STORA MISSEN: Belarus diktator kan ha avslöjat Putins planer

2022 03 08

Transnistrien, en ryskstödd utbrytarrepublik i östra Moldavien, kan bli nästa måltavla för Rysslands anfallskrig.

Uppgifterna kommer efter ett utpekande från Belarus diktator Alexandr Lukasjenko.

Under ett livesänt möte med sina säkerhetsrådgivare den 1 mars, fem dagar efter Rysslands invasion av Ukraina, visade diktatorn upp en karta föreställandes Rysslands framtida krigsplaner, enligt rapporter från flera medier, bland annat den amerikanska tv-kanalen Fox News.

Rosa pilarna

De rosa pilarna på kartan visar truppförflyttningar och missilattacker som redan inträffat eller var på väg att inträffa.

Men en av de rosa pilarna förvånade många experter. Nämligen den pilen som pekade från den ukrainska kuststaden Odessa mot ett markerat område i östra Moldavien – Transnistrien.

Flera militära experter hävdar nu att området är Putins nästa måltavla.

Planerar en attack

– Det finns en ökad sannolikhet att Ryssland kommer utöka Ukraina-invasionen till att omfatta den separatistiska moldaviska regionen Transnistrien, skrev republikanernas senator Marco Rubio på Twitter.

Före detta utrikesministern Carl Bildt förde ett liknande resonemang på Twitter.

– Skrytsamtal från Lukasjenko visar en karta som antyder att Ryssland planerar en attack mot Moldavien, som är en nära demokratisk partner till EU, framhävde han.  

Ökad oro i Moldavien

I Moldavien, nära den ukrainska gränsen finns en växande oro för att en rysk invasion stundar. Alexander Nikitenko är borgmästare i byn Varnita i Moldavien, som tillhör Transnistrien. I ett reportage från New York Times berättar han om sina farhågor.

De kommer hit

– Jag kan inte sluta följa det. Tar de Odessa står det klart att de kommer hit, säger Nikitenko till tidningen.

Att Ukrainas grannland Moldavien befinner sig i ett utsatt läge råder det inga tvivel om. Det är ett fattigt land - inklämt mellan Ukraina och Rumänien - och kanske löper landet störst risk för att stå på tur om Putin utvidgar sitt anfallskrig. Moldavien är nämligen, i likhet med Ukraina, inte med i Nato.

Hastig ansökan till EU

Moldavien är inte heller medlem i EU, men lämnade under förra veckan in en hastig ansökan till unionen. En ansökan som främst kan tolkas som ett desperat rop på hjälp.

Fakta Transnistrien

  • 1992 tog ryskstödda separatister kontroll över det 4163 kvadratkilometer stora landområdet.
  • Landområdet löper längs stora delar av östra stranden av floden Dnjestr samt delar av den västra stranden.
  • De rysktalande separatisterna hävdar fortfarande att landremsan kontrolleras av Moldavien.
  • Utbrytarrepubliken får militärt och ekonomiskt stöd av Ryssland.

Foto: FB

Text: Redaktionen