Stor upptäckt om covid-19 – kan stoppa nästa pandemi

2024 11 04

– Vi tror att den här produkten har enorm potential.

Det säger Hazem Khalaf och Torbjörn Bengtsson, forskare och innovatörer bakom bolaget Virenc AB.

Tillsammans har forskarna tagit fram en nässpray som botar och minskar smittspridningen av virus som covid-19 och influensa.

Succétester

Det hela började med att Hazem Khalaf upptäckte en peptid hos mjölksyrabakterier som kunde angripa sjukdomsframkallande bakterier.

Forskaren konstaterade att peptiden – en molekyl som består av en kedja av aminosyror – kan spränga sönder bakteriernas så kallade fetthöljde. På samma sätt kan peptiden angripa många virus som också har ett fetthöljde, till exempel influensavirus, coronavirus och mygg- och fästingburna virus.

– Mekanismen hos peptiden är så pass unik att den borde kunna angripa virus på samma sätt som mot bakterier. Därför började vi testa på olika virustyper, och i samband med pandemin kunde vi med hjälp av en virolog i Linköping även testa på corona- och influensavirus, berättar Hazem Khalaf.

Testerna blev en succé. De visade att peptiden var ännu effektivare mot virus och både dödade och minskade spridningen av viruset.

– Vissa virus har vi vaccin mot. Det är jättebra i preventivt syfte, men hjälper inte den som blir sjuk i dag. Och för ungefär 90 procent av alla virus finns det inga läkemedel alls. Ett antiviralt läkemedel med vår peptid skulle kunna slå mot alla virus som har ett fetthölje, det skulle fungera ungefär som vid behandling med bredspektrum-antibiotika mot svåra bakterieinfektioner, säger Torbjörn Bengtsson.

Kan stoppa nästa pandemi

Forskarna bedömer att det unika läkemedlet kan nå marknaden om cirka två år, antingen som nässpray eller inhalator.

Enligt Khalaf och Bengtsson har den nya nässprayen potential att bromsa och stoppa en ny pandemi.

– Vaccin måste hela tiden uppdateras eftersom viruset muterar. Det behöver vi inte göra med vårt antivirala läkemedel, eftersom viruset inte kan förändra sitt membranhölje, säger Torbjörn Bengtsson och tillägger:

– Under pandemin tog det ett år innan vi fick ett vaccin. Under den tiden hann massor av människor både insjukna och även dö av viruset. Om vi hade haft ett antiviralt läkemedel på plats hade vi kunnat gå in i ett tidigt skede och behandla sjukdomen och också motverka spridningen.

Forskaren är lyrisk över upptäckten.

– Vi tror att den här produkten – ett läkemedel som slår mot de flesta virus – har en enorm potential. Det kan hindra mänskligt lidande, bli väldigt lönsamt för samhället och vara ett viktigt verktyg nästa gång vi drabbas av en viruspandemi. Nu lägger vi grunden genom att säkra patent och den grundläggande teknologin.

Foto: M. Sanchez

Text: Redaktionen


JUST NU: USA går till attack – 19 miljoner människor i nöd

2025 04 02

USA trappar upp sin bombkampanj mot de Iranstödda huthirebellerna i Jemen.

De senaste veckorna har amerikanska styrkor bombat huthiernas anläggningar vid upprepade tillfällen.

Nya uppgifter tyder på att bombkampanjen kommer att intensiferas.

Enligt den amerikanska försvarstidningen Task and Purpose har USA skickat flera stridsflygplan av modellen A-10 Thunderbolt II och omkring 300 medlemmar av flygvapnet till regionen. Dessutom kommer stormakten att skicka ett nytt hangarfartyg till Mellanöstern, vilket innebär att USA kommer ha två hangarfartyg stationerade i regionen. 

I ett inlägg på Truth Social kommenterar president Trump USA:s bombningar i Jemen.

– De Iranstödda huthi-terroristerna har decimerats av de obevekliga attackerna under de senaste två veckorna. Många av deras krigare och ledare är inte längre med oss.

– Våra attacker kommer att fortsätta tills de inte längre är ett hot mot den fria sjöfarten.

I inlägget varnar Trump för att de amerikanska bombningarna ”bara har börjat”.

– Huthiernas val är tydligt: Sluta skjut på amerikanska fartyg, så kommer vi att sluta skjuta på er. Annars är det här bara början och den verkliga smärtan kommer senare, både för huthierna och deras sponsorer i Iran.

Miljontals i nöd

Bombningarna drabbar även den civila befolkningen i Jemen.

Dödstalet är okänt, huithierna blockerar tillgången till bomplatser och sjukhus, men det rör sig om ett stort antal offer. 

– Det råder ingen tvekan om att det finns civila offer. Bostadsområden träffas mitt i natten, vilket är ett säkert sätt att döda civila, säger Niku Jafarnia, Jemenforskare vid Human Rights Watch, till The Guardian.

19 miljoner i nöd

Ett decennium av våld har krossat Jemens redan svaga ekonomi och satt miljontals människor i nöd. Av landets 35 miljoner invånare befinner sig 19 miljoner i nöd, rapporterar Unicef.

Siddiq Khan, vid hjälporganisationen Islamic Relief, befarar att situationen har förvärras ytterligare av USA:s bombningar och landets beslut att strypa biståndet till landet.

– Jag tror att Jemen närmar sig en verklig katastrof, säger han till The Guardian. 

Foto: J. Torcasio

Text: Redaktionen


Utpekad krigsförbrytare till Ungern

2025 04 02

Den Internationella brottmålsdomstolen (ICC) har utfärdat en arresteringsorder mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Premiärministern anklagas för brott mot mänskligheten och krigsbrott i Gazaremsan.

Arresteringsordern innebär att alla länder som skrivit under Romstadgan för Internationella brottsdomstolen är skyldiga att gripa Netanyahu om han sätter sin fot på deras territorium.

Trots det kommer den israeliska premiärministern tillåtas besöka ett land som undertecknat Romstadgan. I dag, onsdag, väntas Netanyahu landa i Ungern – ett av hundratals länder som är skyldigt att gripa honom.

Den ungerske premiärministern Viktor Orban kommer att ignorera arresteringsordern, rapporterar AP.

Orban, som är nära allierad med Netanyahu, riktar skarp kritik mot ICC och arresteringsordern mot Israels premiärminister. 

– De blandar sig i en pågående konflikt för politiska syften, säger han enligt nyhetsbyrån.

Kan lämna

Medlemmar av Ungerns regeringen har föreslagit att landet ska lämna den Internationella brottsmålsdomstolen.

Ett förslag som kan bli verklighet inom kort.

Ungern väntas meddela att man lämnar domstolen i samband med Netanyahus besök, erfar AP.

Svarar Ungern

ICC kritiserar Ungerns beslut.

– Det inte är upp till medlemmarna i ICC att ensidigt avgöra om domstolens rättsliga beslut är korrekta. Deltagande stater har en skyldighet att verkställa domstolens beslut, säger domstolens talesperson, Fadi El Abdallah, till AP.

– Alla tvister som rör ICC:s rättsliga beslut ska avgöras i domstolen, fastslår El Abdallah

Erika Guevara-Rosas, chef vid människorättsorganisationen Amnesty International, är också kritisk.

– Ungerns inbjudan visar förakt för internationell rätt. Det bekräftar att påstådda krigsförbrytare som är efterlysta av ICC är välkomna på gatorna i ett EU-land, säger hon.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen