Stor vändning hos Socialdemokraterna – samtal på högsta nivå

2024 06 27

Socialdemokraterna kan vara på väg mot ett stort skifte.

På torsdagskvällen kommer uppgifter om att Socialdemokraterna för nya samtal på högsta nivå.

Uppgifterna gör gällande att det har skett en vändning hos partiet, och att allt fler öppnar för att ha med Vänsterpartiet i en potentiell regeringskonstellation.

Vänsterpartiet har inte varit med de senaste gångerna som Socialdemokraterna har styrt.

Krävs stabilare grund

Socialdemokraterna uppges ha insikt om att det krävs en stabilare grund för nästa eventuella regeringsunderlag.

Enligt källor sker nu samtal på högsta nivå gällande hur det kan lösas, då ett problem är att få godkännande från Centerpartiet för att Vänsterpartiet ska ingå.

Det rapporterar Expressen.

“Är ett krav”

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar är tydlig med sin önskan.

– Vi kommer att ingå i en regering som vi stöttar, säger hon till tidningen.

– För att vinna 2026 så behöver vi ha ett samlat framtidsinriktat nytt alternativ som gemensamt pekar ut de stora sociala frågorna som vi ska jobba med nästa mandatperiod.

Tappar väljare

Enligt en ny väljarbarometer från Göteborgs-Posten och Novus framgår att Socialdemokraterna tappar väljare till just Vänsterpartiet.

– Det här är en EU-valseffekt, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till GP.

– MP har framförallt klimatfrågan. V fick delvis en Jonas Sjöstedt-effekt men var också tydligare än S med att markera mot högerextrema partier.

Framgångsrikt EU-val

Det blev som bekant ett mycket framgångsrikt EU-val för Vänsterpartiet.

De gick till val på bland annat bostadsfrågan och välfärden.

– Det går att ställa om vårt samhälle för att hejda klimatkrisen. Det går att förbättra välfärden, bygga bra bostäder och skapa trygga jobb, framhöll partiet inför valet.

– Vi kan bygga en mer jämlik värld, bekämpa krig och konflikter och stärka demokrati och mänskliga rättigheter. 

– Men då måste vi ändra riktning på politiken. Bort från högerpolitikens blinda tro på att marknaden ska lösa allt, till att politiker istället tar ansvar för att skapa välstånd och välfärd som kommer alla till del.

Foto: Socialdemokraterna

Text: Redaktionen


Larm om populärt sötningsmedel – helt ny bieffekt

2025 05 31

Ett av Sveriges vanligaste sötningsmedel påverkar hur hjärnan reglerar hunger och kroppsvikt.

Det visar ny forskning som publicerat i den ansedda vetenskapliga tidskriften Nature Metabolism.

Sötningsmedlet som pekas ut i studien är sukralos som används i många olika livsmedel – exempelvis läsk, desserter, godis, glass, sylt, såser, cider och kosttillskott. 

Upptäckt helt ny bieffekt

Sukralos är kalorifritt och används för att ge söt smak utan att tillföra energi. 

Nu har forskare upptäckt att det vanliga sötningsmedlet har en oönskad bieffekt.  

Sukralos ökar aktiviteten i hypothalamus – ett område i hjärnan som är centralt för aptitreglering, rapporterar Psykiatrispecialisterna som tagit del av studien.

– Detta tyder på att även om sucralosa inte innehåller kalorier, kan det utlösa neurala svar kopplade till ökad hunger och förändra hjärnans kommunikation med områden som är involverade i motivation och sensorisk bearbetning, framhåller företaget i ett uttalande.

Med andra ord kan sukralos leda till ökad hunger, trots att sötningsmedlet påstås ha motsatt effekt.

– Dessa resultat föreslår att sucralosa kan öka hjärnans känslighet för matrelaterade signaler och göra oss mer mottagliga för att söka mat. Effekterna varierade beroende på kroppsvikt och kön, med kvinnor som visade starkare hjärnrespons än män, skriver Psykiatrispecialisterna.

FAKTA: Sukralos

- Sukralos är ett sötningsmedel som är mycket sött och används för att ge söt smak utan att tillföra energi. Det är baserat på sockerarten sackaros och är cirka 600 gånger sötare än vanligt socker. Sukralos tas delvis upp i kroppen och utsöndras snabbt utan att brytas ner.

- Sukralos används i många olika livsmedel till exempel läsk, desserter, konfektyr, glass, sylt, såser, cider och kosttillskott. Det är stabilt och tål uppvärmning. Därför är sukralos lämpligt för användning i matlagning och bakning.

Källa: Livsmedelsverket

Foto: StockSnap resp Hiking333

Text: Redaktionen


Klassisk dryck gör comeback i Sverige

2025 05 31

En ny undersökning indikerar att ett stort trendbrott är på väg att inträffa i Sverige.

En klassisk dryck är nära att göra comeback.

Det handlar om mjölken, som de senaste åren har försvunnit från många svenskars vardag. Mjölkkonsumtionen har sjunkit med hela 36 procent under de senaste 30 åren, enligt statistik från Jordbruksverket och Statistiska centralbyrån.

Men nu är den klassiska drycken på väg tillbaka.

Det visar en färsk undersökning från Norrmejerier. Enligt undersökningen har svenskarnas attityd till mjölken förändrats ordentligt, vilket indikerar att drycken återigen kan bli en självklarhet i varje kylskåp.

Undersökningen visar att 74 procent av svenskarna känner till mjölkens höga proteininnehåll, och 63 procent ser den som ett bra alternativ till återhämtningsdrycker med tillsatser.

– Det nyväckta intresset för mjölk handlar om mer än hälsa – det handlar också om ett intresse för det äkta och lokala. När fler väljer svensk mjölk, stärker det inte bara kroppen utan också den svenska mjölkproduktionen och Sveriges livsmedelsberedskap, säger Maria Skogelid, kategorichef för mejeri på Norrmejerier.

Kopplas till hälsosam livsstil

Enligt Norrmejerier har mjölkkonsumtionen redan ökat i Sverige – framför allt bland hälsointresserade konsumenter. Många svenskar väljer att dricka mjölk efter träningspasset, berättar Maria Skogelid.

Nu förutspå mejerichefen att mjölken kan bli framtidens energidryck.

– Att unga uppger att de föredrar naturliga alternativ till proteinshakes visar att mjölken har framtiden för sig. Vi tror att den har potential att bli nästa stora hälsodryck.

Växtbaserade alternativ tappar mark

I USA har konsumtionen av mjölk ökat, samtidigt som växtbaserade alternativ tappar marknadsandelar, rapporterar Dagligvarunytt.

Enligt en studie från det statliga forskningsinstitutet RISE har växtbaserade alternativ både fördelar och nackdelar.

RISE undersökning visar att:

- Växtbaserade mejerialternativ hade högre fiberhalt och lägre proteinhalt än mejeriprodukter. 

- Smaksatta mjölk-/yoghurtalternativ hade högre energi- och sockerinnehåll än naturella produkter. 

- Berikade mejerialternativ hade liknande eller högre innehåll av mikronäringsämnen, jämfört med mejeriprodukter. 

- Ekologiska jämfört med konventionella mejerialternativ hade lägre innehåll av mikronäringsämnen, förutom D-vitamin. 

Foto: Pexels

Text: Redaktionen