Stor vinnarfråga för Vänsterpartiet

2021 05 09

Vänsterpartiet växlar nu upp när det gäller kampen mot marknadshyror och det är en fråga med stor vinnarpotential för partiet.

Sedan Nooshi Dadgostar tog över efter Jonas Sjöstedt har partiet behållit sin starka position bland väljarna och till och med ökat i flera mätningar och min bedömning är att partiet kan lyfta ytterligare framöver. Vänsterpartiet höjer nu tempot i sin kampanj mot marknadshyror och ökar synligheten online i frågan under rubriken ”Stoppa hyreschocken”. Partiet förklarar i tre olika punkter vad man anser att marknadshyror skulle leda till:

✅ Högre hyror för hyresgäster i hela landet

✅ Sämre trygghet för alla hyresgäster

✅ Bostadssegregationen blir ännu värre

– Att straffa låg- och normalinkomsttagare genom chockhöjda hyror är inte en väg framåt. Det är ofattbart hur regeringen mitt i en nationell kris kan gå fram med en utredning om att kraftigt höja människors hyror, framhåller Nooshi Dadgostar (V).

Partiet har gått ut med en särskild förklaringstext om det hela.

– Enligt januariavtalet ska marknadshyror införas för nyproducerade bostäder. Idag bor runt tre miljoner svenskar, en tredjedel av befolkningen, i hyresrätt. Med regeringens planerade politik kommer i princip alla dessa människor direkt eller på sikt få kraftigt höjda hyror, anser V.

Partiet framhåller att regeringens utredning ”Fri hyressättning vid nyproduktion” ska redovisas senast 31 maj 2021 och betonar att enligt januariavtalet ska ny lagstiftning kring fri hyressättning vara på plats så snart som 1 juli 2021.

– Vårt mål är att väcka opinion och mobilisera mot förslaget, och på så sätt se till att det aldrig läggs fram. Om regeringen trots allt lägger fram lagförslag som innebär att marknadshyror införs så kommer vi att rikta en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven.

ANALYS

Det är framförallt Centern som driver förslaget om fri hyressättning som tydligt framgår som punkt 44 av 73 i Januariavtalet mellan S, MP, C och L.

Centerns syfte är att göra det attraktivare att bygga nya hyresrätter och därmed öka tillgången till hyresbostäder och minska köerna.  Partiet räknar även med att bostadssegregationen därmed ska minska och vill motverka chockhöjda hyror genom ett särskilt skydd.

Min bedömning är dock att Centern har en uppförsbacke och en stor pedagogisk utmaning när det gäller att få väljarna på sin sida i frågan. Vänsterpartiet har möjlighet att profilera sig hos stora väljargrupper som kan tänkas oroas av förslaget och min prognos är att V har potential att öka med 2-3% framöver och att just frågan om marknadshyror är nyckeln i detta.

[yop_poll id="4"]