STORA MISSEN: Belarus diktator kan ha avslöjat Putins planer

2022 03 08

Transnistrien, en ryskstödd utbrytarrepublik i östra Moldavien, kan bli nästa måltavla för Rysslands anfallskrig.

Uppgifterna kommer efter ett utpekande från Belarus diktator Alexandr Lukasjenko.

Under ett livesänt möte med sina säkerhetsrådgivare den 1 mars, fem dagar efter Rysslands invasion av Ukraina, visade diktatorn upp en karta föreställandes Rysslands framtida krigsplaner, enligt rapporter från flera medier, bland annat den amerikanska tv-kanalen Fox News.

Rosa pilarna

De rosa pilarna på kartan visar truppförflyttningar och missilattacker som redan inträffat eller var på väg att inträffa.

Men en av de rosa pilarna förvånade många experter. Nämligen den pilen som pekade från den ukrainska kuststaden Odessa mot ett markerat område i östra Moldavien – Transnistrien.

Flera militära experter hävdar nu att området är Putins nästa måltavla.

Planerar en attack

– Det finns en ökad sannolikhet att Ryssland kommer utöka Ukraina-invasionen till att omfatta den separatistiska moldaviska regionen Transnistrien, skrev republikanernas senator Marco Rubio på Twitter.

Före detta utrikesministern Carl Bildt förde ett liknande resonemang på Twitter.

– Skrytsamtal från Lukasjenko visar en karta som antyder att Ryssland planerar en attack mot Moldavien, som är en nära demokratisk partner till EU, framhävde han.  

Ökad oro i Moldavien

I Moldavien, nära den ukrainska gränsen finns en växande oro för att en rysk invasion stundar. Alexander Nikitenko är borgmästare i byn Varnita i Moldavien, som tillhör Transnistrien. I ett reportage från New York Times berättar han om sina farhågor.

De kommer hit

– Jag kan inte sluta följa det. Tar de Odessa står det klart att de kommer hit, säger Nikitenko till tidningen.

Att Ukrainas grannland Moldavien befinner sig i ett utsatt läge råder det inga tvivel om. Det är ett fattigt land - inklämt mellan Ukraina och Rumänien - och kanske löper landet störst risk för att stå på tur om Putin utvidgar sitt anfallskrig. Moldavien är nämligen, i likhet med Ukraina, inte med i Nato.

Hastig ansökan till EU

Moldavien är inte heller medlem i EU, men lämnade under förra veckan in en hastig ansökan till unionen. En ansökan som främst kan tolkas som ett desperat rop på hjälp.

Fakta Transnistrien

  • 1992 tog ryskstödda separatister kontroll över det 4163 kvadratkilometer stora landområdet.
  • Landområdet löper längs stora delar av östra stranden av floden Dnjestr samt delar av den västra stranden.
  • De rysktalande separatisterna hävdar fortfarande att landremsan kontrolleras av Moldavien.
  • Utbrytarrepubliken får militärt och ekonomiskt stöd av Ryssland.

Foto: FB

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen