Stormakt inleder samarbete med talibanerna

2023 05 08

Kina investerar i ökad handel med Afghanistan.

Under söndagen möttes Kinas, Pakistans och Afghanistans utrikesministrar i Pakistans huvudstad Islamabad för möte om framtida samarbete.

De tre nationerna ska ha diskuterat framtida arbete för säkerhet och kontraterrorism, enligt Al Jazeera.

– Vi hoppas att talibanerna omfamnar en inkluderande regering med måttfull politik och att de kan behålla vänskapliga relationer med sina grannländer, säger Kinas utrikesminister Qin Gang på en pressträff enligt VOA News.

Investera i naturtillgångar

Sedan USA drog ur sina trupper ur Afghanistan 2021 har landet återigen styrts av talibaner, vilket lett till humanitär och ekonomisk katastrof.

Kina vill öka samarbetet med Afghanistan samt investera i landets naturtillgångar vilket skulle bryta den internationella isolation som Afghanistan befinner sig.

Mineraler som är viktiga

Talibanerna har sedan de tog över landet velat stärka samarbetet med Kina enligt Al Jazeera.

Afghanistan har naturtillgångar så som koppar och litium vilket är viktiga mineraler för framtidens industri.

Gamla silkesvägen

Afghanistans utrikesminister Amir Khan Muttaqi har reseförbud på begäran av FN:s säkerhetsråd, men fick det upphävt för sin resa till Islamabad.

I Pakistan har Kina redan investerat miljarder dollar för konstruktion av vägar, järnvägar och hamnar mellan länderna. Investeringarna i infrastruktur i dessa länder är en del av projektet ”Ett bälte, en väg” vilket ämnar att återupprätta den gamla silkesvägen.

– Vi välkomnar Afghanistan i ”Ett bälte, en väg” samarbetet och stöttar landets integration i ett regionalt ekonomiskt samarbete, säger Qin Gang enligt Al Jazeera.

Ekonomiskt stöd och terrorbekämpning

Attentaten från terrorgruppen TTP har ökat i Pakistan sedan USA lämnade Afghanistan.

Både Kina och Pakistan vill därför ha garantier på att Afghanistan ska bekämpa terrorgrupperna i landet innan de börjar investera i infrastruktur.

– Kina och Pakistan understryker behovet att vi ger fortsatt stöd och assistans till Afghanistan vilket inkluderar att vi återöppnar deras internationellt finansiella låsningar, säger Pakistans utrikesdepartement i ett pressmeddelande.

Foto: B. Ahmad

Text: Redaktionen