Stor vinnarfråga för Vänsterpartiet

2021 05 09

Vänsterpartiet växlar nu upp när det gäller kampen mot marknadshyror och det är en fråga med stor vinnarpotential för partiet.

Sedan Nooshi Dadgostar tog över efter Jonas Sjöstedt har partiet behållit sin starka position bland väljarna och till och med ökat i flera mätningar och min bedömning är att partiet kan lyfta ytterligare framöver. Vänsterpartiet höjer nu tempot i sin kampanj mot marknadshyror och ökar synligheten online i frågan under rubriken ”Stoppa hyreschocken”. Partiet förklarar i tre olika punkter vad man anser att marknadshyror skulle leda till:

✅ Högre hyror för hyresgäster i hela landet

✅ Sämre trygghet för alla hyresgäster

✅ Bostadssegregationen blir ännu värre

– Att straffa låg- och normalinkomsttagare genom chockhöjda hyror är inte en väg framåt. Det är ofattbart hur regeringen mitt i en nationell kris kan gå fram med en utredning om att kraftigt höja människors hyror, framhåller Nooshi Dadgostar (V).

Partiet har gått ut med en särskild förklaringstext om det hela.

– Enligt januariavtalet ska marknadshyror införas för nyproducerade bostäder. Idag bor runt tre miljoner svenskar, en tredjedel av befolkningen, i hyresrätt. Med regeringens planerade politik kommer i princip alla dessa människor direkt eller på sikt få kraftigt höjda hyror, anser V.

Partiet framhåller att regeringens utredning ”Fri hyressättning vid nyproduktion” ska redovisas senast 31 maj 2021 och betonar att enligt januariavtalet ska ny lagstiftning kring fri hyressättning vara på plats så snart som 1 juli 2021.

– Vårt mål är att väcka opinion och mobilisera mot förslaget, och på så sätt se till att det aldrig läggs fram. Om regeringen trots allt lägger fram lagförslag som innebär att marknadshyror införs så kommer vi att rikta en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven.

ANALYS

Det är framförallt Centern som driver förslaget om fri hyressättning som tydligt framgår som punkt 44 av 73 i Januariavtalet mellan S, MP, C och L.

Centerns syfte är att göra det attraktivare att bygga nya hyresrätter och därmed öka tillgången till hyresbostäder och minska köerna.  Partiet räknar även med att bostadssegregationen därmed ska minska och vill motverka chockhöjda hyror genom ett särskilt skydd.

Min bedömning är dock att Centern har en uppförsbacke och en stor pedagogisk utmaning när det gäller att få väljarna på sin sida i frågan. Vänsterpartiet har möjlighet att profilera sig hos stora väljargrupper som kan tänkas oroas av förslaget och min prognos är att V har potential att öka med 2-3% framöver och att just frågan om marknadshyror är nyckeln i detta.

[yop_poll id="4"]

Stor prisförändring på snus och cigaretter

2024 06 19

Priset på snus och cigaretter förändras.

Skatten på tobak kommer att förändras från och med i höst.

Det har riksdagen nu beslutat.

Tanken med förändringen är att skillnaden mellan snus och cigaretter ska återspeglas.

Cigaretter är betydligt farligare än snus, och det bör märkas i en större skillnad i beskattningen, anser regeringen, som nu alltså har fått riksdagen med sig.

”Hälsoeffekterna varierar”

Beslutet innebär att skatten på snus kommer att sänkas, rapporterar Expressen.

Samtidigt så kommer skatten på cigaretter att höjas.

Frågan har bland annat drivits av SD.

– Hälsoeffekterna varierar stort mellan snus och exempelvis cigarretter. Det är mot ljuset av detta fullt rimligt att återspegla den skillnaden även i skattepolitiken så att det mer hälsosamma alternativet blir cirka tre kronor billigare, har SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt sagt i ett uttalande.

Börja gälla i höst

När det gäller snuset så sänks skatten med 20 procent, uppger tidningen.

Cigaretter, cigariller och röktobak blir däremot dyrare då skatten höjs med 9 procent.

Förslaget röstades igenom i riksdagen under tisdagen.

Förändringen kommer att börja gälla från och med den 1 november i år.

Snusskatten redan lägre

Skatten på snus är redan idag lägre än på cigaretter.

Men Tidöpartierna bedömer alltså att skillnaden bör bli större, så att det mindre hälsofarliga alternativet blir ännu billigare.

Foto: Swedish Match Peter Knutson

Text: Redaktionen


SMHI flaggar för kraftigt oväder – drar in över Sverige

2024 06 20

Rikliga nederbördsmängder och oväder är på väg in över Sverige.

Många sitter som på nålar när väderprognoserna för midsommarafton trillar in.

Och just fredagen ser ut att bli mestadels torrt i större delen av Sverige, i alla fall under dagen.

Däremot utesluts inte regn i södra och västra Götaland på kvällen – och på midsommardagen brakar ovädret loss rejält med stora mängder regn som drar in från sydväst.

Det beskedet ger SMHI i sin senaste prognos på torsdagen.

Tre län pekas ut: "Kraftiga skurar"

Enligt SMHI kommer regnovädret att slå mot södra delarna av landet.

Det är framför allt tre län som det riskerar att bli riktigt blött i.

– Främst i Skåne, Halland och Kronoberg kan inbäddade skurar bli kraftiga och rikliga nederbördsmängder väntas lokalt, framhåller SMHI:s meteorolog Lars Magnus Joelsson i ett uttalande.

Väderappen Klart flaggade under gårdagen för regnmängder på uppemot 36 millimeter i flera delar av Skåne på lördag. Den prognosen har på torsdagen sjunkit betydligt, men likt SMHI delar man uppfattningen om att det kommer att regna ordentligt under midsommarnatten.

Norra Sverige på söndag

Även om lördagens regnväder slår till mot södra Sverige innebär det inte att resten av landet kommer undan.

Det dröjer bara lite längre.

– På söndagen är det norra Sveriges tur att beröras av ett nederbördsområde som drar in från väster, understryker Lars Magnus Joelsson.

Regnet blir dock inte lika massivt som i söder.

– Måttliga nederbördsmängder väntas i samband med detta, tillägger meteorologen.

Glädjebeskedet: Värmen gör comeback

När regnet väntas falla under lördagen blir det inte heller några höga temperaturer. Mellan 12-17 grader i berörda områden är vad man kan förvänta sig.

Men den som längtar efter värmen behöver inte misströsta.

Redan om några dagar är sommartemperaturerna tillbaka.

Under nästa vecka ser ett högtryck ut att etablera sig över landet och varm luft drar in, menar Lars Magnus Joelsson.

– Särskilt fram emot mitten av veckan ser vädret ut att bli klart, lugnt och varmt.

Foto: N. Sharafutdinov

Text: Redaktionen