Storfavorit till att ta över efter Löfven

2021 05 29

Finansminister Magdalena Andersson (S) är favorit till att ta över som Socialdemokraternas nästa partiledare och därmed även potentiellt som Sveriges nästa statsminister.

Hon är såväl S-väljarnas favorit som svenska folkets favorit när det gäller frågan vem som ska ta över som nästa partiledare i Socialdemokraterna den dag Stefan Löfven, som fyller 65 år nästa år, lämnar sin post. 35 % av S-väljarna vill ha henne respektive 20 % av alla väljare enligt en ny mätning av Demoskop.

På silverplats återfinns socialminister Lena Hallengren vars popularitet ökat kraftigt i mätningarna under pandemin där hon haft en central roll. Därefter följer inrikesminister Mikael Damberg. Så här ser Demoskops resultat ut och först ses vem S-väljarna har som favorit och inom parentes vem svenska folket som helhet har som favorit när det gäller S nästa partiledare:

🔴 Finansminister Magdalena Andersson, 35 % (20 %)

🔴 Socialminister Lena Hallengren, 16 % (11 %)

🔴 Inrikesminister Mikael Damberg, 9 % (12 %)

🔴 Energiminister Anders Ygeman, 9 % (6 %)

🔴 Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, 5 % (3 %)

🔴 Näringsminister Ibrahim Baylan, 1 % (1 %)

Mätningen genomfördes i maj månad.

ANALYS

Att man kan jobba allt längre upp åldrarna i storpolitiken har blivit något av en internationell trend med USA:s Joe Biden och Donald Trump som modeller. Och det finns all anledning att uppskatta erfarenhet betydligt mer än vad man gör i dag i samhället och slutsatsen blir därmed att Stefan Löfven kan stanna kvar som partiledare och statsminister många år till om han vill.

Men det är ju också möjligt att han själv vill få lugnare dagar framöver. Ett stalltips är att S byter partiledare 2023 eller 2024 alldeles oavsett hur det går i valet. Magdalena Andersson är storfavorit men det är högst oklart om hon själv vill bli partiledare. Lena Hallengrens höga placering innebär att två kvinnor toppar listan vilket närmast är unikt och Magdalena Andersson skulle kunna bli Sveriges första kvinnliga statsminister.

Men givetvis kan det även bli så att M-KD-SD-L-sidan vinner nästa val och då blir det ingen S-statsminister alls. Listan ovan avser dock inte statsminister utan partiledare i Socialdemokraterna.

[yop_poll id="122"]

Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen


Larm vid Arlanda – stora resurser på väg

2024 05 21

Flera räddningsenheter är just nu på väg mot Arlanda.

På tisdagskvällen kommer uppgifter om att en stor insats pågår vid Arlanda.

Det har larmats om haveri vid flygplatsen, och flera räddningsenheter är just nu på väg.

Däribland en ambulanshelikopter, rapporterar Expressen.

“Rökutveckling”

Stockholmspolisen har uttalat sig om situationen.

– Det är någon typ av rökutveckling från ett flygplan, säger presstalesperson Nadya Norton. 

Polis på plats

Utöver räddningsenheterna och ambulanshelikopter är även polis på väg till platsen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska det röra sig om rök från en av motorerna på ett större flygplan.

– Det ska vara personer ombord, säger Nadya Norton till Aftonbladet.

Ett varningslarm

Det är ett flygplan av typen Airbus 350 från Air China som nu undersöks av räddningstjänsten.

Övrig verksamhet på Arlanda påverkas inte.

Passagerarna sitter kvar på planet och det ska inte vara någon större panik.

Det är ett varningslarm som har gått, på grund av rökutveckling från motorn på ett plan som taxades ut, säger Peter Wärring, pressansvarig på Swedavia, till Expressen.

Det finns i nuläget inga uppgifter om skador.

Sveriges största flygplats 

Stockholm Arlanda Airport är Sveriges största flygplats och flygplatsen erbjuder 107 olika direktlinjer varav 87 är utrikes och 20 inrikes och dessutom en rad charterdestinationer.

Sveriges riksdag beslutade att satsa på en storflygplats 1946 och den 26 november 1954 gick invigningsflygningen.

– 1960 lyfter SAS DC-8 på den första reguljära flygningen till New York. Den 1 april 1962 förklaras Stockholm-Arlanda flygplats officiellt öppnad av kung Gustav VI Adolf, uppger Swedavia.

De närmaste 30 åren ska 13 miljarder investeras i flygplatsen.

Foto: J. Tuomi

Text: Redaktionen