Stormakt inleder samarbete med talibanerna

2023 05 08

Kina investerar i ökad handel med Afghanistan.

Under söndagen möttes Kinas, Pakistans och Afghanistans utrikesministrar i Pakistans huvudstad Islamabad för möte om framtida samarbete.

De tre nationerna ska ha diskuterat framtida arbete för säkerhet och kontraterrorism, enligt Al Jazeera.

– Vi hoppas att talibanerna omfamnar en inkluderande regering med måttfull politik och att de kan behålla vänskapliga relationer med sina grannländer, säger Kinas utrikesminister Qin Gang på en pressträff enligt VOA News.

Investera i naturtillgångar

Sedan USA drog ur sina trupper ur Afghanistan 2021 har landet återigen styrts av talibaner, vilket lett till humanitär och ekonomisk katastrof.

Kina vill öka samarbetet med Afghanistan samt investera i landets naturtillgångar vilket skulle bryta den internationella isolation som Afghanistan befinner sig.

Mineraler som är viktiga

Talibanerna har sedan de tog över landet velat stärka samarbetet med Kina enligt Al Jazeera.

Afghanistan har naturtillgångar så som koppar och litium vilket är viktiga mineraler för framtidens industri.

Gamla silkesvägen

Afghanistans utrikesminister Amir Khan Muttaqi har reseförbud på begäran av FN:s säkerhetsråd, men fick det upphävt för sin resa till Islamabad.

I Pakistan har Kina redan investerat miljarder dollar för konstruktion av vägar, järnvägar och hamnar mellan länderna. Investeringarna i infrastruktur i dessa länder är en del av projektet ”Ett bälte, en väg” vilket ämnar att återupprätta den gamla silkesvägen.

– Vi välkomnar Afghanistan i ”Ett bälte, en väg” samarbetet och stöttar landets integration i ett regionalt ekonomiskt samarbete, säger Qin Gang enligt Al Jazeera.

Ekonomiskt stöd och terrorbekämpning

Attentaten från terrorgruppen TTP har ökat i Pakistan sedan USA lämnade Afghanistan.

Både Kina och Pakistan vill därför ha garantier på att Afghanistan ska bekämpa terrorgrupperna i landet innan de börjar investera i infrastruktur.

– Kina och Pakistan understryker behovet att vi ger fortsatt stöd och assistans till Afghanistan vilket inkluderar att vi återöppnar deras internationellt finansiella låsningar, säger Pakistans utrikesdepartement i ett pressmeddelande.

Foto: B. Ahmad

Text: Redaktionen


Godislarm i svenska matbutiker – halva befolkningen påverkad

2024 07 18

Nästan hälften av svenska folket är föremål för ett större godislarm i landet.

Omkring 40 procent av befolkningen har svårt för att säga nej till godis och snacks när de stiger in i Sveriges matbutiker.

Det visar en ny undersökning från Cancerfonden, rapporterar Vetenskapsradion, som nu slår larm om förekomsten.

Lika många är det som inte kan behärska sig när det är extrapris. Särskilt påverkade blir folk av utomhusreklam, som pekas ut som en av de värsta bovarna.

Att det ofta är söta och fettrika livsmedel som syns på dessa är ingen tillfällighet, menar marknadsföringsforskaren Erik Modig från Handelshögskolan i Stockholm.

– Vi ska tänka ”Åh, choklad det är ju gott, det ska jag unna mig”. Efter reklambudskapet är det sällan långt till en affär eller kiosk. Vi människor är betydligt mer mottagliga för reklam för sådant vi ser som belöningar. Därför ser vi inte utomhusreklam för grönsaker och havregryn, säger Erik Modig i ett pressmeddelande.

Stor riskfaktor för tidig död

Vad vi äter, och vad vi inte äter, har pekats ut som den näst högsta riskfaktorn att dö i förtid.

– Våra matvanor rankas idag som en av de största riskfaktorerna för ohälsa och tidig död i befolkningen i Sverige, framhåller Livsmedelsverket.

– De största riskerna i matvanorna är att vi äter för lite fullkorn, för lite frukt och grönt, för mycket rött kött och chark och för mycket salt.

Även socker och mättat fett pekas ut som riskfylld mat.

Kritiserar mängdrabatter

Enligt Cancerfonden är omgivningens påtryckningar, bland annat i sociala medier, en stor del av problemet.

Samma sak gäller de vanligt förekommande mängdrabatterna av typen “ta tre betala för två”.

Produkter som erbjuds med mängdrabatt ofta är skräpprodukter, det vill säga att de är ohälsosamma eller håller sämre kvalitet. Man kan säga att om det finns en hög marginal på en vara, är den ofta sämre för hälsan, säger Erik Modig.

Inte aktuellt med sockerskatt

Trots den alarmerande siffran från Cancerfonden anser majoriteten i samma undersökning att det främsta ansvaret ligger på individen själv – men också industrin. De flesta anser även att mataffärer och politiker bör göra mer för att uppmuntra mer hälsosamma matvanor.

Förra året aktualiserades frågan om sockerskatt i Sverige efter att ett uttalande från Livsmedelsverket missuppfattats i medierna.

Regeringen och myndigheten förnekade senare att ett sådant förslag fanns på bordet.

– Däremot har Livsmedelsverket gjort en kunskapsgenomgång om effekterna av olika styrmedel för att främja en hälsosam livsmedelskonsumtion. Allt sker inom ramen för ett pågående regeringsuppdrag om salt och socker.

Foto: Cloetta Sverige

Text: Redaktionen


Vanliga mobilladdare stoppas – “sluta omedelbart använda dem”

2024 07 18

Flera batteriladdare som säljs på Ikea dras tillbaka med omedelbar verkan.

Det meddelar varuhusjätten i ett pressutskick på onsdagen.

Alla kunder som har köpt produkterna uppmanas att “omedelbart sluta använda dem”.

– Kontakta Ikea för en ersättningsprodukt eller full återbetalning, framhåller företaget.

Kan börja brinna

Laddarna det gäller är Ikeas portabla batteriladdare, så kallade powerbanks som framför allt används för att ladda mobiltelefoner när det inte finns tillgång till ellutag, från märket Varmfront.

Trots att produkterna testas har det nu upptäckts att laddarna kan börja brinna.

– Ikeas produkter riskbedöms och testas noggrant för att säkerställa att de klarar tuffa test i det dagliga livet hemma och att de uppfyller krav och regler på alla marknader där Ikea är verksamt, uttrycker företaget vidare och tillägger:

– Trots detta har det kommit till vår kännedom att vissa VARMFRONT portabel batteriladdare kan utgöra en brandsäkerhetsrisk på grund av ett tillverkningsfel.

Här är laddarna

Felet uppges vara isolerat till följande produkt och datumstämplar.

Varmfront portabel batteriladdare 10 400 mAh (modellnummer E2038):

- 2313

- 2316

- 2318

- 2319

Varmfront portabel batteriladdare 5 200 mAh (modellnummer E2037):

- 2318

- 2319

- 2322

Bild på portabel batteriladdare som återkallas i två versioner

Bild: Ikea

"Ber om ursäkt"

Batteriladdare med andra datumstämplar än ovanstående berörs inte av onsdagens återkallelse.

– IKEA ber om ursäkt för eventuella besvär som denna återkallelse kan medföra, framhäver möbeljätten.

Produkterna ska returneras till valfritt Ikea-varuhus. Det behövs inget kvitto för att få pengarna tillbaka eller ersättas med en annan laddare.

Foto: Screen Post

Text: Redaktionen