STORBRITANNIEN: Så kan Ukrainas armé få kraftig fördel mot Ryssland

2022 02 23

En inflytelserik politiker i Boris Johnsons parti öppnar för att införa en flygförbudszon över Ukraina.

Om USA, Storbritannien och Nato med allierade ger Ukraina ett sådant stöd skulle Rysslands möjlighet att anfalla kraftigt försämras.

Agera medans tid är

– Agera nu – istället för att vänta till Ryssland avancerar ännu mer. Sanktioner är inte tillräckligt, säger parlamentsledamot Tobias Ellwood som är ordförande i Storbritanniens parlaments försvarskommitté, House of Commons Defence Select Committee.

Nato ej på avbytarbänken

Han tillhör Boris Johnsons parti, De Konservativa, och representerar valdistriktet Bournemouth East.

– Nato får inte placeras på avbytarbänken. Det skapades för att upprätthålla Europas säkerhet. Vi måste nu överväga hur vi kan använda vår formidabla, hårda avskräckningsmakt för att svara på Ukrainas rop på hjälp, säger Tobias Ellwood.

Öppen för flygförbudszon

– Vi ska inte exkludera införandet av en potentiell flygförbudszon, anser försvarskommitténs ordförande.

En flygförbudszon skulle innebära att Väst hjälper Ukraina att bevaka landets luftrum med direktiven att eliminera all flygtrafik.

Fällde Gaddafi

Samma metod infördes med framgång av Storbritannien, Frankrike och allierade inklusive både Sverige och arabländerna Qatar och Förenade Arabemiraten mot Libyens diktator Muammar Gaddafi i samband med Väst stöd till Libyens folk mot den libyske diktatorn.

Skulle försvåra för Putin

En flygförbudszon över Ukraina skulle syfta till att förhindra Ryssland från att anfalla med stridsflyg från luften. Och det skulle i sin tur med stor säkerhet försvåra kraftigt för Rysslands diktator att snabbt inta Ukraina.

Ryssland är överlägset mot Ukraina i luften och väntas knäcka Ukraina just genom flygbombningar.

Kostsammare för Putinregimen

Att ta sig in i landet via marken är en betydligt svårare uppgift och även om Ryssland sannolikt skulle lyckas även med den uppgiften så skulle det bli en mycket kostsammare och farligare operation för Putinregimen.

Kan öka motståndet

Putin är även känslig för soldatförluster vilket sannolikt skulle öka det politiska motståndet mot honom på hemmaplan i Ryssland.

Ground Zero för frihet

Boris Johnson har svarat Tobias Ellwood att det är rätt att fokusera på Nato men att inget land i nuläget överväger att sända trupper till Ukraina – som inte är medlem i försvarsalliansen Nato.

– Ukraina är Ground Zero i slaget mellan frihet och diktatur, framhåller Tobias Ellwood.

Inte troligt

På grund av Västs inställning att man inte vill blanda sig i kriget med egna soldater är det inte troligt att man kommer att införa en flygförbudszon över Ukraina. Det torde nämligen leda till personförluster i form av piloter.

Polen och Baltikum

Polen, Estland, Lettland och Litauen här till de länder som kan väntas vilja gå längst för att hjälpa Ukraina. Även Storbritannien har så här långt gått i spetsen för att undsätta Ukraina och sända vapen till landet.

Foto: K. Gadeikyte

Text: Redaktionen