Stor prisförändring på skaldjur
2024 08 17
I tider av kräftskivor konstateras det att priset på skaldjur har förändrats kraftigt.
Under sensommaren och tidiga hösten är det tradition i Sverige att anordna kräftskivor.
Även i år är det många som vill njuta av kräftor och andra skaldjur, och den traditionsenliga kräftpremiären ägde rum den 7 augusti.
Men i år kan kalaset svida extra mycket i plånboken.
Priset på skaldjur har skjutit i höjden de senaste åren, rapporterar DI.
Har ökat kraftigt
Enligt statistik från SCB har skaldjurpriserna ökat med hela 30 procent sedan 2021.
Även hela kräftskivan, med de produkter som brukar höra till den, har blivit betydligt dyrare, enligt tidningen.
Det följer trenden vad gäller livsmedelspriser i övrigt.
– Sedan 2021 har livsmedelspriserna stigit med cirka 25–30 procent, även priserna för skaldjur har lyft med 30 procent, säger John Eliasson, statistiker på SCB, till tidningen.
Färska kräftor allt dyrare
I juli månad hade priserna på skaldjur också ökat med 3,6 procent jämfört med samma månad förra året.
Vill man ha färska kräftor så har priset på de svenska ökat med 8 procent jämfört med förra året, och vill man ha färska turkiska kräftor så har priserna ökat med mellan 11 och 33 procent, enligt tidningen.
När det gäller frysta kräftor har prisökningen dock inte varit lika stor. Vissa ligger på samma pris som förra året medan andra har ökat med upp till 2,7 procent.
Det är dock inte bara skaldjuren som har blivit dyrare på kräftskivan. Exempelvis har potatisen blivit 36,4 procent dyrare jämfört med förra året, rapporterar DI.
Bättre kräftor i september
För den som planerar en kräftskiva kan det dock vara läge att avvakta lite.
Inte för prisernas skull, utan för att årets kräftor är sent utvecklade, rapporterar DN.
Fångsten har varit normal, sett till mängd, men kräftorna är små och sent utvecklade, enligt forskaren Lennart Edsman, som har varit i kontakt med många yrkesfiskare.
– Det är sent och det är mycket smått, det är det jag får höra generellt. Det verkar ha kommit igång först nu, och det dyker fortfarande upp kräftor som nyligen har ömsat skal, säger han till tidningen.
Därför kan det vara en god idé att vänta till september för att få de bästa kräftorna till kräftskivan, menar han.
Foto: Carly Mackler
Text: Redaktionen