppges ha spridit sig till den närliggande Törnebybäcken och grundvattnet.
Det finns dock inga dricksvattentäkter i närheten som riskerar att påverkas.
Därmed betraktas föroreningen i första hand som en miljöfråga.
– Problemet med PFAS är att när det kommer ut i naturen så bryts det inte ner, det är svårt att få bort och det sprider sig lätt i vatten.
– Det är problematiska ämnen hälsomässigt och kan påverka exempelvis blodfetter och födelsevikt. Den känsligaste effekten är att de kan påverka immunförsvarets förmåga att svara på vaccinationer, säger Karl Lilja, vid miljögifts-och avfallsanalysenheten på Naturvårdsverket, till Barometern.
Dom i uppmärksammat PFAS-fall
Det nya PFAS-larmet utfärdas endast några dagar efter domen i det uppmärksammade PFAS-målet i Ronneby kommun. Tusentals Kallingebor fick kraftigt förhöjda PFAS-värden genom dricksvatten.
Högsta domstolen gick på tingsrättens linje och slog fast att det kommunala vattenbolaget ska kompensera de Kallingebor som fått sitt dricksvatten förorenat med giftiga kemikalier.
– De boende har genom dricksvattnet drabbats av höga halter av PFAS i blodet, vilket medför en förhöjd risk för vissa negativa hälsoeffekter och sjukdomar, förklarar Jonas Malmberg, domare i Högsta domstolen.
– Domstolens bedömning är att de höga halter PFAS som de boende har i blodet innebär en så beaktansvärd fysisk försämring av deras kroppar att de drabbats av ett fysiskt defekttillstånd som i skadeståndsrättslig mening är en personskada, fortsätter Malmberg.
Foto: T. Cowling
Text: Redaktionen