STOR ILSKA: Ryssland öppnar vallokaler i fel land

2024 03 11

Rysslands diktator väntas bli omvald i det fuskval som väntas hållas i den ryska diktaturen nu på söndag den 17 mars.

För att alla väljare i världen till ytans största land ska hinna rösta kommer vallokalerna att ha öppet inte bara en dag –  utan hela tre dagar.

Med start på fredag öppnar vallokalerna i det ryska presidentvalet och de håller öppet ända till på söndag kväll.

Då skall alla ha hunnit rösta ända från Vladivostok i ryska fjärran östern vid Stilla Havskusten hela vägen till Sankt Peterburg och gränsen till Finland.

Flera faktorer påverkar

Men inte nog med det - dessutom tänker den ryska regimen även öppna vallokaler på flera platser i ett av Europas länder – trots skarpa protester.

– Ryska nyhetsbyråer rapporterar att sex vallokaler ska öppnas i Transnistrien, uppger AFP.

Transnistrien är en region i östra delen av Moldavien och landet kallar nu upp den ryska ambassadören.

– För att visa sitt missnöje med beslutet att öppna vallokaler, rapporterar nyhetsbyrån.

– Under mötet kommer den ryska ambassadören att informeras om [vårt] missnöje, betonar Moldaviens utrikesdepartement.

Kan bli nästa Ukraina

Mötet kommer att ske under tisdagen.

Ryssland har underblåst protester i Moldavien på liknande sätt som de gjorde i Ukraina innan kriget bröt ut.

Moldaviens EU-vänliga regering har flera gånger varnat för att Rysslands diktator planerar att attackera landet och att Moldavien kan bli nästa Ukraina.

Planerna på att öppna ryska vallokaler på flera platser i Transnistrien ses som en allvarlig provokation.

Extremt kontraproduktivt

Moldaviens utrikesminister har berättar för TVR Moldova om regeringen syn på Ryssland agerande.

– Att förrätta val någonstans utanför den ryska beskickningen är förbjudet.

– Försök att göra det är extremt kontraproduktivt, framhåller utrikesministern till TV-kanalen.

Det ryska presidentvalet väntas i vanlig ordning blir en fars och ett fejkat val med mycket omfattande valfusk.

Den främsta huvudutmanaren till diktatorn Putin; Alexei Navalny, har fängslats och förlorat livet i fängelset vilket av stora delar av omvärlden ses som ett mord.

Foto: Russian President's Office

Text: Redaktionen


Konsumentverket varnar Jysk och Mio: sluta omedelbart

2024 06 14

Sex företag har fuskat med rean och riskerar stränga straff.

Det meddelar Konsumentverket efter att ha genomfört en större granskning av hur företagen skötte sig under realisationen i höstas.

På listan finns bland annat möbeljättarna Jysk och Mio.

Nu kräver myndigheten att de utpekade företagen omedelbart upphör med sina metoder. Annars väntar bestraffningar i form av höga vitesbelopp.

Har visat fel pris

Utöver Mio och Jysk finns även två nätbutiker som säljer kläder samt två mindre möbelföretag på Konsumentverkets radar. De fyra resterande företagen nämns inte vid namn.

– Gemensamt för de sex företagen är att de inte har visat rätt pris för de senaste 30 dagarna, det vill säga det pris som ska tala om för konsumenten vad varan brukar kosta, framhåller myndigheten.

– Ofta har företagen i stället använt ett högre pris att jämföra reapriset med, vilket gör att reapriset framstår som mer fördelaktigt. 

LÄS MER: Mio slår tillbaka – “det kommer aldrig att ske”

Lurar kunderna

Enligt Konsumentverket har företagen vid upprepade tillfällen tagit med ett högre pris som egentligen aldrig använts, eller i bästa fall enbart använts under ett par dagars tid.

Utifrån det priset har man sedan räknat ut många procent rea det är.

– Problemet är att man som konsument tror att man gör ett klipp, medan varan i själva verket aldrig kostat så mycket som det står, förklarar Pär Magnusson, processråd vid Konsumentombudsmannen, KO.

Kan tvingas betala 2 miljoner

Konsumentverket understryker allvaret i situationen.

Förbuden kopplas till viten på mellan en halv miljon och två miljoner kronor och kan komma att dömas ut om företaget bryter mot förbudet.

Om företagen överklagar KO:s föreläggande går ärendet vidare till Patent- och marknadsdomstolen för prövning.

Enligt prisinformationslagen ska varans pris de senaste 30 dagarna tydligt redovisas när företaget vill marknadsföra en rea eller kampanj.

Så här skriver Konsumentverket om lagen:

Paragrafen som styr är 7A, och den vilar i sin tur på ett EU-direktiv. Regeln har införts för att säkerställa att prissänkningen är äkta och inte en bluff. EU-kommissionen har i sin vägledning uttryck att lagparagrafen syftar till att förhindra att företag på konstlad väg höjer referenspriser och vilseleder konsumenterna om storleken på rabatten.

Foto: Jysk resp Mio

Text: Redaktionen


Danmark förbjuder populär pasta – säljs i Sverige

2024 06 12

Danmark återkallar flera sorter av populära ramennudlar.

Produkterna kommer från det stora sydkoreanska företaget Samyang vars pastaprodukter även säljs i de flesta svenska livsmedelsaffärer.

Nudlarna som Danmark valt att förbjuda är dock de kryddiga och starkare varianterna, som även de säljs i Sverige men främst via nischade återförsäljare på nätet.

Det handlar om “extremt starka nudlar” som den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket menar kan förgifta konsumenterna som nu uppmanas att slänga produkterna.

– Om du har köpt produkterna ska du kassera dem eller lämna tillbaka dem till butiken där de köptes, framhåller myndigheten i ett uttalande.

"Sveda och obehag"

Enligt de danska myndigheterna är det chilin som är problemet. Kapsaicinhalten är så hög att den anses utgöra en hälsorisk. I Tyskland har flera barn lagts in på sjukhus efter att ha blivit förgiftade då de blivit utmanade på sociala medier att äta starka chilichips, lyder argumentet.

– Chili i stora mängder utgör en risk framför allt för barn och sköra vuxna, säger enhetschefen Henrik Dammand Nielsen på Fødevarestyrelsen.

– Möjliga symtom inkluderar sveda och obehag, illamående, kräkningar och högt blodtryck. Därför kräver vi nu att butikerna tar bort produkterna från sina hyllor.

"Danskar tål inte stark mat"

Återkallandet har väckt uppmärksamhet även utanför Danmarks gränser. Bland annat tar brittiska BBC upp saken och pekar på en diskussion som blossat upp där danskar pekas ut som ett folk som inte tål stark mat.

– Jag hade en vän från Danmark som tyckte att smaklösa panerade räkor med lite mald peppar på var för kryddig. Inte förvånad över att de tror att ramennudlarna är gift, lyder en kommentar på forumet Reddit som gillats flera gånger.

Här är nudlarna det gäller

De danska myndigheterna menar dock att giftlarmet ska tas på allvar. DTU Food Institute har dragit slutsatsen att nudelpaketen är skadliga för hälsan.

– Mängden het chili är ännu högre i de undersökta nudlarna än i chilichips, vilket tidigare lett till förgiftningsskador bland barn i Tyskland. Därför är det viktigt att föräldrar är medvetna om de extrema nudelsorterna och undviker dem, säger Henrik Dammand Nielsen.

Smakerna från Samyang som berörs är följande:

- Buldak 3x Spicy & Hot Chicken

- 2x Spicy & Hot Chicken

- Hot Chicken Stew

Foto: S. Singh

Text: Redaktionen