Stor svensk miss – raket har landat fel

2023 04 25

En svensk raket har av misstag landat i Norge.

I Sveriges grannland höjs upprörda röster. 

– Generellt ser vi allvarligt på obehörig aktivitet på norsk sida av gränsen. Vi vill att involverade parter omedelbart underrättar oss och norska myndigheter, säger Anders Liland, kommunikationsansvarig vid norska Luftfartstilsynet, till VG.

Över tusen kilo

Den svenska raketen är nio meter lång och väger 1,6 ton.

I måndags avvek raketen från sin färdbana och landade 15 kilometer in i Norge i en bergskedja. En mil från närmaste samhälle och drygt fyra mil från den beräknade landningsplatsen.

Det bekräftar det svenska rymdföretaget Swedish Space Corporation (SSC).

– Raketen och dess nyttolast landade på omkring 1 000 meters höjd i en bergskedja cirka 40 kilometer nordväst om planerad landningsplats, framhåller SSC i ett pressmeddelande.

Forskningsprojekt                    

Raketen sköts upp av Esrange Space Center i Kiruna klockan 07.20 på måndagsmorgonen och nådde 250 kilometers höjd.

Uppskjutningen är en del av ett forskningsexperiment i tyngdlöshet.

Rymdbasen Esrange är omgärdat av ett stort landningsområde på omkring 5 200 kvadratkilometer (cirka dubbla ytan av Luxemburg).

Trots detta landade raketen av misstag i Norge.

– Arbete med att hämta nyttolasten pågår och en utredning inleds parallellt för att fastställa de tekniska orsakerna bakom flygbanan, skriver SSC.

Har inte informerats

Norska Luftfartstilsynet riktar kritik mot den svenska kommunikationen.

Enligt Anders Liland har myndigheten inte informerats om den misslyckade landningen, och har således inte fått tillgång till nödvändig information om incidenten.  

– Vi har inte blivit kontaktade av Esrange eller svenska myndigheter om händelsen. Men vi har registrerat att Esrange skickat ut ett pressmeddelande om att en raket  landat i Norge. Luftfartstilsynet vet inte var raketen har landat och om det har uppstått skador, säger han till VG.

Arkivfoto: Nasa

Text: Redaktionen